Spel aan de Maas: 15 mei 2007

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dirk Jan, Ilja en Peter Hein

Gespeelde spellen:

Elasund

Door diverse vakanties en andere afzeggingen kwamen er slechts drie spelers opdagen bij Dirk Jan. Peter Hein had Elasund in de aanbieding en na enige twijfel of Leunis mee zou spelen (in welk geval een ander spel gekozen moest worden) kwam het op tafel. Leunis mocht nu met zijn vader meekijken.

Elasund

Spelers: Bas, Dirk Jan, Ilja en Peter Hein

Peter Hein was de enige die Elasund eerder gespeeld had. De anderen vreesden eerst de zoveelste vergelijkbare Kolonistenvariant (zoals Val van Rome, Prehistorie, Nürnberg enzovoort) maar niets is minder waar. Goud is hier de enige grondstof (al kun je met machtkaarten extra acties uitvoeren) en er wordt dus niet geruild. De interactie is hier wat destructiever, in de zin dat je andermans gebouwen kunt slopen en hun zo dus punten kunt laten verliezen.
Peter Hein was de eerste die daar last van begon te krijgen. Doordat hij vrij snel een paar molenvakken bezette, aan de muur en de kerk bouwde stond hij in een mum van tijd op vijf punten. Dit maakte hem natuurlijk tot een doelwit voor de anderen. Vooral Bas had het nogal op de gebouwen van Peter Hein voorzien en hij begon zijn bouwbrieven naast gebouwen van Peter Hein te leggen. Peter Hein reageerde daarop door er ook bouwbrieven naast te plaatsen. Een dergelijke wapenwedloop kon alleen maar resulteren in grote verliezen voor een van beide partijen en in alle gevallen bleek Peter Hein de onderliggende partij. Het kostte Bas wel telkens veel extra goud of machtkaarten om over de gebouwen en bouwbrieven van Peter Hein te bouwen. Maar dankzij zijn enorme productie slaagde hij daar over het algemeen wonderwel in.
Dit betekende wel dat Bas zijn goud en machtkaarten niet elders in kon zetten en hij eerst wat achter lag in punten. Ook Dirk Jans punten gingen niet hard, maar daar kwam verandering in toe hij maar liefst twee grote gebouwen wist te maken, beide op veel molens. Samen met de punten op de stadsmuur (die erg snel was volgebouwd) stond hij nu op acht punten, die hij niet meer kon kwijtraken. Maar door zijn beperkte productie had hij zijn kruit nu even verschoten en moest weer een paar beurten sparen om meer punten te verdienen.
Tussendoor was Ilja, dankzij de strafexpedities van Bas tegen Peter Hein, kortstondig naar een eerste plaats gekropen. Net als Dirk Jan kwam ze alleen stil te liggen omdat haar gebouwen te weinig opleverden. Linksonder in het bord hadden zij en Dirk Jan nu allebei een vergunning van waarde 3 liggen. Daardoor kon geen van beide en gebouw plaatsen. Als het een van hen gelukt was, had dat direct twee punten betekent, genoeg voor de (bijna-) overwinning.
Ondertussen draaide de productie van Bas op volle toeren en kon hij zich volledig richten op het scoren van punten. Maar omdat hij moeite had om bouwbrieven op geschikte plaatsen te leggen ging nat moeizaam. Peter Hein produceerde ook redelijk, maar niet hard genoeg om de geleden schade snel in te halen. Hij slaagde er wel in om iedere beurt een gebouw te maken dat hem punten opleverde. Hij bouwde nu allen op veilige plekken, zodat hij de punten niet meer kwijt kon raken. Zo raakte hij toch langszij bij Bas.
Ilja en Dirk Jan kwamen nog steeds goud en machtkaarten tekort om de patstelling te doorbreken, Bas kon door het gebrek aan bouwbrieven op het bord alleen scoren met de kerk. Peter Hein begon zo plotseling weer te geloven in de overwinning. Maar door een paar voor hem ongelukkige worpen had hij in wat bleek zijn laatste beurt net een goudkaart tekort om zijn laatste en winnende punt te scoren. Bas had wel genoeg geld en bouwde met een stukje van de kerk zijn laatste overwinningpunt.
Een spannend einde van een iets te lang spel, waarbij alle spelers dichtbij de overwinning waren.

Uitslag: Bas 10, Peter Hein 9, Dirk Jan 8, Ilja 7
Waardering: Ilja en Peter Hein 4, Bas 3½, Dirk Jan 3