Pimp

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Arthhaus Games
Uitgever: White Wolf (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Zet tegenwoordig MTV aan op een wat later tijdstip en je zal verbaasd staan over het bedenkelijke niveau van sommige van de clips die je voorbij ziet komen. (jawel, sommige clips worden pas uitgezonden als de fans K3 en ander onschuldig vermaak al veilig in hun bedjes liggen te slapen). Vooral rap-video’s blinken uit in overdosissen patserige mannen met meer juwelen op hun lichaam dan Beatrix in haar kluis heeft liggen, schaarsgeklede dames en glimmende bolides die meer hebben gekost dan veel tweeverdieners samen in een jaar binnen halen. Deze rappers hebben een speciaal taaltje waarbij ze zichzelf aanduiden als pimps en de dames als ho’s (oftewel pooiers en hoeren). Het moge duidelijk zijn, hoe verwerpelijk de meeste mensen deze manier van met elkaar omgaan vinden (reken mij daar ook maar toe), het thema is in zekere kringen hot.

In Pimp wordt dit wereldje op de hak genomen (ik ga er tenminste van uit dat het als parodie bedoelt is en niet als carière-advies). In dit spel krijg je een bepaald aantal pimps voor je liggen die vervolgens ingezet kunnen worden voor het verleiden van ho’s om voor ze te komen werken of het in elkaar slaan van ho’s en pimps van de andere spelers. Op iedere pimp staat aangegeven hoe aantrekkelijk en sterk hij is. Als meerdere pimps voor dezelfde ho gaan, dan wordt de strijd beslist met dobbelstenen. Ook de gevechten om de handelswaar van andere spelers te beschadigen (lees in elkaar te slaan) worden uitgevochten met dobbelstenen. De pimps kunnen soms versterkt worden met speciale kaarten om hun aantrekkingskracht of vechtkracht te verhogen.

De kaarten van Pimp zijn allemaal voorzien van stripachtige afbeeldingen met grappig bedoelde onderschriften. Sommige mensen zullen hier om kunnen lachen, anderen zullen ze vreselijk flauw vinden. Het is allemaal erg over de top, maar thematisch klopt het wel.

… en de waardering

Over Pimp kan je een hoop discussies voeren, waarvan de belangrijkste is of je wel spellen met een dergelijk thema zou moeten uitgeven. Hier kan je over twisten, maar persoonlijk denk ik dat dit geen moreel verwerpelijker thema is dan bijvoorbeeld Rette sich wer kann, waar je moet proberen je medespelers uit de reddingsboten te werken waardoor zij sterven en jij zal overleven. Dit neemt niet weg dat als je wel vindt dat dit thema ontoelaatbaar is, je het spel vooral niet moet kopen.

Dan het spel zelf. Het is een typisch Amerikaans kaartspelletje (andere voorbeelden van dit genre zijn Munchkin en Spank the Monkey). Het thema is belangrijker dan het spel. Wie wint is namelijk één grote loterij: degene die de beste kaarten trekt en het meeste geluk met de dobbelstenen heeft zal winnen. Zelfs als je het thema en de kaarten wel grappig vindt, zal het spel je heel snel gaan vervelen omdat je eigenlijk nauwelijks invloed hebt op de eindstand. Zodra je alle kaarten een keer hebt gezien, heb je de grap wel door en is er weinig lol meer te beleven met dit spel. Het spel krijgt vooral om deze reden van mij niet meer dan 1 pion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *