Color-a-do

Geplaatst door

2-6 spelers
15 minuten
Auteur: Daan Kreek
Uitgever: 999 Games (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 2]

Het spel …

Zoals veel van mijn generatiegenoten heb ik in mijn jeugd veel tijd verdaan met Pesten. Het traditionele kaartspel, wel te verstaan. Een traditie van alle tijden en landen, want het vrijwel identieke spel Uno is al veertig jaar lang een echte evergreen, vergelijkbaar met Monopoly. Varianten daarop zijn er genoeg. Color-a-do is een van de nieuwste en van Nederlandse bodem.

In Color-a-do leggen de spelers hun kaarten niet af op een algemene stapel, maar bouwen ze er een gekleurde matrix van. Er zijn vijf kleuren kaarten met waarde van 1 tot 9. Bij het begin wordt er een kaart in het midden gelegd, waar de rest passend aangelegd moet worden. Aan een gele 3 kunnen links en rechts bijvoorbeeld de gele 2 respectievelijk 4 gelegd worden. Aan de boven- en onderkant kunnen weer de groene en oranje 3 aangelegd worden.
Behalve de standaard kaarten zijn er ook jokers en pestkaarten. Een joker mag je overal neerleggen, met een pestkaart kun je twee kaarten van tafel verwijderen of iemand twee kaarten laten trekken (of een combinatie daarvan).

Kun je geen kaart spelen, dan trek je er eentje. De speler die als eerste geen kaarten meer heeft, wint het spel.

… en de waardering

Color-a-do laat zich nog het best omschrijven als tweedimensionaal Pesten. Het speelplezier is verder grotendeels vergelijkbaar, met het grote verschil dat het een stuk korter duurt. In mijn herinnering kon Pesten wel eeuwen duren, door al die kaarten waardoor je kaarten bij moest trekken, beurten overslaan, enzovoort. Hier geen gedoe van dien aard: in een kwartiertje is het gegarandeerd voorbij.

Dat maakt dat ik Color-a-do nog wel te pruimen vind als kort kaartspelletje met mijn kinderen. Als volwassene heb je hier niks te zoeken, maar om met kinderen te spelen is dit waarschijnlijk een van de beste in het genre. Al is dat natuurlijk een relatief begrip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *