3-5 spelers
45 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever:
PS Games (2004)
Het spel …
Fantasy Flight Games (FFG) is een Amerikaanse uitgever die zich voornamelijk richt op spellen met een zwaar fantasy- of SF-thema, zoals bijvoorbeeld Twilight Imperium, Runebound en Doom. Daarnaast verzorgt FFG af en toe ook (her)uitgaves van de meer traditionele spellen van Duitse snit.
Een spel dat beide eigenschappen combineert is Colossal Arena, dat eerder bij Avalon Hill verscheen als Titan: The Arena. Nu heet de auteur Reiner Knizia, dus dan weet je wel hoe serieus je het thema moet nemen. PS Games heeft aardig wat spellen van FFG onder licentie, en Colossal Arena is daar een van. Een goede zaak, want dit is tot nu toe zonder twijfel mijn favoriete FFG-spel.
Colossal Arena is een wedspel, zoals bijvoorbeeld ook Royal Turf van dezelfde auteur. Spelers brengen weddenschappen uit op acht wezens die met elkaar strijden in een kolossale arena. Doel van het spel is om aan het einde hiermee de meeste punten te verdienen.
Iedere ronde wordt er een wezen uitgeschakeld, totdat er na vijf rondes nog maar drie over zijn. Uiteraard brengen alleen de weddenschappen, die op deze wezens zijn uitgebracht, punten op. Weddenschappen kun je in iedere ronde uitbrengen op nog levende wezens, maar de opbrengst van een weddenschap is lager naarmate het spel vordert. De spelers bepalen door het spelen van kaarten welke wezens uitgeschakeld worden. Je kunt agressief spelen door lage kaarten te leggen bij wezens die je tegenstanders veel punten opleveren. Maar je kunt ook meer verdedigend spelen door juist hoge kaarten bij je ‘eigen’ wezens te spelen.
Een element dat het spel nog interessanter maakt is dat ieder wezen over een speciale eigenschap beschikt. Telkens als je een kaart speelt bij een wezen mag je die eigenschap gebruiken, op voorwaarde dat jij op dat wezen het meeste hebt ingezet. Deze speciale eigenschappen geven een extra dimensie aan een toch al spannend spel.
… en de waardering
Titan: The Arena was een spel met een kleine oplage en een omgekeerd evenredig legendarische status. Ik vond het een leuk spel, dat ik helaas niet in mijn bezit had. Ik was dus erg blij met deze heruitgave, die op punten nog verbeterd is ook. Colossal Arena bevat twaalf karakters (vier meer dan in het origineel), waarvan je er vooraf telkens vier weglegt. Zo heb je meer variatie in je spel. De regels zijn ook een stuk duidelijker geschreven. Vreemd is dat de regels voor het einde wat zijn aangepast. Volgens deze versie eindigt het spel ook als de kaarten op zijn, maar ik vind het leuker om net als in de oude versie door te spelen met je hand tot er nog maar drie wezens over zijn.
Het grootste minpunt van het spel is jammer genoeg niet verholpen Dat is het fantasy-thema met bijbehorende doos, die veel mensen zullen afschrikken. Als je daar doorheen kunt kijken heb je met Colossal Arena een subtiel en spannend biedspel, dat ik van harte kan aanbevelen.