Cranium Cariboo

Geplaatst door

2-4 spelers
15 minuten
Uitgever: Cranium (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Het krijgen van kinderen is voor een spellengek natuurlijk de ideale manier om medespelers te creëren: ze zijn altijd in de buurt, houden doorgaans van spelletjes en zijn desnoods met de juiste pressiemiddelen wel over te halen om met je mee te spelen. Maar voor het zover is, heb je geduld nodig. Tegen de tijd dat je wat serieuzere spellen met ze kunt spelen moeten kinderen toch wel een jaar of acht zijn. Tot die tijd is het behelpen met kinderspellen.

Gelukkig zijn er genoeg kinderspellen die voor ouders leuk genoeg zijn om met hun kinderen te spelen. De ondergrens is vaak toch wel een jaar of vier. Jongere kinderen hebben vaak moeite met het begrip spelregels of op hun beurt wachten. Maar het grootste probleem is waarschijnlijk concentratie. De meeste ouders die wel eens geprobeerd hebben om langer dan vijf aaneengesloten minuten memory met een driejarige te spelen weten waar ik het over heb.

Kortom, spellen die interessant genoeg zijn om ook bij erg jonge kinderen de aandacht langere tijd vast te houden zijn schaars. Cranium Cariboo is zo’n spel. Het is zelfs maar de vraag of het niet meer een activiteit of puzzel is dan een spel, maar we gaan nu even niet moeilijk doen.

De doos van Cranium Cariboo is direct het ‘bord’. Hierin zitten vijftien luikjes die met een sleutel open te maken zijn. Boven de deurtjes bevinden zich drie gaten, waarin je zes ballen gooit. Na de doos wat geschud te hebben liggen de ballen willekeurig verspreid achter zes deurtjes.

Op ieder deurtje zit een label met daarop een paar plaatjes. De plaatjes hebben een kleur, vorm, aantal en beginletter. Het spel wordt gespeeld door om beurten een kaartje om te draaien. Op een kaartje staat een kleur, vorm, getal of letter afgebeeld. De bedoeling is om met de sleutel een deurtje open te maken waarbij het plaatje op het label een eigenschap heeft die overeenkomt met wat er op het kaartje staat. Zit er onder het luik een bal, dan gooi je die in de ‘tumbling tidepool’. Wordt de zesde bal hierin gedaan, dan gaat op magische wijze de schatkist in de hoek van het bord open en hebben de spelers het spel gewonnen!

… en de waardering

Cranium Cariboo is bij uitstek een spel voor jonge kinderen. In de eerste twee weken dat ik het spel had, heeft mijn dochter van drie het al minstens twintig keer gespeeld en kunnen we dus spreken van een doorslaand succes. Voor ouders van jonge kinderen moet dat geen verrassing zijn. De kinderen moeten simpele puzzeltjes oplossen en mogen vervolgens met een grote paarse ‘sleutel’ deurtjes openmaken om te kijken of er een bal achter zit. Dat is natuurlijk reuze spannend en verhoogt het speelplezier navenant.

Voor oudere kinderen is er een geavanceerde variant, met wat lastiger opdrachten. Met deze variant moeten ze zeker tot een jaar of zes zoet zijn, waarna het tijd wordt voor het serieuzere werk als Spokentrap of Jakkiebak! Kippenkak. Voor iedere jonge ouder die op zoek is naar een leuk eerste spel om met zijn of haar kind te doen is Cranium Cariboo een uitstekende keuze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *