Dale of Merchants

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Sami Laakso
Uitgever: Hot Games (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 2]

Het spel…

Deckbouwers heb je in alle soorten en maten, maar bijna allemaal hebben ze hetzelfde gemeen: je start met een paar matige kaarten, koopt er steeds betere bij en probeert, als het enigszins kan, je slechte startkaarten zo snel mogelijk te lozen. Alles om je deck maar zo efficiënt mogelijk te maken. Dale of Merchants heeft al deze kenmerken, met een verschil: om te winnen, moet je juist je goede kaarten dumpen en soms doelbewust je deck slechter maken.

Het begint allemaal heel genoeglijk. Afhankelijk van het aantal spelers kies je een paar diersoorten uit om mee te gaan spelen. Van elke soort krijgt iedereen een kaart met waarde 1 en nog enkele troepkaarten om tot een startdeck van tien kaarten te komen. In je beurt mag je een kaart spelen, een nieuwe kaart kopen of zoveel kaarten afleggen als je wilt. Gekochte kaarten gaan direct naar je hand, wat de snelheid van het spel ten goede komt.

De vierde optie is de belangrijkste maar ook de moeilijkste: het maken van marktkraampjes. Daarvoor moet je een aantal dierkaarten van dezelfde soort uit je hand uit het spel verwijderen. Om het nog moeilijker te maken moeten die kaarten ook een exacte waarde hebben: voor je eerste kraam moeten ze samen de waarde 1 hebben (wat dus alleen met een van je startkaarten mogelijk is), de tweede moet een totaalwaarde van 2 hebben, enzovoort.

Het spel eindigt direct als een speler de achtste marktkraam (met dus een waarde van precies 8) gespeeld heeft; deze speler wint het spel.

…en de waardering

Voor wie de standaard deckbouwer gewend is, is Dale of Merchants even schakelen. Wanneer is het beste moment om aan het volgende kraampje te beginnen? Hoe verder je komt, des te duurder en beter de kaarten zijn die je weg moet doen, en hoe meer dat pijn doet. Het vaste patroon van het snel uitdunnen van je deck loopt hier vaak in de soep, want met een te dun deck duurt het (te) lang om weer kaarten bij te kopen die je vervolgens kunt gebruiken voor het maken van kraampjes. Te langzaam opbouwen is ook niet per se handig, want als je twee of meer kraampjes achterligt is het lastig om je tegenstanders nog in te halen.

In die afweging tussen kaarten wegdoen en nog één keertje te gebruiken (heus, dit is de laatste beurt!) lijkt het spel wel wat op Valley of the Kings. Dat is een onontgonnen en leuke dimensie in het genre. Jammer genoeg is het spelverloop van Dale of Merchants verder wat tam in vergelijking met toppers als Dominion en Star Realms. De krachten van de kaarten zijn meestal vrij beperkt en voor het strategisch opbouwen van je deck is er weinig tijd. Dale of Merchants is een vermakelijk spel, maar ik ren nog niet naar de winkel voor de uitbreidingen.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *