Hitster

Geplaatst door

2-10 spelers
30 minuten
Auteur: Magnus Carleson
Uitgever: Jumbo (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Al decennia is de jaarlijkse top-2000 een fenomeen op de Nederlandse radio. Deze lijst met favoriete muzieknummers is bijna net zo bekend en invloedrijk als onze eigen Spellengek top-100 van populairste spellen van de Lage Landen. Voor luisteraars van dat lijstjesfestijn is er nu Hitster.

Om het te spelen heb je wel Spotify nodig. Je scant de QR-code achterop een kaart, waarna het bijbehorende liedje afgespeeld wordt. Je moet nu inschatten uit welk jaar het liedje is en de kaart op de juiste plaats in je eigen rij met kaartjes leggen: Sweat Dreams kwam na Bohemian Rhapsody, maar is ouder dan Roller Coaster. Het precieze jaar weten hoeft niet, maar helpt wel naarmate je meer kaartjes krijgt. Heb je de kaart in je rij gelegd, dan draai je hem om en zie je of die goed ligt. In dat geval mag je de kaart houden, anders leg je hem af.

Als je ook nog de naam en artiest van het nummer weet, krijg je een bonusfiche. Die kun je gebruiken om iemand uit te dagen als je denkt dat die een kaartje fout legt. Heb je gelijk, dan krijg jij die kaart. Ook kun je ze gebruiken om een kaart te passen en een nieuwe te beluisteren, en met drie fiches kun je een extra kaart nemen zonder die te hoeven raden.

Het spel eindigt als iemand een tijdlijn heeft van tien hits, deze speler wint vervolgens het spel.

…en de waardering

Als je van muziek en trivia houdt, is Hitster jouw spel. En omdat bijna iedereen dat wel een beetje doet, kun je dit spel gerust in elk gezelschap op tafel leggen. Zoals met de meeste triviaspellen helpt het als je wat ouder bent, omdat je dan meer hits van vroeger nog wel kent. Maar in tegenstelling tot de top-2000 draait Hitster niet alleen om de krakers uit de jaren 70 en 80, ook recente hits komen goed aan bod. En het zal je misschien verbazen, maar dat werkt weer in het voordeel van mensen die in deze eeuw geboren zijn.

Hitster is wel een vrij traditioneel triviaspel: je speelt voor jezelf en je weet het of je weet het niet. En vroeg of laat heb je alle kaartjes aleens gezien, waarna de uitdaging er wel wat van af is. Wat dat betreft legt het spel het wel een beetje af tegen leukere genregenoten als 30 Seconds of Time’s Up. Toch blijft het bevredigend als je een liedje precies weet te plaatsen, en even tergend als de naam van de artiest maar net buiten het bereik van je geheugen blijft. Als afzakker of sfeermaker doet Hitster het altijd goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *