Happy Campers

Geplaatst door

1-100 spelers (vanaf 6 jaar)
15 minuten
Auteur: Daniël en Vera Knoot
Uitgever: Mare Infinitus Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

In Happy Campers ben je de uitbater van een camping. Je hebt net een mooi rechthoekig stukje land gekocht en aan jou nu de schone taak om te bedenken hoe je dat gaat inrichten. Waar komen de wc’s? Staan er veel of juist weinig bomen. En op welke plekken kunnen de bezoekers terecht voor een avondje camping-karaoke of de camping-pubquizz (de winnaar krijgt een familiepak wc-papier om trots mee over de camping te lopen).

Happy Campers is een simpel roll & write spelletje. Iedereen krijgt aan het begin van het spel een velletje met het camping-perceel. Daarna worden er twee dobbelstenen gegooid. Als dit twee verschillende getallen heeft opgeleverd dan wijzen alle spelers één van de dobbelstenen toe aan een vorm en de ander aan een doel.  Met de worp 4/2 kan je dan kiezen uit vormpje 2 (een soort zigzag) en element 4 (kampeerplekken) of voor vormpje 4 (een vierkant) gevuld met wc’s (element 2). En deze teken je vervolgens op je briefje. De eerste keer mag je tekenen waar je wilt, de keren daarna moet je aangrenzend aan iets wat je eerder getekend hebt doortekenen. Als er twee dezelfde getallen zijn gegooid, dan gebeurt er iets anders. Iedereen geeft dan zijn briefje aan de buurman en die tekent in de bijbehorende vorm irritante buren (de zogenaamde noisy neighbours).

En op deze manier wordt de plattegrond van de camping langzaam ingetekend. Als de camping af is, dan moet je eerst checken of alle benodigde voorzieningen er zijn (of te wel: komt ieder element ten minste één keer voor). Zo nee: dan ben je af en heb je verloren. Zo ja, dan ga je door naar de eindtelling. En die is heel simpel: voor ieder element kijk je wat het grootste aaneengesloten gebied is en dan scoor je net zo veel punten als dat gebied vakjes groot is. Vervolgens krijg je nog aftrek voor lege vakjes. En wie dan de meeste punten heeft, heeft gewonnen.

En als je meer uitdaging wilt, dan kan je dit spel ook met extra doelen spelen. Aan het begin van het spel trek je dan twee kaartjes waarop de extra doelen staan en hoe deze worden gewaardeerd. Denk aan extra punten als jij het grootste entertainment blok hebt van alle spelers of extra punten voor iedere rij en kolom waarin ten minste één wc staat.

…en de waardering

Ik houd van roll & write spellen en het idee van Happy Campers sprak me dan ook erg aan. Ik vind het heel grappig dat je eindelijk een camping kan bouwen met genoeg wc’s om iedereen zijn eigen toilet te gunnnen. Het spel ziet er ook nog eens lekker fris en vrolijk uit. Maar tijdens het spelen bekroop me al gauw de vraag of dit nou alles was. Het was wel heel simpel. Je moet gewoon zorgen dat alles er in ieder geval één keer is, maar daarna wil je vooral zo groot mogelijk gebieden maken. En dat je dan bij een monsterlijke camping uit komt met maar één kampeerplek en heel veel entertainment dat maakt niets uit. De extra doelen maken het spel wel iets leuker, maar het blijft allemaal een beetje eendimensionaal. Je probeert ze gewoon zo goed mogelijk te vervullen en vaak is het heel logisch hoe je dat gaat doen.

Het schap met roll & write spellen is goed gevuld en er zitten ook al flink wat spellen in waar in tetrisvormen gebieden getekend moeten worden (denk Carthographers, Silver & Gold, Second Chance). De concurrentie is dus stevig en de vraag is of Happy Campers die aan kan. Ik vind van niet. Happy Campers is op zich niet eens slecht, maar wel echt minder leuk dan die andere spellen. Meer dan een genade drietje kan ik het spel daarom helaas niet geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *