Silver & Gold

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
20 minuten
Auteur: Phil Walker-Harding
Uitgever: White Goblin Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Silver & Gold is een flip & write spelletje van de koning van de toegankelijke familiespellen, Phil Walker-Harding. In dit spel ben je een schatzoeker die onbewoonde eilanden gaat afstruinen in de hoop daar kostbaarheden te vinden.

Aan het begin van het spel krijgen alle spelers twee kaartjes met daarop de eilanden die ze als eerste gaan ontdekken. De eilanden variëren in grootte van 8 tot 14 vakjes en op de eilanden staan verschillende symbolen afgebeeld (goud, palmbomen en kruisjes).

Het spel duurt vier rondes en in iedere ronde worden er zeven zogenaamde expeditiekaarten opengedraaid die aangeven in welke (tetris)vorm je vakjes op één van je eilanden af mag kruisen. Als de vorm niet past, dan mag je in plaats daarvan één willekeurig vakje wegstrepen. Het doel is om zo snel mogelijk alle vakjes van een eiland weg te strepen want dan scoor je net zo veel punten als het eiland groot is. Sommige afgemaakte eilanden leveren bovendien aan het eind van het spel nog bonuspunten op voor eilanden van een bepaalde andere grootte. Zodra je een eiland vol hebt, mag je een nieuw eiland pakken. Je mag daarbij kiezen uit vier openliggende kaarten of de bovenste kaart van de trekstapel.

Iedere keer dat je in je beurt een symbool afstreept op een eiland gebeurt er wat bijzonders. Als je bijvoorbeeld een rood kruisje afstreept, dan mag je nog een extra vakje naar keuze afstrepen. Als je een gouden muntje afstreept, dan markeer je dat op je scorebriefje en dit levert extra punten op aan het eind van het spel. Iedere goud is een punt, maar je scoort nog bonuspunten voor iedere vier munten die je verzameld (hoe eerder je een rijtje vol hebt, hoe meer bonuspunten je krijgt). Als je een palmboom afstreept dan levert dit ook punten op, namelijk één punt voor de palmboom zelf en één punt extra voor elke palmboom die op één van de openliggende kaarten staat waaruit je mag kiezen als je een kaart vol hebt.

Na vier rondes is het spel afgelopen en worden de punten geteld. Wie de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Silver & Gold is een degelijk, maar niet al te origineel flip & write spelletje. Maar desondanks heb ik het met plezier gespeeld. Het is het soort spelletje dat je even tussendoor doet als je te gaar bent voor of van het zware werk, maar je tocht zin hebt om iets te spelen. Je probeert zo slim mogelijk de stukken in te tekenen zodat je zo flexibel mogelijk bent om de andere mogelijke vormen ook goed te gebruiken zodat je niet te veel losse vakjes hebt die veel tijd kosten om weg te spelen. Daarnaast probeer je handig gebruik te maken van de muntjes, rode kruizen en palmbomen om je score naar grote hoogten te stuwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *