Dorfromantik

Geplaatst door

1-6 spelers (vanaf 8 jaar)
30-60 minuten
Auteur: Michael Palm en Lukas Zach
Uitgever: Pegasus Spiele (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Dorfromantik is een van de spellen die dit jaar genomineerd is voor de prestigieuze Spiel des Jahres (de andere twee zijn Next Station London en Fun Facts). Dorfromantik is de bordspelversie van het gelijknamige computerspel. In zowel de digitale als kartonnen versie gaan de speler(s) aan de slag met het bouwen van een lieflijk landschap.

Dorfromantik speelt een beetje als een coöperatieve variant van Carcassonne, maar dan met zeshoekige in plaats van vierkante tegels. Op de tegels staan verschillende soorten landschappen, spoorwegen en rivieren. De spoorwegen en rivieren moeten netjes passend worden aangelegd. De landschappen mogen ook rustig tegen een andere landschapssoort worden gelegd. Het spel is niet ingewikkelder dan dat je in je beurt een tegel trekt en deze aanlegt.

Je probeert daarbij bepaalde opdrachten te vervullen omdat dat de manier is om punten te scoren. Dat zit zo. Aan het begin van het spel worden drie opdrachttegels opengedraaid en daar wordt een fiche met een nummer op gelegd. Stel dat je bijvoorbeeld een graan-tegel trekt en dan een vier opendraait, dan betekent dat dat je er voor moet zorgen dat die graantegel onderdeel moet zijn van een groep van vier graantegels. Zodra dat gelukt is (de vierde tegel wordt aangelegd), haal je het nummer fiche van het bord (dit zijn punten geworden). Vervolgens trek je een nieuwe opdracht en leg je daar ook weer een nummer fiche op om zo een nieuw doel te creëren.

Maar dit is niet de enige manier om punten te verdienen. Er zijn er nog twee. De eerste daarvan is dat er op sommige tegels een vlaggetje staat afgebeeld. Als aan het eind van het spel, het gebied waarin het vlaggetje staat afgebouwd is, dan scoor je net zo veel punten als het gebied groot is. En de laatste manier om punten te scoren is door een lange spoorweg en rivier te bouwen. Beide leveren net zo veel punten op als ze lang zijn.

Als de laatste tegel is gelegd, bepaal je dan hoe goed je het gedaan hebt door alle punten op te tellen. En als je het goed genoeg gedaan hebt (genoeg punten hebt gescoord), dan mag je nieuwe elementen aan het spel toevoegen (er zitten vijf doosjes met upgrade-goodies in de doos) die regelmatig ook nieuwe manieren opleveren om punten te scoren. Ik ga natuurlijk niet verklappen wat die zijn, want dat zou de verrassing verpesten.

…en de waardering

Dorfromantik is een heel gemoedelijk spel dat heel gezellig wegspeelt. Tegeltje trekken, tegeltje leggen en ondertussen lekker kletsen. Het voelt een beetje alsof je om de beurt een stukje aan een puzzel mag neerleggen, waarbij stukjes op heel veel plaatsen passen.

De uitdaging is om het bord zo te bouwen dat je volgende doelen snel kan halen. Dus bijvoorbeeld zorgen dat er een graanveld van drie klaar ligt zodat je zodra de opdracht graanveld van vier langs komt, die meteen kan afmaken. En als je geluk hebt, is de volgende opdracht een graanveld van vijf tegels groot en kan je die ook snel maken, etc. Regeren is vooruitzien in dit spel. Het is heel bevredigend als dit lukt. Hoe meer opdrachten je vervult, hoe meer opdrachttegels je mag trekken. En dat levert niet alleen punten op door de vervulde opdrachten, maar ook gewoon de tegels zelf die je kan gebruiken om andere opdrachten te vervullen (meer tegels is meer kansen).

Ik heb me prima met dit spel vermaakt, maar kan me ook goed voorstellen dat fanatieke spelers het een beetje te soft vinden. Erg veel spanning en sensatie zit er namelijk niet in, het is vooral gezellig om te doen. Je probeert daarbij telkens hogere scores te halen, maar als dat niet lukt, dan word je daar op geen enkele manier voor afgestraft en kan je het gewoon nog een keer proberen. Dorfromantik is daardoor een heel toegankelijk en vriendelijk spel dat ook heel geschikt is voor gelegenheidsspelers. En daarom denk ik dat Dorfromantik er dit jaar met de Spiel des Jahres vandoor zal gaan.

Nawoord: op 16 juli bleek mijn verwachting uit te zijn gekomen. Dorfromantik heeft de Spiel des Jahres 2023 inderdaad in de wacht gesleept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *