We zijn er bijna….Spiel 2023!

Geplaatst door

 Spiel hoort voor mij bij de herfst. Als de temperaturen dalen, de blaadjes vallen en het leven zich steeds meer binnenshuis afspeelt, dan is het tijd om naar Essen af te reizen om me een aantal dagen ongans te gaan genieten van alles wat de spellenwereld te bieden heeft. En dan weer naar huis met een flinke tas (of meer…) met nieuwe aankopen om de rest van de herfst en winter mee door te komen. Als ik nu naar buiten kijk zie ik nog geen blaadjes vallen en de thermometer gaat vandaag waarschijnlijk de dertig graden aan tikken. Of te wel: mijn hoofd staat nog niet naar Spiel. Maar Spiel valt dit jaar vroeg, over een maandje zitten we er midden in. Dus het is zo langzamerhand de hoogste tijd om me voor te gaan bereiden op Spiel 2023.

Spiel is enorm groot en (zeker de eerste keer) enorm overweldigend. In het laatste pre-Corona jaar kwamen er in vier dagen tijd meer dan tweehonderdduizend bezoekers. De twee Corona-edities waren wat rustiger, maar het zou me niets verbazen als er dit jaar weer tweehonderdduizend bezoekers gaan komen. Alle Corona-maatregelen zijn immers opgeheven waardoor mensen niet meer thuis blijven omdat ze geen zin hebben in mondkapjes en er zijn ook geen restricties meer om internationaal te gaan reizen. Het zou dus zo maar een gekkenhuis kunnen worden in Essen.

Tel daar nog bij op dat de beurs dit jaar de beurs een nieuwe indeling krijgt waardoor uitgevers niet meer op hun oude vertrouwde plekjes staan. In de verschillende zalen worden namelijk spellen bij elkaar gezet die zich op dezelfde doelgroep richten, namelijk “Rollen, miniaturen en verzamelkaart spellen”, “familiespellen”. “spellen voor gevorderden”, “expert spellen” en “fabrikanten en crowdfunding”. Deze verandering zal vast voor extra drukte in de gangpaden zorgen van mensen die op zoek zijn naar een bepaalde uitgever en die dus in eerste instantie verkeerd lopen.

Wingspan of Flügelslag

Spiel is een internationale spellenbeurs die in Duitsland georganiseerd wordt. En dus zijn er uitgevers uit alle landen en kan je spellen kopen en spelen in heel veel talen. Er zijn ook een aantal Nederlandse uitgevers op de beurs aanwezig zoals Cwali en Jumping Turtle Games. Je kan dus ook spellen in het Nederlands vinden, maar de meeste edities zullen toch in het Duits en Engels zijn. Veel spellen worden zelfs in meerdere talen uitgegeven en je het is dus zaak om even op te letten welke editie je koopt. Soms zie je het al aan de titel, maar het komt regelmatig voor dat alle edities dezelfde voorkant hebben en je dus echt even op de achterkant van de doos moet kijken om te bepalen in welke taal het spel is.  

Je kan natuurlijk naar Spiel gaan en alles over je heen laten komen. Zelfs zonder plan heb je vast een leuke dag. Je kan rustig rondlopen en kijken, kopen en misschien her en der een spelletje proberen. Daar is niets mis mee. Aan het andere uiterste kan je je heel goed voorbereiden en precies bedenken welke spellen je wilt kopen (sommige spellen zijn in no time uitverkocht dus je moet er dan snel bij zijn) en welke je wilt proberen en een super efficiënte route uitstippelen om dit te bereiken. Bij sommige uitgevers kan je dan zelfs een tijdslot reserveren voor het spelen van een spel. Zelf ga ik voor een mix van deze twee strategieën. Ik bestudeer van te voren de lijst met nieuw te verschijnen spellen die op BGG staat en selecteer daarin de spellen die me interessant lijken. Ik print vervolgens de plattegronden van de beurs uit en markeer daarop de stands waar de spellen waarin ik geïnteresseerd ben. Op die manier krijg ik snel een overzicht van welke hoeken van de beurs ik zeker moet gaan bezoeken. Maar terwijl ik daar naar toe aan het lopen ben, laat ik me ook afleiden door wat er verder nog te zien en doen is. Op deze manier ontdek je vaak de leukste en verrassendste spellen.

Vorig jaar werd voor het eerst een speciale Spiel-app geïntroduceerd. In deze app kon je lijsten vinden met alle nieuwe spellen en met de standhouders. Je kon deze ook aanvinken en op deze manier lijstjes met favorieten maken. In de app zaten ook plattegronden van de beurszalen. En om het nog makkelijker te maken kon je ook in de app zien waar een spel op de beurs te vinden was. Ik heb de app vorig jaar niet gebruikt, maar ik hoor er erg goede verhalen over. Dit jaar wil ik de app dus uit gaan proberen. Op dit moment is de app nog niet geupdate naar 2023, maar dat gaat als het goed is binnenkort wel gebeuren.

En als je dan toch bezig bent met het maken van lijstjes van spellen waarin je geïnteresseerd bent, dan kan het soms handig zijn om spellen te reserveren. Sommige spellen zijn op Spiel namelijk in no time uitverkocht. Dit gebeurt vooral met spellen van kleine uitgevers, spellen van uitgevers die van ver weg komen en met spellen die heel erg gehyped worden. Als je zo’n spel echt wilt hebben en zeker wilt weten dat je niet achter het net vist, dan zou je eens op de website van de uitgever kunnen kijken of je een exemplaar kan reserveren.

Wat uitgevers soms ook doen is hun beperkte voorraad verdelen over de vier beursdagen. Ze willen zo ook de mensen die niet alle dagen gaan een kans geven om hun spel te kopen. Als een spel uitverkocht is op een dag, dan kan je dus altijd even vragen of ze nog een nieuwe voorraad krijgen en zo ja wanneer dan.

Zoals gezegd: Spiel is groot. Trek dus comfortabele schoenen aan, neem een deo’tje mee en denk vast na over hoe je al je aankopen gaat dragen. Je kan bij elke aankoop natuurlijk een tasje krijgen. Vaak zijn dat plastic tasjes. En als je een zwaar spel in een plastic tasje stopt, dan gaat dat onvermijdelijk in je handen snijden. Het is daarom handig om zelf een fijne tas mee te nemen, bijvoorbeeld een fijne rugzak of een grote boodschappentas. Zelf neem ik altijd een trolley mee. Daar passen flink wat spellen in en het scheelt veel gesjouw. Een trolley is alleen wel een beetje een onhandig ding en er wordt dan ook veel geklaagd over trolley-gebruikers die als een gek rondrennen en mensen met hun trolley tegen de benen rijden. Ik probeer dat niet te doen, maar het lukt nooit helemaal (al is het maar omdat andere bezoekers soms ook niet opletten en zelf tegen mijn trolley lopen). Een andere mogelijkheid is om een grote tas of zelfs koffer bij de bewaakte garderobe neer te zetten. Tegen een vast bedrag mag je daar dan zo vaak als je wilt spellen in stoppen en loop je tussen door met lege handen. Je kan sinds een paar jaar verder ook nog spellen op de beurs laten inpakken en laten verzenden naar je huisadres. Dit lijkt me vooral handig voor mensen die met het vliegtuig reizen, maar misschien dat het voor treinreizigers ook fijn kan zijn (afhankelijk van hoeveel je koopt).

Spiel is zo groot dat je je er makkelijk meerdere dagen kan vermaken. Veel bezoekers gaan dan ook meerdere dagen en boeken een hotel, huisje of andere plek om te slapen. En dat merk je als je op zoek gaat naar een plaats om te overnachten: je moet er vroeg bij zijn en reken niet op koopjes. Als je nu nog niet geboekt hebt, dan zou ik het maar snel doen. Hoe dichter je bij de beurs wilt zitten, hoe hoger de prijzen zijn, dus het loont om iets verder weg te zoeken en iedere dag een stukje te rijden.

Over de auto gesproken: je kan de beurs bereiken zonder in een milieuzone terecht te komen, maar je bent flexibeler als je toch even zo’n groene sticker regelt. En ja, dat moet ook als je een elektrische auto hebt. Duitse elektrische auto’s hoeven geen sticker te halen omdat op hun kenteken is aangegeven dat het een volledig elektrische auto is, maar dat geldt niet voor Nederlandse elektrische auto’s. Je kan de sticker op verschillende plaatsen online bestellen, maar je kan hem ook in Duitsland bij een Tüv-garage (Tüv is een soort APK) ter plekke laten maken. Dat is de goedkoopste optie, maar je moet dan wel ter plekke een Tüv-garage zoeken  (wat met behulp van een zoekmachine zo gepiept is) en daar even langs gaan met je kentekenpapieren.

Op Spiel zijn voldoende stands waar je wat eten en drinken kan kopen. Maar, net als op elke andere beurs, is dat niet heel goedkoop. Als je je geld liever aan andere zaken uit geeft, dan kan je zelf eten en drinken meenemen. Voor zo ver ik weet zijn er geen regels voor en kan je dus alles meenemen wat je wilt. Ik let er daarbij zelf wel op dat ik geen knoeierige eet- en drinkwaren (denk frisdranken met prik die lekker kunnen sproeien als je ze open maakt) meeneem. Niemand vindt het immers leuk om een plakkerig en vlekkerig spel aan te treffen op een demotafel.

In Nederland zijn we gewend dat je altijd en overal met pin kan betalen. Er gaan regelmatig weken voorbij dat ik geen contant geld gebruik. In Duitsland is dat anders, daar wordt nog veel contant geld gebruikt en kan je soms niet met pin betalen. Zo ook op Spiel. Het is wel veel beter dan het ooit was, maar er zijn nog steeds stands waar je alleen met contant geld kan betalen. Het is daarom verstandig om (als je wat wilt gaan kopen) voor de zekerheid ook wat cash mee te nemen. Je kan ook pinnen bij het beursgebouw, maar de rij voor de pinautomaten is vaak best lang. Over rijen gesproken: als je geen zin hebt om in de rij te staan om een kaartje te kopen, dan kan je je kaartjes ook van te voren online kopen (link).

Als je met de auto komt, dan moet je die natuurlijk ook parkeren. Er zijn verschillende parkeergarages rondom de beurs en er is een grote parkeerplaats (P10) op een stukje rijden van de beurs (bussen brengen je naar de beurs). Al die duizenden mensen die naar de beurs komen, zorgen in de ochtend altijd voor flinke verkeersopstoppingen rond de beurs. Je kan daar op drie manieren mee om gaan, namelijk door heel vroeg te komen en voor lief te nemen dat je een tijdje buiten moet rondhangen, door te accepteren dat een file er gewoon bij hoort of door uit te slapen en na de drukte te komen (dan sta je wel zeker op P10).

Natuurlijk kan je ook met het openbaar vervoer komen. In Essen rijden metro’s en er is een halte direct voor de beurs. Als je dus een overnachtingsplek uitzoekt die ook aan de metro ligt, dan is dit een wellicht een goede optie om de parkeergekte te vermijden. Ook voor de metro geldt echter helaas dat het rondom de openingstijd heel erg druk is. mensen staan echt als haringen in een ton, dus heel comfortabel lijkt me dat niet.

Voor mensen die helemaal met het openbaar vervoer naar Spiel gaan, heb ik nog slecht nieuws. Een Duitser wees er in een forum op BGG op dat er tijdens Spiel in de buurt van Essen op meerdere trajecten aan het spoor gewerkt wordt. Het is dus zaak om goed te kijken welke treinen rijden en hoe je het snelst in Essen kan komen. Ik ga altijd met de auto en kan je hiermee dus helaas niet helpen.

3 reacties

  1. @ Dagmar, ik gok dat we binnenkort dan ook weer een bericht met jouw spellen op de radar mogen verwachten? :). Daar kijk ik altijd wel naar uit :D.

  2. Bedankt voor deze ‘beginner’ guide voor Spiel. Kleine aanvulling wat betreft het OV. Er stopt wel pal voor de deur een tram en in de paralel straat nog één. Vanuit Essen zelf kom je er dus vrij makkelijk. Als je in de buurt verblijft dan is OV wel een aanrader, want in de ochtend staan er nog wel eens files en drukte om te parkeren.
    Veel plezier weer dit jaar en wellicht tot daar 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *