De top-100 2009: 1-10

Geplaatst door

En vandaag komt dan de ontknoping. Welke nieuwe spellen zien we in de top-10? Staat Puerto Rico nog op 1, of…?

10. Machiavelli
(Bruno Faidutti, Hans im Glück/999 Games, 2000)
Positie vorig jaar: 8
Verschil: -2
Al meer dan 100.000 exemplaren van de Nederlandse editie verkocht, dan mag je toch wel van een megabestseller spreken. Logisch dat je Machiavelli weer in de top-10 tegenkomt. Maar ondanks de val van Tai Pan weer niet het populairste kaartspel.
“Ik speel het helaas niet vaak, maar het is beslist een intrigerend spel.” (Sander) “Een echte klassieker.” (Robèr)
“Speel dit vaker met dezelfde mensen, en als je dan voorspelbaar bent, verlies je vrijwel zeker. Heerlijk pestspel ook.” (Rik)

9. Dominion
(Donald Vaccarino, Rio Grande Games/999 Games, 2008)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
De hoogste nieuwe binnenkomer, uiteraard. Dit zagen we wel een beetje aankomen, maar een negende plaats is natuurlijk wel erg hoog. Goed, we zitten dan nog wel midden in de hype, maar ik denk dat dit wel een blijvertje is. Het hoge prijskaartje staat een verkoopsucces in de Lage Landen wellicht nog even in de weg.
“Niet ingewikkeld, niet heel innovatief, maar wel heel verslavend, misschien meer nog dan Tai Pan of Race for the Galaxy.” (Eugene)
“Het heeft een uniek spelsysteem, regels die in vijf minuten uit te leggen zijn, duurt niet langer dan een halfuur en de dynamiek is door de vele kaartcombinaties enorm. Een combinatie van eigenschappen die er voor zorgt dat dit spel vaak – maar dan ook heel vaak – op tafel komt.” (Bart)
“Vooral het spelsysteem is in het begin erg indrukwekkend. Snel,verslavend, en herspeelbaar. Ben benieuwd in hoeverre de toekomstige uitbreidingen het spel zullen versterken.” (Sander)
“Een van de belangrijkste vernieuwingen in spellenland van de laatste jaren is wat mij betreft het spelsysteem van Dominion. Met 10 verschillende kaarten zou het al een geweldig innovatief spel zijn, maar zou ik er na een tijdje wel op uitgekeken raken. Echter, met 25 kaarten en een paar uitbreidingen in de pijplijn kunnen we hier nog even mee voort.” (Marcel)

8. Caylus
(William Attia, Ystari/QWG Games, 2005)
Positie vorig jaar: 8
Verschil: +2
Dankzij de komst van een vloedgolf aan nieuwe werkverschaffingsspellen had ik de indruk dat de populariteit van Caylus langzaam aan het inzakken was, maar nee. Het stijgt hier zelfs nog een beetje.
“Speeltijd is wat aan de lange kant, maar het spel is zo compleet.” (Joan)
“Heel mooi spel, met ingewikkelde regels, maar simpel om te spelen. Alles staat op het bord.” (Joran)

7. Vorsten van Florence
(Wolfgang Kramer & Richard Ulrich, alea/QWG Games, 2000)
Positie vorig jaar: 5
Verschil: -2
De meeste spellen in de top-10 zijn een klein tikje gedaald (ra ra…), zoals ook Vorsten van Florence. Maar dit is een klassieke Kramer & Ulrich, die verdwijnt niet zo maar uit de top-10!
“Een prachtig spel en een genot om te spelen. Goede balans tussen korte- en lange-termijnplanning. Elke keer lijkt het spel een andere aanpakte vereisen, zit tijdens het spelen altijd op het puntje van m’n stoel.” (Sander M.)
“Briljant spel, zeer nauwkeurig plannen van zowel je aantal acties als je geld is noodzakelijk maar als alles op zijn plaats valt is de voldoening dan ook groot.” (Marcel)
“Prachtig strategisch spel: een beetje ‘tetris’, een beetje veilen en vooral de juiste acties kiezen op het juiste moment.” (Sven)

6. El Grande
(Wolfgang Kramer & Richard Ulrich, Hans im Glück/999 Games, 1996)
Positie vorig jaar: 4
Verschil: -2
El Grande daalt netjes mee met Vorsten, maar blijft hard op de poorten van de top-5 kloppen. Al dertien jaar een groots spel.
“Een van de eerste meerderhedenspellen, en nog steeds ongeëvenaard.” (Marcel)
“Dit is natuurlijk een klassieker. Dit spel vind ik ook een zeer goed spel voor introductie naar bordspellen, iedereen met wie je dit speelt ziet de elegantie van dit spel in.” (Axel)
“Een klassieker onder de strategische bordspellen, dat m.i. heel toegankelijk is voor iedereen die van gezelschapsspelen houdt.” (Sven)

5. Funkenschlag
(Friedemann Friese, 2F Spiele, 2004)
Positie vorig jaar: 2
Verschil: -3
Funkenschlag deed vorig jaar erg zijn best om Puerto Rico van de winst te houden, maar slaagt er nu zelfs niet in om tot de top-3 door te dringen. Ergens had ik het dit jaar nog wel op 1 zien eindigen. Het is nog wel steeds het hoogste spel in de lijst zonder Nederlandse uitgave.
“Een meesterwerk. Altijd verschillend. Met de nieuwste uitbreidingen nog veelzijdiger. Koppelt het edele nadenkwerk van een echte brainburner aan een veiling waarbij je je intuïtie moet laten spreken. Het spel zit vol spannende momenten, en blijft tot het eind toe onvoorspelbaar. En ook belangrijk: geeft echte voldoening na een overwinning.” (Eugene)
“Een blijvende topper die met de vele verschillende borden, toch steeds weer anders is.” (Robèr)
“Hoe vaker ik dit speel, hoe leuker ik het ga vinden. Nog steeds, na een keer of twintig spelen op verschillende borden. Alles klopt gewoon in dit spel, en er zit zoveel in: bieden, resource management, tactisch plaatsen en blokkeren… en dat alles in een aangename speelduur van 90-120 minuten.” (Marcel)
“Dit is zo ongeveer het enige spel dat ik graag met uitbreidingen speel. De borden maken het bord elke keer weer anders. Een topper!” (Jeroen)

4. Carcassonne
(Klaus-Jürgen Wrede, Hans im Glück/999 Games, 2000)
Positie vorig jaar: 6
Verschil: +2
Nog een spel waarvan ik verwachtte dat het wel over zijn hoogtepunt heen is. Maar Carcassonne blijft onverminderd populair, en dat zal de komende jaren wel niet veranderen.
“Een toegankelijk en visueel aantrekkelijk spel, dat ik ondanks alles toch in mijn top 20 heb gezet.” (Sander)
“Carcassonne is voor mij nog altijd het mooiste spel omdat het telkens anders is. Met de uitbreidingen erbij blijft het interessant.” (Wiljan)

3. Kolonisten van Catan
(Klaus Teuber, Kosmos/999 Games, 1995)
Positie vorig jaar: 3
Verschil: 0
Nog klassieker dan Carcassonne of Ticket to Ride, blijft dit het meest populaire familiespel. Geloof het of niet, maar dit is het enige spel uit de hele top-100 dat niet is gestegen of gedaald. En dat kan maar één ding betekenen!
“Moeder van het Duitse Bordspel.” (Marcel)
“Vooral leuk omdat mijn omgeving het leuk en spannend vindt.” (Wim)
“Met alles erop en eraan een superspel. Heerlijke manier om elkaar te zieken.” (Rik)

2. Puerto Rico
(Andreas Seyfarth, alea, 2002)
Positie vorig jaar: 1
Verschil: -1
…namelijk, dat Puerto Rico toch ook hier zijn eerste plaats kwijt is. Dat zat hem vooral in de minder breed gedragen populariteit dan de nummer 1. Daar kan Puerto Rico nog wel tegenover stellen dat het in tegenstelling tot vorig jaar het vaakst bovenaan eindigde bij de ingezonden lijsten. Maar genoeg was dat niet.
“Geweldig spel, ik speel het nog steeds met veel plezier.” (Sander)
“Nog zoveel strategieën die ik wil proberen, ook erg leuk met twee: bouwen aan je eigen rijkje en mekaar ook dwars zitten zonder alleen maar de ander af te maken.” (Patrick)
“Hoge startdrempel, veel mogelijkheden. Even doorbijten en je hebt een uitdagend spel.” (Stefan)
“Het rollen kiezen en de interactie die dat met zich meebrengt is nog steeds vrij uniek en erg leuk.” (Marcel)
“Niet stuk te krijgen.” (Jeroen)
“Ik denk dat dit een van de mooiste spelconcepten is en alles valt zo mooi in elkaar.” (Axel)

1. AGRICOLA
(Uwe Rosenberg, Lookout Games/999 Games, 2007)
Positie vorig jaar: 11
Verschil: +10
En net als vorig jaar hebben we hier dezelfde nummers 1 en 2 als op Boardgamegeek. Puerto Rico was nog een tijd in de race, maar uiteindelijk werd het verschil steeds groter en versloeg Agricola Puerto Rico met dezelfde marge als waarmee Puerto Rico vorig jaar zelf eerste werd.
“Ameritrash op zijn Euro’s: het chroom maakt het spel tot wat het is: leuker en beter dan het gemiddelde werkverschaffingsspel.” (Eugene)
“Ja, het is inderdaad zo fantastisch als men beweert op Boardgamegeek. Elke keer is het weer anders, en het is tevens verrassend anders met verschillende spelersaantallen. Hoe vaker ik het speel, hoe leuker het wordt. Een must-have dus, zeker sinds er een Nederlandse uitgave van 999 games is gekomen.” (Sander)
“Ik begin het spel nu eigenlijk pas te ontdekken en ontdek elke keer weer een nieuw facet waardoor weer andere tactieken te overwegen zijn. Diepgang van dit spel is OK, het spel materiaal is ook perfect verzorgd.” (Stefan)
“Niet het beste spel ooit, maar wel een van de leukste. Spelen met kaarten brengt de balans soms wat in de was, maar dat mag de pret niet drukken. Schaarste-management op top-niveau!” (Jeroen)

Verbaasd? Nou ja, als je bedenkt dat de eerste 1000 exemplaren van de Nederlandse versie met het Z-deck binnen de kortste keren uitverkocht was, misschien niet. Agricola is here to stay, daar valt weinig meer over te zeggen. 999 Games heeft een neus voor goede spellen. Van alle spellen uit de top-10 hebben ze er zes uitgebracht.

Oh, en deze spellen heb ik allemaal wel een keertje gespeeld. Mijn favoriet van het stel van deze 10? Kolonisten als Steden en Ridders meedoet, anders El Grande. Tja, de oudjes zijn nog steeds het leukst.

17 reacties

 1. Hallo alle fanatieke spelers.
  Binnenkort komt er een nieuw spel op de markt dat geen enkele geluksfactor kent. Is te vergelijken dus met schaken en dammen. De reacties zijn tot nu toe laaiend met het prototype.
  Ben op zoek naar risicodragend vermogen vanaf 5000,- per deelnemer.
  Rien

 2. Ik als nieuwe spellengek,

  speelde voor dit jaar wel wat Magic, Catan, Warcraft(the boardgame), Vampires en een paar potjes Axis & Allies,

  vond het leuk om de top 100 te lezen. Er staan ook zeker wat spellen in die nog in mijn bezit gaan komen. En die ik dit jaar ook al aangeschaft had.

  – Agricola
  – Machiavelli
  – El Grande (nog niet gespeeld)

  Veel spelplezier uit het altijd gezellige Dordrecht, Lars!

 3. Peter Hein, enorm bedankt voor deze leuke 10 dagen. Ik heb het met veel genoegen zitten lezen. Wellicht als variant op dit thema een flop 100 (of 50); spellen die je gekocht hebt, 1 keer gespeeld en vervolgens heel ver weg gemikt hebt?

  In ieder geval dank en ik heb al een aantal spellen uit deze top 100 op mijn verlanglijst gezet. Laat verjaardag en sinterklaas maar komen!

 4. Peter Hein, is het mogelijk om te posten welke spellen vorig jaar in de top 100 stonden en dit jaar niet meer?

 5. Machiavelli is eind vorig jaar aan de collectie toegevoegd, en met succes.
  Kolonisten van Catan hebben we al veel langer, inclusief Zeevaarders, Steden en Ridders, en bijbehorende uitbreidingen voor 5 en 6 spelers. Het basisspel verschijnt nog wel eens op tafel, maar mijn gezin heeft het niet zo op de uitbreidingen.
  Puerto Rico heb ik vorig jaar gespeeld op Noorderspel. Ik stond vooraf al met de portemonnee klaar om het te kopen, maar na dit ene potje heb ik er voorlopig nog vanaf gezien.
  Agricola daarentegen heb ik blindelings aangeschaft. “Uwe Rosenberg” + “thema Landbouw” was voor mij overtuigend genoeg. Ik was zo vroeg dat ik ook het Z-deck er bij heb (nog nooit gebruikt). Agricola viel meteen goed in ons gezin. Er valt van alles op aan te merken, zoals prachtig verwoord in het weblog de tafel plakt, maar dat valt allemaal in het niet bij het speelplezier.
  De rest van de spellen zie ik vooralsnog niet bij ons in de kast verschijnen. Een tikje te zwaar voor ons gezin, denk ik. Ja, behalve Carcassonne dan, maar daar heb ik gewoon nog geen zin in.

  Spellen die ik genoemd heb, maar die het niet gehaald hebben, zijn: Medina, Tyros, Fjord, Tongiaki, Sjoelen, De Betoverde Doolhof, Herders en Schapen, Clans, Attika, Pokémon en Kakkerlakkenpoker.

  Tot volgend jaar.

 6. 9 van de 10 in de kast en gespeeld, en dat nog regelmatig ook. Ben ik dan nu een doorsnee speler? 😛

  Alleen Dominion heb ik nog nooit gespeeld.

  Het was weer leuk aftellen, bedankt daarvoor.

  Een top 200 hoeft voor mij niet hoor, want de spellen die ik hier mis, staan gelukkig bij mij in de kast. En dat is voldoende.

 7. Carcassonne vind ik maar een suf spel, dat dat zo hoog staat zal wel te maken hebben dat het overal te verkrijgen is denk ik….

  Dat moest ik toch ff kwijt.

  En uit de top10 is El Grande mijn persoonlijke favoriet.

  Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd naar alle spellen die de top100 zijn uitgevallen, ik mis er in elk geval heel wat!!!!

  Bijvoorbeeld: union pacific.

  Niet veel uit mijn top 20 hebben de top 100 gehaald

 8. Wat is dit leuk…om elke dag na mijn werk te kijken of de volgende keer 10 uit de top100 er al op staan….
  PH, ik ben ook wel voor een top 200! Er zijn toch wel spellen die we missen vind ik persoonlijk dan, ik bedoel nummer 1: Agricola is leuk natuurlijk (ik heb zelf nog niet eens gespeeld) maar dat wil natuurlijk niets zeggen dat het het beste spel is….vandaar een top 200, wie weet kom ik zo nog interresante spellen tegen…die ik nog niet kende…

  In iedergeval weer bedankt voor al de moeite die je dit jaar weer gedaan hebt omdit te organiseren. Het was weer genieten.

 9. D’oh! Sorry Arno en anderen, ik kan even niet goed meer tellen… Inderdaad, ook QWG kan een goede neus niet ontzegd worden!

 10. Dank voor deze top-100. Het is vast een boel werk geweest, maar je hebt je lezers er een hoop plezier mee gedaan!

  Ook hier weer negen van de tien gespeeld (en daarvan zes of zeven in mijn eigen top-20).
  Dat Agricola moet ik ook maar eens proberen. Ze zeggen dat dat ook wel een aardig spelletje is…

 11. Bedankt voor deze leuke tien dagen, Peter Hein. Volgend jaar een top 200? Kunnen we tien dagen langer genieten van het aftellen.

 12. Lof voor deze top 100 die ik met veel plezier gelezen heb. Jammer dat we nummer 1 al bereikt hebben…

  Ben nu al aan het nadenken welke spellen ik dit jaar nog wil kopen en spelen en op welke plaats die volgend jaar zullen eindigen.

 13. Toch even een rectificatie: “999 Games heeft een neus voor goede spellen. Op Puerto Rico en Funkenschlag na hebben ze alle spellen uit de top-10 uitgebracht.” Dat klopt natuurlijk niet, want Vorsten van Florence en Caylus zijn twee QWG-telgen, dat het spellenaandeel van 999 in de top tien terugbrengt naar ‘slechts’ 6.

 14. 999 Games heeft een neus voor goede spellen. Op Puerto Rico en Funkenschlag na hebben ze alle spellen uit de top-10 uitgebracht.

  Ik zal de eerste zin zeker niet betwisten, maar de tweede klopt toch echt niet. Caylus en Vorsten van Florence zijn (in Nederland) door QWG uitgegeven en niet door 999.

  Arno Quispel
  jawel: QWG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *