De top-100 2009: losse eindjes

Geplaatst door

Nou, dat was het weer. Net als vorig jaar leuk om te doen. Veel lijstjes, veel nieuwe spellen en natuurlijk wel een paar verrassingen. Ik was wel onder de indruk van de overmacht waarmee Agricola won, en de hoge noteringen voor Dominion, Stenen Tijdperk en Pandemie. Allemaal gloednieuwe spellen, die in no-time een plekje in veel harten hebben gevonden.

Verder stonden er elf spellen die ik niet gespeeld heb. Er zijn genoeg waar dat wel moet lukken, maar van sommige langere spellen is het maar afwachten. Van mijn eigen top-20 heeft alleen Heroquest het niet gehaald. 19 uit 20, een heel gemiddelde smaak.

Dan zijn er natuurlijk wat reststatistiekjes. De interessantse is waarschijnlijk welke spellen zijn verdwenen. Nu kun je dat natuurlijk makkelijk zelf nagaan, maar nog makkelijker is het als ik ze hier gewoon weergeef.

In aflopende volgorde van de posities van vorig jaar:

100. Santiago
99. Imperial
98. Rikken
97. GIPF
96. Chinatown
94. Grote Dalmuti
91. Babel
90. Elfenkoning
87. HeroQuest
84. Händler von Genua
83. Manilla
82. Uno
81. Risk
80. Go
78. Roads & Boats
77. Mü
76. Bridge
75. Coloretto
73. Hazienda
70. Oltremare
69. Kupferkessel Co.
68. Louis XIV
65. Java
64. Leeuwenhart
60. Mahjong
58. Ticket To Ride Märklin
53. Keythedral
51. La Città
48. Poker
41. Mykerinos
40. Schaken

Daar zitten nog wel een vaar verrassingen tussen. Alle spellen die op 70 of hoger stonden hebben natuurlijk een enorme smak gemaakt, maar dat deden er wel meer. Sommige daarvan had ik nu echter wel terugverwacht. Dat geldt zeker voor spellen als schaken, poker, La Città en Java. Ook go en Roads & Boats moeten toch fans genoeg hebben. Hazienda en Händler von Genua (Genoa) hebben net een Nederlandse editie gekregen, dus die geef ik volgend jaar een goede kans om terug te komen. Maar ja, Chinatown heeft ook niet kunnen profiteren van een Nederlandse editie. We zullen het wel zien, volgend jaar!

En PS voor de snelle referentie, de directe linkjes naar alle overzichten van dit jaar:
1-10
11-20
21-30
31-40
41-50
51-60
61-70
71-80
81-90
91-100

5 reacties

 1. Van mijn top 20 hebben 5 spellen het niet gehaald: Blox, Manilla, Municipium, Tinners’ Trail en Tribune.

  Ik had ook nog Zooloretto, maar ik veronderstel dat die stemmen bij Burgers’ Zoo geteld zijn?

 2. Ik heb mij laten leiden door wat ik graag speel dat is dus toch wel overall…

  Ik ben trouwens ergens achter gekomen vanavond, heeft eigenlijk niets met de top 100 te maken.
  Het heeft het onderwerp Knizia….

  Ik ben er achter gekomen dat sommige Knizia spellen mij moeilijker bevallen dan andere…en dat heeft vooral betrekking op Knizia’s veiling spelletjes, zoals Modern Art, Ra, Medici en bijv. Turmbau zu Babel.
  Ik ben er achter waarom ik niet goed ben in de Knizia veilingen.

  Ik heb er geen aanleg voor, meestal zie ik heel snel de mogelijkheid hoe je een spel kan winnen en hoe je je strategie kunt opzetten.
  Ik heb dat dus niet bijvoorbeeld Modern Art. Het voelt wel alsof ik er geen grip op heb.

  Nu zat ik vanavond een review te lezen over Medici op de geek. Van iemand waarbij het niet zo goed was bevallen en beschreef precies wat ik heb als ik modern art speel.

  Op die review was ook weer commentaar op gekomen met wat tips…en kijk, dat was nu precies wat ik nodig had.

  De tactiek zou dus als volgt moeten zijn: – Probeer de andere te veel te laten betalen voor de veiling en jij juist te weining.

  Dit klinkt heel logisch, maar op de een of andere manier is het nooit echt doorgedrongen, want wanneer is iets goedkoop en wanneer betaal je teveel…?

  Bij knizia veilingen gaat het ook heel erg om wat je mede spelers doen…wat sparen ze…hoe kan je beide spelers tegen elkaar op latgen bieden…om misschien kaarten in de etalage aan te bieden die zij graag willen hebben?

  Het schijnt ook zo te zijn dat je niet gelijk als een gek moet gaan bieden, maar dat je je kansen moet afwachten er komen nog genoeg kaarten.

  In iedergeval, ik ga bovenstaande tactieken eens toepassen op de knizia’s waar ik geen grip op heb.

  Gek genoeg, heb ik het niet bij alle knizia’s maar wel bij de core veiling spellen van knizia.

 3. Dat laatste denk ik dat dat zeker waar is, Axel.

  Als ik naar mijn eigen lijstje kijkt is dat toch zeer momentsafhankelijk. Wellicht zou het er nu alweer iets anders uitzien. Ik heb me in ieder geval voornamelijk laten leiden door wat ik op dit moment goed vind en niet zo zeer overaal gezien. Maar dan zou een top 20 ook erg moeilijk te maken zijn, vrees ik.

 4. Inderdaad ben ik La Citta niet tegengekomen, ben ik toch wel redelijk verbaasd over, misschien zijn er wel teveel goede spellen?!

 5. Je zult maar van bordspellen en lijstjes/statistieken houden. Het was verslavend deze dagen. Je komt gewoon minder aan spelen toe! Bedankt!!

  Toch knagen er nog wat vragen.
  Hoeveel mensen hebben een lijstje ingestuurd? Wat zijn de punten aantallen geweest? Hoe omgaan met uitbreidingen? Of is dat misschien nog een idee voor een top5 lijstje? AArghh lijstjes …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *