We zijn nu bijna bij de top-10, en dat betekent dat we hier ook de eerste spellen tegenkomen die uit de top-10 gezakt zijn. Het zijn er twee, maar dat wil niet zeggen dat de top-10 een statische affaire is…
20. Maharadja
(Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, Phalanx Games, 2004)
Positie vorig jaar: 14
Verschil: -6
Het met afstand populairste spel van Phalanx zien we weer terug in de top-20. En het is ook nog steeds de populairste van Kramer & Kiesling.
“Heerlijk planningspel met een meerderhedenelement en ruim voldoende mogelijkheden om de planning van je tegenstanders lekker in de war te schoppen.” (Marcel)
19. Lost Cities
(Reiner Knizia, Kosmos/999 Games, 1999)
Positie vorig jaar: 21
Verschil: +2
En dit is dan het officiële populairste tweepersoonsspel van Nederland en Vlaanderen. Vergeet schaken, dammen en Magic maar, mensen.
“Intrigerende bezigheid, dat rijtjes leggen.” (Rients)
“Niet alleen met 2, maar ook met de 4-speler variant erg geslaagd.” (Bart)
“Het spel dat de niet-spellenspelende vrouw ook leuk vindt.” (Joran)
18. Notre Dame
(Stefan Feld, alea, 2007)
Positie vorig jaar: 26
Verschil: +8
Wie vorig jaar voorspelde dat dit spel snel weer weg zou zakken in de anonimiteit had het mis. Nu dacht ik niet aan anonimiteit, maar ook niet dat het zou stijgen. Laat toch een paar krakers van alea als Ra en Taj Mahal achter zich. “Mooie vormgeving, vlug te spelen, leuk met alle spelersaantallen en je voelt de ratten langs je benen wegvluchten.” (Renaat)
17. Tai Pan
(Urs Hostettler, Fata Morgana/999 Games, 1991)
Positie vorig jaar: 7
Verschil: -10
Van alle spellen uit de top-10 van vorig jaar het hardst gedaald. Stond toen misschien een beetje hoog, maar 17e is ook niet echt laag. Wel veel minder eerste plaatsen dan vorig jaar. Toen waren het er zes, nu nog maar twee.
“Een echt kaartspel: geluk bepaalt een groot deel van de uitslag, zonder dat je het gevoel krijgt dat je er niets aan kunt doen. Er kan weinig tippen aan het gevoel dat je krijgt als je bij de stand 605-995 voor de GT/1-2 gaat.” (Eugene)
“Het leukste en meest verslavende kaartspel.” (Bart)
“Vele malen gespeeld in wisselende teams, maar het blijft ongelooflijk verslavend. Het nakaarten duurt nog langer dan het spelen.” (Rik)
“Het beste slagenkaartspel voor vier spelers.” (Sven)
16. Pandemie
(Matt Leacock, Z-Man Games, QWG Games, 2008)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Het was al gegokt als een van de hoogste nieuwe binnenkomers, en inderdaad. Het afgelopen jaar zag erg veel nieuwe coöperatieve spellen, maar deze steekt met kop en schouders boven alle andere uit. Het is besmettelijk, zo populair.
“Mijn favoriete coöperatieve spel.” (Marcel)
“Wat een origineel thema, dat ook nog eens heel goed en het spel tot zijn recht komt. Een co-op spel dat werkt!” (Axel)
“Razend actueel thema; volgens mijn bescheiden mening mag dit het beste coöperatieve spel worden genoemd.” (Sven)
15. Race for the Galaxy
(Tom Lehmann, Rio Grande Games, 2007)
Positie vorig jaar: 32
Verschil: +17
Opende vorig jaar al sterk en stoomt dit jaar hard door. Dit is een beetje een ‘alles of niks’ spel. Er was maar een ander spel dat dit jaar vaker op 1 stond, maar ik ken ook genoeg mensen die hier met een grote boog omheen lopen. De iconen, het is even wennen.
“Met de uitbreiding heeft Race nu voldoende variëteit om echt een topspel genoemd te kunnen worden. Je blijft afhankelijk van de kaarten die je trekt, maar het genoegen als je plan slaagt blijft naar meer smaken.” (Eugene)
“Ons meest gespeelde spel van het afgelopen jaar. Er is bijna altijd wel tijd voor een potje.” (Martha)
“Een intrigerend en verrassend verslavend kaartspel, enigszins vergelijkbaar met het Puerto Rico kaartspel en Dominion, maar meer divers en met meer diepgang. In termen van herspeelbaarheid verslaat het Agricola met twee vingers in de neus.” (Sander)
14. Ticket to Ride
(Alan Moon, Days of Wonder, 2004)
Positie vorig jaar: 20
Verschil: +6
We zijn nog lang niet uitgekeken op Ticket to Ride. De uitbreidingen en varianten blijven maar komen, en ook hier haalt het een nog hogere positie dan vorig jaar. Die Alan Moon kan mooi gaan rentenieren.
“Het spannendste routespel dat ik ken.” (Rients)
“Een spel dat echt nooit verveelt en dat je met vrijwel iedereen kunt spelen. En elke keer weer spannend, want het is nooit zeker of je je routes kunt volmaken of dat iemand je in de weg gaat zitten.” (Marcel)
13. Boonanza
(Uwe Rosenberg, Amigo/999 Games, 1997)
Positie vorig jaar: 12
Verschil: -1
Je hoort en leest nu natuurlijk veel meer over Agricola en Le Havre, maar laten we niet vergeten dat dit het spel is dat Uwe Rosenberg grote roem verschafte. En dat doen we ook niet, want het staat nog steeds erg hoog.
“Een klassiek onderhandelingsspel, waarin je alleen kunt winnen als je aardig tegen de anderen bent. Een spel voor medespelers, niet voor tegenspelers.” (Eugene)
“Onderhandelingsspellen zijn niet mijn ding. Maar voor dit spel maak ik graag een uitzondering.” (Jeroen)
12. Eufraat en Tigris
(Reiner Knizia, Hans im Glück/999 Games, 1997)
Positie vorig jaar: 9
Verschil: -3
Knizia moet het dit jaar zonder notering in de top-10 doen. Misschien zou hij weer wat pittiger spellen moeten maken? Eufraat en Tigris is alweer twaalf jaar oud, maar nog steeds zijn zwaarste en populairste spel.
“De kettingreacties die op het bord kunnen plaatsvinden door externe conflicten blijven me fascineren.” (Sander)
“Prachtig strategisch en uitgebalanceerd spel en nog altijd één van mijn lievelingsspellen.” (Sven)
11. Stenen Tijdperk
(Michael Tummelhofer, Hans im Glück/999 Games, 2008)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Nou, dit was voor mij misschien wel de grootste verrassing van vorig jaar. Dat het hoog binnen zou komen had ik wel verwacht, maar niet dat het op een haar na de top-10 zou missen. Een goede keuze van 999 Games om dit hier uit te brengen. En dan te bedenken dat het niet eens de hoogste nieuwe binnenkomer is. Die zien we morgen (al weet iedereen natuurlijk al om welk spel het gaat).
“Bijzonder leuk en vriendelijk spel met een zeer lage drempel.” (Joan)
“De beste implementatie van “worker placement” volgens mij, toegankelijk maar toch spannend en verschillende strategieën mogelijk.” (Marcel)
Na de hobbel van het vorige lijstje heb ik hier weer alles gespeeld. Op Pandemie na ook allemaal in bezit, maar daar gaat snel vernadering in komen als het aan mij ligt.
Alles gespeeld en in de kast. Leuk dat Stenen Tijdperk zo lekker binnenkomt.
Het blijft verrassend dat lullige kaartspellen als TaiPan (klinkt als nr. 46 bij de plaatselijke Chinees) zo hoog scoren.
Een redelijke score hier. 6 van de 10 gespeeld, waarvan 3 in de kast staan. Marahadja en Lost Cities heb ik eigenlijk te weinig gespeeld om een echt oordeel over te geven, maar hebben zeker potentie. Boonanza is bij ons een van de grote favorieten, met of zonder een van de vele uitbreidingen. Er lig in ieder geval een flinke stapel gele doosjes in de kast.
Tai Pan lig nog ongespeeld in de kast. Daar moet dan toch maar eens verandering in komen. We zijn ooit de spellenwereld in geraakt via Rikken, en vandaaruit zijn we verder gereisd. Dus helaas zijn de slagenspellen wat op de achtergrond geraakt.
Eufraat en Tigris heb ik alleen nog maar online gespeeld op BGG.
TtR speel ik heel graag, maar dan liever een van de andere versies, Nordiv of Märklin of zo. Deze staan dan ook in de kast.
O ja, hier kom ik intussen wel een groot aantal van mijn favorieten tegen. Maar dat blijkt ook wel uit de commentaren, Peter Hein heeft er aardig wat van mij gebruikt.
Ticket to Ride is, net als vorig jaar, mijn nummer 1.
Acht van de tien gespeeld. TaiPan trekt me ook helemaal niet, slagenspellen zijn gewoon niet mijn ding. RftG wil ik best eens proberen, maar ik heb het niet in mijn bezit en ken ook niemand die het heeft.
Moet weer eens naar een spellenbeurs denk ik.
Pandemie heb ik op het Spellenspektakel gespeeld op z’n Duits en ga ik zeker aanschaffen. De oprukkende ziektes geven hetzelfde urgente gevoel als de hongerige huisgenoten in Agricola.
Boonanza is mijn absolute nummer 1. Er valt helemaal niets negatiefs te zeggen over dit spel. Het mooiste vind ik nog dat het heel gemakkelijk is om vals te spelen. Ik ken niemand die dat doet! Het rotsvaste vertrouwen van Uwe Rosenberg in de eerlijkheid van de bordspeler is ontroerend. Noem mij nog zo’n spel?
Stenen Tijdperk heb ik gespeeld op Noorderspel. Toen ik zei dat ik het wel wat op Agricola vond lijken werd ik bijna aan de sabeltandtijgers gevoerd. Dat mag je blijkbaar niet zeggen. Wel heel mooi uitgevoerd, maar dan geef ik mijn schaarse budget toch liever uit aan Pandemie.
Van de rest van de spellen ken ik alleen de naam en de reputatie.
Ik heb al deze spellen gespeeld en op RftG na staan ze ook allemaal in mijn spellenkast. Mooie lijst.
RftG is niet zo mijn ding. Ik houd niet zo van spellen waarin je omstebeurt heel snel heel veel handelingen doet en de rest er maar op moet vertrouwen dat het allemaal klopt. Misschien is het probleem dat een zekere E en PH gewoon te snel voor me zijn…….
Nog één nachtje slapen voor de ontknoping………
Dan zal Dominion inderdaad wel de hoogste nieuwe binnenkomer zijn.
Ik heb Race for the Galaxy, Ticket To Ride, Notre Dame en Pandemie nooit gedaan. De rest staat hier in de kast. Pandemie zal er ongetwijfeld over niet al te afzienbare tijd ook een plaatsje in bemachtigen.