De top-100 2009: 21-30

Geplaatst door

We komen nu in de regionen van de echt populaire spellen, waarvan de meeste toch wel bij iemand op de eerste plaats staan. Het aantal ingediende commentaren neemt ook duidelijk toe.

30. Railroad Tycoon
(Martin Wallace en Glenn Drover, Eagle Games, 2005)
Positie vorig jaar: 34
Verschil: +4
Als je op Boardgamegeek ruzie wil (wat niet zo heel moeilijk is), moet je beweren dat Railroad Tycoon veel beter is dan Age of Steam, of andersom. Straks hebben we met Steam erbij zelfs een drieling, dus dan wordt het vast nog gezelliger. Ik ga mij plechtig voornemen alle drie de varianten nog voor de volgende top-100 te spelen.

29. Puerto Rico kaartspel
(Andreas Seyfarth, alea, 2004)
Positie vorig jaar: 24
Verschil: -5
De komst van Race for the Galaxy heeft maar beperkte impact gehad op de populariteit van dit spel. Niet zo gek, want de spellen zijn verschillend genoeg om allebei te spelen/bezitten. Nu Glory to Rome nog.
“Uitstekend kind van een fantastische moeder.” (Robèr)
“Een lekker snel kaartspel met wat Magic-gevoel.” (Wim)
“Eenvoudiger dan het bordspel, maar hier ligt de kracht in het vinden van de juiste combinaties van gebouwen.” (Rik)

28. Ticket to Ride: Europe
(Alan Moon, Days of Wonder, 2005)
Positie vorig jaar: 44
Verschil: +16
Had vorig jaar al een mooie positie, en wordt er alleen maar populairder op. Ik moet het toch maar eens gaan spelen.
“Soms is een spel leuk, soms is de opvolger beter. Dat heb ik met Ticket to Ride Europe. Was de USA versie al leuk, de Europa versie is net iets beter omdat je meer uitdaging hebt vanwege de tunnels en de veerponten.” (Stefan)

27. Shogun
(Dirk Henn, Queen Games, 2006)
Positie vorig jaar: 29
Verschil: +2
De populariteit van Shogun en Wallenstein (die ik weer onder één noemer heb gebracht, omdat de verschillen vrij klein zijn) is nagenoeg onveranderd. Niet iedereen is gecharmeerd van de blokjestoren, maar apart is hij zeker.
“Heerlijk onderhoudend en spannend spel. Prettig ook voor 5.” (Eric)

26. Robo Rally
(Richard Garfield, Wizards of the Coast/999 Games, 1994)
Positie vorig jaar: 56
Verschil: +30
Weer een superstip. Robots vergaan dus ook al niet. Je vraagt je af waarom 999 Games niet ook met al die uitbreidingen is gekomen. Of spelen liefhebbers liever de Amerikaanse versie met (nog meer) toeters en bellen?
“Speel dit spel met 6 tot 8 personen op 1 factory floor, en je hebt geheid een avond plezier.” (Stefan)

25. Ra
(Reiner Knizia, alea/999 Games, 1999)
Positie vorig jaar: 19
Verschil: -6
Het klassieke biedspel van Knizia is net uit de top-20 gezakt, maar behoort nog steeds tot de meeste geliefde spellen van alea.
“Het ultieme veilingspel, waarbij het vooral de kunst is om in de gedachten van de tegenstanders te kijken. Niet wat jij voor de kaartjes wil geven is van belang, maar wat de andere bereid zijn om ervoor neer te leggen, zodat je aan het eind over bent voor een 1-tegen-1 duel tegen de Ra-tegels.” (Eugene)
“Leuk veilingspel. Licht verteerbaar met toch een aardige dosis diepgang.” (Sander)
“Beste veilingspel dat er is en het rapen (geluk) geeft extra spanning.” (Wim)

24. Kolonisten van Catan kaartspel
(Klaus Teuber, Kosmos/999 Games, 1996)
Positie vorig jaar: 13
Verschil: -11
Het KvC-kaartspel is voorlopig zijn positie van meest geliefde tweepersoonsspel in deze lijst kwijt, en is ook al uit de top-20 verbannen. Desalniettemin durf ik er heel wat onder te verwedden dat dit het meest succesvolle tweepersoonsspel van 999 Games is.
“Na al die jaren nog steeds leuk.” (Robèr)
“Als echte Magic-liefhebber mag deze niet ontbreken. Heerlijk spel voor met z’n tweeën. Regelmatig al ‘ruzie’ gehad met mijn vriendin tijdens het spelen.” (Rik)
“Het kaartspel is een leuke variant voor iedereen die Catan niet aan de kant wil leggen.” (Stefan)

23. Alhambra
(Dirk Henn, Queen Games, 2003)
Posite vorig jaar: 15
Verschil: -8
Zo vlakbij de top-20 regent het van de spellen die daar vorig jaar wel in stonden. Alhambra gaat met 4 (?) uitbreidingen en een dobbelvariant hard in de richting van spellen als Kolonisten, Carcassonne en Ticket to Ride.
“Zo vaak gespeeld en nog steeds leuk.” (Joan)
“Met of zonder 20 uitbreidingen, altijd leuk.” (Robèr)
“Kaarten sparen en puzzelen. Je bent continue aan het afwegen.” (Rients)
“Gaaf spel. Wel een beetje geluk nodig, maar door de vele aanlegmogelijkheden van de tegels is de geluksfactor niet storend. Relatief korte speelduur, dus lekker voor tussendoor.” (Rik)

22. Sint Petersburg
(Michael Tummelhofer, Hans im Glück/999 Games, 2004)
Positie vorig jaar: 36
Verschil: +14
De populariteit van dit spel blijft me verbazen. Na vorig jaar had ik wel een daling verwacht, maar niks hoor. Gewoon stijgen met stip.
“Continu de afweging tussen geld en punten en vergeet ook niet rekening te houden met het aantal kaarten op het bord en je positie in de volgende ronde. Je vergeet altijd wel iets en hebt na elk spel het gevoel dat het beter moet kunnen. Dat vraagt weer om een vervolg.” (Rients)
“Simpel spel om snel met vrienden (vooral met 4 is het leuk) te spelen. Meerdere wegen die naar de overwinning kunnen leiden. Makkelijk om te snappen en door de schaarste van het geld, lastige keuzes om te maken.” (Rik)

21. De Kathedraal
(Michael Rieneck en Stefan Stadler, Kosmos/999 Games, 2006)
Positie vorig jaar: 16
Verschil: -5
Ondanks de kleine daling nog steeds een populair werkverschaffingsspel. Kwam maar één stem tekort om toch weer de top-20 te halen. Zo klein kunnen de verschillen zijn.
“Het mooist uitgevoerde spel dat ik ken. De mate van detaillering op het speelbord is uniek, en het spelen is net zo genieten en spannend als het boek waar het op gebaseerd is.” (Sander)

Ondanks het hoge lijstje nog twee spellen niet gespeeld. Maar dit gaat mijn treinenjaar worden, als ik Railroad Tycoon, Ticket to Ride Europe en (Age of) Steam allemaal ga spelen. Nog een 18XX-je erbij en hop!

14 reacties

 1. @Bartjes, Wallenstein niet meer, maar Shogun wel, is in principe precies hetzelfde spel alleen het bord (de landkaart) is anders.

  Maar als je perse Wallenstein wilt hebben, is de duitse ebay wel een tip.

 2. @ Axel: is Wallenstein uberhaupt nog te koop?
  Ik heb ‘m al eens in m’n vizier gehad, maar tot een koop is het niet gekomen…

 3. Negen van deze tien gespeeld (RRT ontbreekt en zal dat ook wel blijven doen), maar weinig persoonlijke favorieten ertussen.

  Mogen we volgend jaar ook negatieve punten aan spellen geven? Dan gaat RoboRally een heel stuk lager eindigen. Wat vind ik dat een verschrikking…

 4. Wij hebben iemand in de spellenclub die zegt dat je voor Railroad Tycoon een goede rug en sterke knieën nodig hebt, want als je aan de ene kant van tafel zit en aan de andere kant bouwt, dan moet je ruim 3 uren staan.
  Veel ophef over RT, maar het spel spreekt mij niet aan en dus ook nog niet gespeeld.
  Wel 6 anderen van deze lijst gespeeld, waarvan 4 in eigen bezit.

 5. ook hier wordt ik al weer iets vrolijker.
  Puerto rico Kaartspel, catab kaartspel, alhambra in bezit en veelvuldig gespeeld.
  TtR Europa en Sint Petersburg gespeeld.

 6. @Michiel en Roger: de volgende keer dat ik in Hoogland ben, speel ik graag een keer een Wallace met jullie. Laten we met eentje beginnen :-).

  @Eugene: als je ’18NL’ bedoelt, ja hoor.

  @Bordspeler: leuk geprobeerd :-). Race heeft meer chroom dan het PR-kaartspel omdat het meer verschillende kaarten heeft. De regels zitten wat betreft elegantie en complexiteit ergens tussen PR en het PR kaartspel in. En nee, met chroom in een spel van 15 minuten heb ik niet zoveel problemen 🙂

  @Dagmar: graag!

 7. Ik heb alleen Puerto Rico kaartspel en Kolonisten van Catan kaartspel in huis en gespeeld. KvC-k is al héél lang niet meer op tafel geweest en ik heb me ook kunnen bedwingen om de uitbreidingen te kopen. Het duurt erg lang en op een gegeven moment lijkt het alsof je alleen nog maar de boekhouding aan het doen bent. PR-k staat in mijn top-20. Elegant spel. Goed bedacht hoe de kaarten gebouwen, goederen én geld kunnen zijn.
  Voor de rest van deze 10 ren ik vooralsnog niet naar de winkel. Ra, Alhambra en Sint Petersburg hoop ik nog eens goedkoop tegen te komen.

 8. Ik ben best verbaasd om Robo Raly zo hoog te zien, ik dacht dat er ook best veel haters van dit spel waren en staat het hier toch maar mooi op nummer 26! Zelf heb ik dit spel nooit gespeeld dus ik kan er geen persoonlijke mening aan verbinden.

  Alhambra, ik vind het eigenlijk een veel te hoge plaats voor dit spel…het is niets bijzonders, eigenlijk totaal geen bal aan, je kan het spel ook helemaal niet sturen. Nee niet mijn spel…

  De kolonisten van Catan kaartspel….dat heb ik heel vaak gespeeld en opzich een prachtig mechanisme, maar op een gegeven moment gaat het irriteren…en lijkt het wel alsof je rood moet hebben in plaats van blauw…..ik weet niet…op een gegeven moment ben je er klaar mee.
  Hoeveel relaties zijn wel niet gestrand of bijna niet gestrand met dit spel?

  @Bartjes, Wallenstein is echt een prachtig spel!

 9. Race for the Galaxy is toch niet veel meer dan een overdaad aan chroom en vreselijke spelregels (in een ondeugende bui zou ik het vergelijken met een Warfrog titel uit de jaren negentig, maar vanavond ben ik braaf)? Kan niet tippen aan de elegance van San Juan.

  Van dit lijstje staat alles in de kast, maar heb ik Railroad Tycoon niet gespeeld (zal ongetwijfeld nooit gebeuren, heb ‘m alleen maar gekocht om de Europakaart te kunnen spelen).

 10. 2 niet gespeeld, 1 als ik online spelen niet meereken. Alleen T2R-Eu moet nog.

  PH, begrijp ik goed dat je nog wel een keer een 18xx wil spelen? Mooi. Jammer dat ze (waarschijnlijk) de top-100 niet gehaald hebben.

 11. Ha Michiel, ik zie dat je de geboden opening met twee handen aangrijpt. Ik heb gelukkig ook nog Trans America liggen PH.
  Maar goed… heb deze alle 10 gespeeld. Zelfs de Railroad Tycoon (versie Europa dan) en net als Age of Steam viel me dat niet eens zo tegen. Duurt echter nog steeds wel erg lang.
  Gevoelsmatig net zo lang als dat ik vrees te moeten wachten op Löwenherz…

 12. Peter Hein,
  Doe dan meteen Brass er ook bij, dat heeft ook een treinenfase. Speel AoS en Brass wel eerst een keer of drie. Pas dan ga je het een beetje in de vingers krijgen, ga je het steeds scherper spelen en ligt er zelfs een verslaving op de loer. Onze smaken komen namelijk behoorlijk overeen m.u.v. Wallace, na een paar keer moet je Wallace toch ook gaan waarderen volgens mij, je moet er alleen niet te snel over oordelen :-).
  En Steeldriver, ook treinen en Wallace, veel lichter, maar ook de moeite waard, Chicago Express mechanisme plus wat extra’s in de eindfase. En Tinner’s Trail is een lichtere Wallace, die als de geruchten kloppen in de reprint door QWG in Nederland wordt opgepikt.
  groeten, Michiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *