De top-100 2009: 31-40

Geplaatst door

Hoe hoger we komen, des te meer mainstream het wordt. In dit tiental drie spellen die als een raket, sigaar of speer zijn gestegen. En maar liefst 5 spellen van QWG!

40. Torres
(Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, Ravensburger, 1999)
Positie vorig jaar: 42
Verschil: +2
De misschien wel minst succesvolle SdJ-winnaar van de afgelopen tien jaar is hier nog populair genoeg. Je vraagt je af waarom een zekere uitgever niet alsnog tot heruitgave is overgegaan, nu er al een tijdje een nieuwe internationale editie is.
“Verreweg het beste spel uit de “actiepuntenserie” van Kramer & Kiesling. Het is heerlijk als je onverwachte en ingenieuze zetten kunt doen met behulp van de actiekaarten.” (Marcel)

39. Jambo
(Rüdiger Dorn, Kosmos/QWG Games, 2004)
Positie vorig jaar: 89
Verschil: +47
Vorig jaar vermoedde ik dat Jambo wel wat zou stijgen dankzij de Nederlandse uitgave, maar ik had niet gedacht dat de stijging zo hard zou zijn. Het is daarmee het op twee na populairste tweepersoonsspel in de lijst.
“Samen met Lost Cities het leukste spel voor 2.” (Bart)

38. Goa
(Rüdiger Dorn, Hans im Glück/999 Games, 2004)
Positie vorig jaar: 37
Verschil: -1
En direct weer een spel van Dorn uit 2004. Het was een goed jaar voor hem. Goa is waarschijnlijk zijn pittigste spel tot nu toe.
“Een van de allerbeste strategische spellen dat ook met twee spelers goed voor de dag komt.” (Joan)
“Elke minuut van het spel is de moeite waard.” (Jeroen)

37. Kardinaal & Koning
(Michael Schacht, Goldsieber/999 Games, 2000)
Positie vorig jaar: 22
Verschil: -15
Ondanks de behoorlijke daling is het nog steeds Schachts populairste spel in de lijst.
“Aangenaam tussendoortje door de relatief korte speeltijd. Verrassend complex om te spelen. Nooit zeker wie er gaat winnen, wat ik een groot voordeel vind.” (Rik)

36. Yspahan
(Sébastien Pauchon, Ystari, QWG Games, 2006)
Positie vorig jaar: 23
Verschil: -13
Yspahan gaat wat tegen de trend in. Waar dobbelspellen het in deze lijst erg goed doen, krijgt Yspahan wel een tikje.
“Leuk dobbelspel uit de stal van Ystari.” (Jeroen)

35. Age of Empires III
(Glenn Drover, Eagle Games, 2007)
Positie vorig jaar: 45
Verschil: +10
Een werkschaffingsspel uit het zwaardere kaliber. Het is een populair genre. Ondanks de redelijk hoge notering en de mooie stijging ten opzchte van vorig jaar komen we er hierna nog zeker een aantal tegen.

34. Galaxy Trucker
(Vlaada Chvátil, Czech Games Edition, QWG Games, 2007)
Positie vorig jaar: 89
Verschil: +55
Dit moet haast wel een van de meest succesvolle spellen van QWG zijn. Erg populair, en het is ook niet een heruitgave van een al wat ouder spel. En in dit genre zijn er niet zoveel spellen, dus van andere spellen in de eigen catalogus heeft het ook niet zo’n last. Ik zie dit nog wel verder stijgen.
“Omdat het zo hilarisch is; wat is er nou mooier dan je tegenstanders met een half vernietigd ruimteschip door de melkweg te zien cruisen?” (Bart)
“Hilarisch als je ziet hoe de schepen van medespelers in stukken uit elkaar vallen.” (Sven)

33. Tikal
(Wolfgang Kramer en Michael Kiesling, Ravensburger, 1999)
Positie vorig jaar: 18
Verschil: -15
K&K waren goed bezig rond de eeuwwisseling. Ondanks de daling mag dit toch wel een klassieker genoemd worden. Eigenlijk een schande dat het al weer zeven jaar geleden is dat ik dit voor het laatst speelde.
“Prachtig spel. Ontzettend leuk om te spelen waarbij je altijd veel meer wilt dan je in 10 stapjes kunt doen.” (Rik)

32. Taj Mahal
(Reiner Knizia, alea/QWG Games, 2000)
Positie vorig jaar: 27
Verschil: -5
Een beetje gedaald, maar toch nog steeds een van de populairste spellen van Knizia. Als we dit eens aan al die pokeraars voorlegden, misschien wordt het nog wel een ontzettende hit. Ja, vast.
“Topspel! Heerlijk om mensen tegen elkaar uit te spelen om toch door te gaan. Tot het gaatje en dan nog met lege handen eindigen. Superspel!” (Jeroen)
“Wat een mooi spel vind ik dit. Prachtig design, maar ook een prachtig spelontwerp van Knizia. Mijn Knizia-favoriet. En een bonuspunt voor de mooie spelkaarten.” (Axel)

31. Cuba
(Michael Rieneck & Stefan Stadler, Eggert Spiele/The Game Master, 2007)
Positie vorig jaar: 93
Verschil: +62
En daar hebben we dan de hardste stijger van de lijst. Van de spellen die er vorig jaar ook al in stonden natuurlijk, want we hebben nog drie nieuwe binnenkomers te gaan.
“Prachtig speelbord, aantrekkelijk thema en leuke combinatie van opbouwen en omkopen.” (Joan)
“Wat een ontzettend gaaf spel, dat je op vele manieren kunt winnen (en dus ook verliezen). Op welk paard wed je? Veel interactie en met 4 spelers zit je elkaar stevig in de weg.” (Rik)
“Een spel dat volgens mij de perfecte strategische mix inhoudt van diverse spelelementen die we terugvinden in andere klassiekers. Duidelijk beter dan Caylus, Puerto Rico of De Kathedraal.” (Sven)

Het zijn dus de mainstream borspellen, die ik dan ook allemaal wel een keer gespeeld heb. Al gold dat vorig jaar niet voor Age of Empires, Galaxy Trucker en Cuba.

8 reacties

 1. gelukkig compenseert dit rijtje weer een hoop.
  5 gespeeld, waarvan 4 in bezit en dat zijn dan tevens ook juweeltjes.
  Torres, goa, Tikal, Cuba, kardinaal en koning

 2. Herman, Tikal is prachtig ook als familie spel niet al te moeilijke regels en zeer spannened. en heerlijke vaste speelduur. Met veel keuze mogelijkheden, je wilt altijd meer dan je kan. Super.

  Op mijn wishlist staat Age of Empires III en Jambo

 3. Eindelijk meer bekenden! Ik heb en ken ze allemaal, behalve Age of Empires III. Die staat nog op mijn lijstje.

 4. Ik moet het met Herman eens zijn, bij mainstream denk ik aan Monopoly, Risk, Scrabble, etc.

  Dit zijn allemaal bekende namen, maar ik heb er maar 5 gespeeld. Daar is Galaxy Tricker de beste van. Dat spel zou iedereen in ieder geval moeten proberen, want het spel is uniek.

  Dat Cuba zoveel gestegen is, verrast me, ik vond het niets nieuws bieden. Smaken verschillen…

 5. Mainstream? Niet voor een eenvoudige familiespeler als ik. Alleen Yspahan gespeeld op Noorderspel 2 jaar geleden. Die ga ik nog wel een keer aanschaffen, denk ik. Tikal ben ik ook benieuwd naar. Lijkt me ook wel geschikt voor de familie.

 6. Prachtige titels hier, maar jammer om die hier al te zien (Cuba en vooral Goa). 6 gespeeld, waarvan 5 in de eigen kast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *