Scrabble Junior

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Len A. Ranko Associates
Uitgever: Mattel (1958)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Scrabble is mijn favoriete spel. Ik kan me herinneren dat ik als kind een Scrabble junior editie had, maar ik weet eigenlijk niet of ik dat spel ooit gedaan heb en wat ik er van vond. Toen ik op koninginnedag een junior editie zag liggen, mocht die dan ook meteen mee. De junior editie bevat twee aparte spellen, één voor kinderen vanaf vijf jaar en de ander voor kinderen vanaf 7 jaar. Ik was erg benieuwd of deze varianten net zo goed zouden zijn als het origineel.

Het spel voor kinderen van 5 jaar (woorden en plaatjes) heeft het minst met Scrabble te maken. Je speelt dit spel op een bord waar al woorden op staan. Je krijgt vijf letters en iedere beurt mag je maximaal twee letters op het bord leggen. Woorden moeten netjes van links naar rechts worden aangelegd en als je een woord afmaakt, krijg je een punt. Het spel draait dus alleen om het leggen van de letters op de juiste plek en omdat alle letters open liggen kan je proberen de anderen te dwingen hun letters zo neer te leggen dat jij een woord af kan maken.

Het spel voor kinderen vanaf 7 jaar (kleuren en fiches) lijkt al een stuk meer op het echte Scrabble Je speelt alleen met minder letters op een kleiner bord. Een ander verschil is dat je niet de letters een waarde hebben en deze verhoogd kan worden door op bepaalde “hotspots”op het bord te leggen maar dat je puntenfiches krijgt als je bepaalde velden op het bord bedekt. De waarde van de puntenfiches varieert wel, maar het toeval bepaald of je de hoge of lagere waarden krijgt (blind trekken). In het spel zitten ook minder “lastige” letters en wat meer “makkelijke letters”. Op de blokjes is verder een schoolser lettertype gebruikt.

Spelers hebben vijf letters tot hun beschikking en moeten in hun beurt een woord op het bord aanleggen op de bekende Scrabble-manier. Voor je beurt mag je, als je wilt, één letterblokje ruilen met de pot. Als je bij het neerleggen vakjes bedekt, trek je een fiche in dezelfde kleur (rood of blauw). Vervolgens trek je weer letterblokjes bij. In plaats van woorden leggen mag je ook je beurt overslaan en één of meerdere van je letterblokjes wisselen met de pot (bijvoorbeeld omdat je niet kan).

… en de waardering

Scrabble Junior is me tamelijk goed bevallen. Het spel voor kinderen vanaf 5jaar is voor volwassenen natuurlijk behoorlijk suf en heeft weinig met het originele spel te maken. Maar aan de andere kant, je hebt best wat invloed doordat je een beetje kan spelen met het moment waarop je je letters neerlegt. Het is meer een legspelletje, dan een woordspel, maar voor kinderen is het best een leuke manier om met letters te spelen.

Het spel voor kinderen vanaf 7 jaar vond ik zelfs best leuk om te doen. Het klassieke scrabble is wat versimpeld (eenvoudigere puntentelling, makkelijker letters, kleiner bord), maar de kern (woorden leggen) is gebleven. Het enige minpuntje vind ik dat er teveel letters in de zak zitten in vergelijking met de ruimte op het bord. Het is mij niet gelukt om alle letters op het bord te krijgen en ik ben toch een behoorlijk ervaren scrabblelaar. Het voelde een beetje onbevredigend. Doordat je minder letters hebt, maak je bovendien gemiddeld kortere woorden en zijn er minder mogelijkheden om uit te bouwen en daardoor ruimte te creëren voor volgende spelers. Dit drukt de pret wel iets, maar per saldo vond ik Scrabble Junior een goed spel om kinderen op een leuke manier de basis van Scrabble bij te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *