De top-100 2009: 41-50

Geplaatst door

Met het betreden van de top-50 komen we op bekend terrein. Hier vinden we voorlopig de laatste nieuwe binnenkomer, direct op 50.

50. Saboteur
(Frederic Moyersoen, Amigo, 2004)
Positie vorig jaar: (-)
Verschil: nieuw
Na Bang en Weerwolven (en een beetje Shadows over Camelot) alweer een spel met verborgen rollen, en weer een nieuwe in de lijst. Je zou haast van een trend gaan spreken. De tijd is rijp voor Koetsrit naar de Duivelsburcht (of zoiets).
“Kan er niets aan doen, ik vind dit spel erg leuk op de juiste momenten.” (Valentijn)

49. Magic: the Gathering
(Richard Garfield, Wizards of the Coast, 1993)
Positie vorig jaar: 39
Verschil: -10
Kijk, hier krijg ik jeugdsentiment van. Ik heb gespeeld van The Dark tot aan Mercadian Masques, wat betekent dat ik al een jaar of tien gestopt ben. Het stond dit jaar niet meer in mijn lijstje, maar Magic houdt altijd een speciaal plekje in mijn hart. Een beetje gedaald, maar dit verdwijnt niet zo maar uit de top-100.
“Ik speel het al jaren, de variatie en uitdaging samen met het prachtige uitgewerkte thema maken het een blijvertje.” (Wim)
“Speel het te weinig, maar als ik het speel, speel ik het de hele avond.” (Rik)

48. Wizard
(Ken Fisher, Amigo, 1984)
Positie vorig jaar: 43
Verschil: -5
Een verlies van vijf plaatsen is bijna betekenisloos op deze positie, dus Wizard blijft onverminderd populair. Het is nog steeds een van de grootste wereldraadsels waarom 999 Games dit spel nog niet heeft uitgebracht. Een gegarandeerd kassucces, wat ik je brom. Almere, lezen we dit?
“Vorig jaar buiten mijn top-20 gevallen, maar afgelopen jaar paar keer weer gespeeld. Wie weet staat Wizard volgend jaar wel op nummer 1.” (Axel)

47. Morgenland
(Richard Breese, Hans im Glück/999 Games, 2000)
Positie vorig jaar: 35
Verschil: -12
Weer een spel dat toch een paar plaatsjes gedaald is. Maar ondanks dat dit al een tijdje in de ramsj zit, blijft het populair. Moest het dit jaar zonder eerste plaats stellen, maar stond nog bij genoeg mensen in de top-10.
“Spannend biedspel, waarbij de interactie groot is. Makkelijk uit te leggen, moeilijk om te spelen vanwege de vraag wat je tegenstanders denken.” (Rik)

46. Amon-Ra
(Reiner Knizia, Hans im Glück/999 Games, 2003)
Positie vorig jaar: 31
Verschil: -15
Alweer het derde spel uit dit lijstje dat een ‘tiental’ is gezakt. Maar ook dit is een hardnekkige, en zal denk ik niet zomaar uit de lijst verdwijnen.
“Briljant spel.” (Marcel)

45. Genius
(Reiner Knizia, Kosmos/999 Games, 2004)
Positie vorig jaar: 66
Verschil: +21
Hehe, eindelijk weer eens een stevige stijger. Dat dit spel het goed blijft doen is niet zo heel raar. Vlot, toegankelijk, voldoende diepgang en met alle spelersaantallen goed te spelen. Niet voor niets zijn er in Duitsland al een meer dan vijf varianten verschenen.
“Met iedereen te spelen, altijd anders en een stuk leuker en vlotter dan Rummikub/Scrabble.” (Wim)

44. Take 5!
(Wolfgang Kramer, Amigo/999 Games, 1994)
Positie vorig jaar: 33
Verschil: -11
Ook na 15 jaar nog steeds een van de ultieme ‘vullers’. Gezien de concurrentie in dat genre een knappe prestatie. Het helpt ongetwijfeld dat je dit prima met 10 spelers kunt doen.
“Hilarisch kaartspel. Het leuke van dit spel is als je het met meer dan 4 speelt het volstrekt onvoorspelbaar wordt en je dus echt een melig spel krijgt. Speel je met 4 of minder, dan komt er toch nog enige tactiek bij kijken.” (Rik)

43. Can’t Stop
(Sid Sackson, Hasbro, 1980)
Positie vorig jaar: 63
Verschil: +20
Met al die nieuwe dobbelspellen in de lijst is het natuurlijk niet vreemd dat deze klassieker zo hard stijgt. Het is nog steeds een van de beste in het genre.
“Wie lef heeft en doorgaat, en natuurlijk geluk heeft met de dobbelstenen, gaat winnen. Maar ja, je moet een keer stoppen; maar wanneer? Als je een avondje bordspellen wilt afsluiten met iets anders, is dit de perfecte optie.” (Stefan)

42. Diplomacy
(Allan Calhammer, Avalon Hill, 1959)
Positie vorig jaar: 25
Verschil: -17
Diplomacy, ‘Dip’ voor intimi, is dit jaar 50 geworden. De daling op deze lijst is maar een hele kleine smet, want deze hele lijst is al lang vergeten als Diplomacy nog steeds overal ter wereld gespeeld wordt. Een Klassieker met grote K.
“Voor als je je vrienden kwijt wilt.” (Eugene)
“Een absolute klassieker. Niet voor iedereen, maar met zeven geschikte spelers en een heleboel tijd een fantastische ervaring.” (Marcel)

41. Yinsh
(Kris Burm, Don & Co, 2003)
Positie vorig jaar: 17
Verschil: -24
Hier komen we het eerste spel tegen dat uit de top-20 gezakt is (er volgen nog 4). Yinsh heeft hier misschien te lijden onder de populariteit van Tzaar, maar eindigt nog wel tien posities hoger. Zijn volgend jaar de rollen misschien omgedraaid?
“Een potje Yinsh is altijd spannend, en in welk ander spel wordt degene die voor ligt in de strijd ook daadwerkelijk steeds zwakker?” (Bart)
“Een klassieker, elegant en elke zet spannend.” (Sander)

Vorig jaar had ik bijna Diplomacy gespeeld, maar een ziek gezin gooide roet in het eten. Misschien dit jaar een herkansing. Dus helaas slechts negen van de tien gespeeld. Maar die negen heb ik dan ook allemaal in bezit.

7 reacties

  1. Op Morgenland na allemaal gespeeld.

    Over Koetsrit naar de Duivelsburcht (in mijn top-10, veel beter dan Saboteur): het schijnt dat Adlung (de uitgever) niet heel erg meewerkt bij heruitgaven en vertalingen, dus dat gaat er niet van kopen. Ik moet binnenkort zelf maar eens een Nederlandse versie gaan maken voor mezelf.

  2. Van deze spellen heb ik er niet één gespeeld. Ik heb een keer met een puntgave oude tweedehands Diplomacy in mijn handen gestaan in de tweedehands-spullen winkel, toen ik nog maar nét een beetje geïnteresseerd was in bordspelen en nog maar nét BoardGameGeek als bodemloze informatiebron kende. Niet gekocht, en nog altijd spijt. Daarna nog verscheidene andere tweedehands spellen gekocht in dezelfde winkel, en ze allemaal al weer teruggebracht.

  3. Magic en diplomacy heb ik nooit gespeeld. Aan Magic moet ik maar niet beginnen aangezien ik erg verzamel-gevoelig ben (bewijs: alle ongespeelde uitbreidingen op memoir ’44 en battlelore in mijn kast) en voor dip ben ik te veel gehecht aan vrienden. De andere spellen heb ik met meer en minder plezier gespeeld. Vooral minder plezier als ik verloof natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *