De Top-100: en dan nog dit…

Geplaatst door

Het grote werk zit er op, de nummer 1 is bekend. Mijn uiteindelijke totaalscore is: 70 in bezit, 83 gespeeld. Ergens voel ik wel iets voor het voornemen van Eugène om binnen een jaar de resterende 17 spellen gespeeld te hebben. Maar ja, daar zitten wel stevige spellen als Diplomacy, Axis & Allies, Roads & Boats en Imperial bij. Ik ga mijn best doen, maar durf niet ze zeggen dat het gaat lukken. Aan de andere kant: Europe Engulfed miste de lijst op een haar na, en die zal toch echt ongespeeld gaan blijven (sorry Jérôme, Bas).

Uiteindelijk vond ik de top-100 een interessante mix van vertrouwde klassiekers en Nieuwe Hete Spellen. Sommige van die nieuwtjes zullen wel eeuwigheidswaarde krijgen (ik denk aan Agricola en Race for the Galaxy), van andere spellen durf ik het minder te zeggen. De top-10 bestond wel uit klassiekers (wel een relatief begrip overigens). Van de tien spellen stammen er slechts drie uit de 21e eeuw, en is Caylus uit 2005 het meest recent.

De nummers 1 en 2 mogen op Boardgamegeek dan ook 1 en 2 zijn, er zijn duidelijk structurele verschillen tussen deze top-100 en de 100 hoogst gewaardeerde spellen op BGG. In de Lage Landen top-100 tref je maar erg weinig spellen aan van de ‘Amerikaanse stijl’. Nauwelijks wargames, geen Age of Steam, Through the Ages, 1960 en ga zo maar door. Het bevestigt voor mij het vermoeden dat de gebruikers van BGG een smaak hebben die duidelijk meer naar Amerispellen (Ameritrash, als je wilt) neigt dan hier. Niet zo gek, als je bedenkt dat de helft van de gebruikers uit de VS komt. En nog klagen die Ameritrashers over het gebrek aan aandacht en respect voor ‘hun’ spellen!

Tot slot nog wat kleine statistiekjes.

Populairste auteur:
1. Reiner Knizia (8 spellen, waarvan 0 met een andere auteur)
2. Wolfgang Kramer (8 spellen, waarvan 6 met een andere auteur)
3. Alan Moon (5 spellen, waarvan 1 met een andere auteur)

Populairste uitgever:
1. Kosmos (12 spellen)
2. Hans im Glück (11 spellen)
3. alea (10 spellen)

Daarbij heeft Hans im Glück de meeste spellen in de top-10 (3) en is het aantal spellen van alea des te indrukwekkender als je bedenkt dat er slechts 21 spellen onder dit label zijn uitgebracht. Bijna de helft haalt dus de top-100!

Ik wist dat de top-100 leuk zou zijn om te doen (anders was ik er niet aan begonnen), maar gaandeweg begon ik het steeds leuker te vinden. Ik denk er sterk over om het volgend jaar te herhalen, al was het maar om te zien hoe de populariteit van sommige spellen zich ontwikkeld. Aan de andere kant weet ik niet hoe enthousiast iedereen is om (weer) een favorietenlijstje aan te leveren. Misschien moet ik maar een spel verloten om over de 100 stemmen te komen?

12 reacties

 1. Ik zal volgend jaar mijn lijstje invullen. Ik was nu te laat (even te lang niet op de site gekeken, foei toch). Dus volgend jaar in ieder geval 1 nieuwe inzender.

  Nog een reden om het volgend jaar weer te doen; je mening verandert, als je nieuwe (andere) spellen speelt.

  Dus laat maar komen, die Top 100

  (Wellicht ook een Flop 100? Spellen, die echt niet kunnen, om miskopen te voorkomen of gewoon je gal te kunnen spugen?)

  Succes!

 2. Ach, ach, m.u.v. Railroad Tycoon voor de helft, is er niets bij van Martin Wallace. Onbekend maakt onbemind neem ik maar aan. Age of Steam noem je al als afwezige, maar ook Brass of Struggle of Empires hebben het niet gehaald. Wie eens een goede Wallace wil uitproberen, moet eens langs komen bij Spelgroep Phoenix in Leiden. groeten, Michiel

 3. Eis en weder dienende ben ik de volgende keer zeker van de partij.
  En als je dan echt een spel wilt verloten onder de deelnemers….
  Ik hou je niet tegen :p

  Nogmaals dank voor al je werk.

 4. Mooi werk!
  Alleen vind ik het jammer dat je soms je persoonlijke mening nogal veel naar voor schuift in je omschrijvingen… het is natuurlijk jouw werk, maar toch.. 🙂

  Wat minstens zo interessant om weten is zijn het aantal deelnemers die uiteindelijk deze lijst hebben samengesteld.

 5. Wat Maarten zei. Maar dan vooral een top-xx voor 2 spelers. Dat is volgens mij de meest afwijkende doelgroep, met een hoop specifieke spellen. Lijstjes voor 3, 4, 5, etc. spelers zullen wellicht te weinig van elkaar en van deze top-100 verschillen om interessant te zijn.

 6. In plaats van een algemene top-100 zou je kunnen overwegen om een top-15 (of zo) voor spellen voor 2, 3, 4, 5 en 6 of meer spelers samen te stellen. Dat heeft écht nog niemand…

 7. Zeker een leuk idee om dit volgend jaar nogeens te doen.. Ik vond het leuk om eens op die manier naar onze spellen te kijken, heel anders dan een rating geven op BGG..
  Bedankt!

 8. Ik ben volgend jaar zeker weer van de partij. Lijkt me inderdaad interessant om verschuivingen in populariteit te zien.

 9. Ik ben volgend jaar gewoon weer van de partij en deze keer zal ik er 1 regel reactie opgeven waarom ik voor dat spel in mijn top 20 heb gekozen.

  Bedankt! En tot volgend jaar ….ppffff das wel lang wachten, ik ben gek op lijstjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *