Deception: Murder in Hong Kong

Geplaatst door

4-12 spelers (vanaf 10 jaar)
20 minuten
Auteur: Tobey Ho
Uitgever: Jolly Thinkers (2014)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Sinds Weerwolven zijn er al veel spellen verschenen waarin de spelers met teamwork de slechterik in hun midden moeten ontmaskeren. Zoals de naam van het spel al doet vermoeden, is de bad guy hier een moordenaar. De andere spelers zijn rechercheurs die niet alleen de moordenaar moeten inrekenen, maar ook het moordwapen en een belangrijk stuk bewijs moeten overleggen. Ze worden daarbij geholpen door de forensische specialist. Deze heeft alle informatie maar kan die alleen op indirecte wijze aan de agenten doorgeven.

Voor het spel krijgen alle spelers een rol toebedeeld. Op de forensische specialist na krijgt iedereen acht kaarten voor zich liggen: vier moordwapens dan wel doodsoorzaken (‘werk’ is een mogelijke doodsoorzaak in het hectische Hong Kong) en vier bewijsmaterialen. Daarna sluiten alle spelers hun ogen en maakt de moordenaar zich aan de forensische onderzoeker bekend en kiest daarbij een moordwapen en bewijsstuk.

Op grote kaarten geeft de specialist aan wat de doodsoorzaak is en waar deze plaatsvond. De combinatie ‘bloedverlies’ en ‘bos’ kan bijvoorbeeld duiden op een kettingzaag. Daarnaast krijgt de specialist vier willekeurige soorten aanwijzingen, zoals bijvoorbeeld de identiteit van het slachtoffer, de toestand van de plaats delict, enzovoort. Dit zijn alle aanwijzingen die de specialist mag geven. Extra informatie door te praten, te gebaren of wat dan ook is verboden.

Denkt een speler te weten hoe het zit, dan noemt hij de verdachte, moordwapen en bewijs. Als alle drie correct zijn eindigt het spel en winnen de detectives en de specialist. Zo niet, dan gaat het spel verder. Deze speler mag nog wel meedoen met de discussie, maar mag geen beschuldiging meer uiten. Als iedereen een onjuiste beschuldiging heeft geuit eindigt het spel ook, maar dan met een overwinning voor de ontkomen moordenaar.

…en de waardering

In het genre van de verborgen rollen is Deception lang geen slechte aanwinst. Het is een stuk minder willekeurig dan bijvoorbeeld Weerwolven of De mol, waarbij iedereen (behalve de slechteriken) in het begin behoorlijk in het duister tast. De grote hoeveelheid kaarten zorgt ervoor dat ieder potje weer anders is en de forensisch specialist weer creatief moet zijn in het geven vaan aanwijzingen.

Die variatie kan er soms ook voor zorgen dat de combinatie die de moordenaar kiest te eenvoudig of juist veel te moeilijk blijkt te zijn. De moordenaar weet bij het begin niet wat voor soort aanwijzingen de specialist mag geven. Het moordwapen ‘schaats’ is wat minder gelukkig als ‘winter’ een aanwijzing blijkt.

Die onevenwichtigheid zet soms een domper op de spanning tijdens het spel, maar gelukkig is het spel kort genoeg dat je zo een nieuw potje speelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *