Samoa

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Lars Jansen
Uitgever: 999 Games (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Ver hier vandaan, op een eiland in de Stille Zuidzee, wordt feest gevierd. Om dit luister bij te zetten proberen jij en je medespelers een vijftal maskers zo mooi mogelijk te versieren met kleurige veren. Zwarte veren brengen ongeluk, dus die wil niemand op z’n masker. Maar pas op met het versieren van je eigen masker. De eilandbewoners houden niet van opzichtige praalzucht, wie al te duidelijk zijn eigen masker verfraait wacht de hoon van anderen…

Samoa is een eenvoudig kaartspel, waarbij de spelers om beurten een kaart van de stapel omdraaien en bij een van de maskers op tafel leggen. Je mag kiezen of je de kaart aan de boven- of onderkant legt. Op de kaarten staan veren in verschillende waardes. De meeste positief, enkele negatief. Met sommige kaarten mag je een reeds gespeelde kaart uit het spel halen of naar de andere kant van hetzelfde masker verplaatsen.

Een ronde eindigt direct zodra bij een masker in totaal vijf kaarten gespeeld zijn. De kaarten aan de kant waar de minste kaarten liggen worden bij alle maskers verwijderd. Voordat de spelers hun punten gaan tellen, schrijft iedereen in het geheim op welk masker volgens haar van wie is.

Daarna laten alle spelers zien voor welk masker zij speelden. Naast de punten van de veren scoor je vijf punten voor elke speler wiens masker je goed raadde. Hadden alle andere spelers door welk masker van jou was, dan scoor je voor straf geen punten voor de veren.

…en de waardering

Mijn eerste indruk van Samoa deed me aan Coloretto denken: draai een kaart om, leg die ergens aan en na een tijdje scoort iedereen punten. De verschillen met Coloretto zijn groter dan de overeenkomsten, want bluf speelt hier een belangrijke rol. Je wilt niet te opvallend punten bij jouw masker leggen, maar als alle goede kaarten bij jouw masker aan de bovenkant liggen, is het wat waard om ervoor te zorgen dat de kaarten aan de bovenkant geteld worden. Maar zo zal iedereen spelen; je moet dus voortdurend goed opletten wie welke kaart waar speelt.

Dat geeft het spel een leuke bite, maar maakt het in de praktijk minder geschikt voor twee spelers. Als je tegenstander jouw masker goed raadt sta je direct op een enorme achterstand, die lastig in te halen is. Met drie of vier spelers is die kans minder groot. Samoa is met aantal nog steeds geen hoogvlieger, maar een prima kaartspelletje voor tussendoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *