Dier op Dier

Geplaatst door

TIP
2-4 spelers
15 minuten
Auteur: Klaus Mittenberger
Uitgever: Haba (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Als je door persoonlijke omstandigheden geïnteresseerd raakt in kinderspellen is er één uitgever waar je niet om heen kunt en dat is Haba. Als geen andere uitgever heeft Haba door hoe belangrijk een mooie vormgeving is in kinderspellen. Naast spellen produceert Haba erg veel schitterend speelgoed en heeft daarvoor veel vaste ontwerpers in dienst. Als gevolg hebben de spellen van Haba doorgaans een herkenbare en prachtige vormgeving.

Zo is het ook met Dier op Dier. In de doos bevinden zich 29 schattige houten beestjes. Er zijn vier sets van zeven dieren, zoals slangen, schapen en apen, plus een krokodil. Iedere speler krijgt een set, bij minder spelers worden de overgebleven sets verdeeld over de spelers.

Dier op dier is een stapelspel. De spelers gooien om beurten een dobbelsteen, die aangeeft hoeveel dieren er gestapeld moeten worden en eventueel welk dier en waar. In principe moeten de dieren op de krokodil geplaatst worden, of op een dier dat op de krokodil staat. Zo wordt de stapel steeds hoger en doordat de dieren vrij grillig van vorm zijn ook steeds wankeler.

Na een tijdje is het onvermijdelijk dat de stapel instort. De aanstichter moet tot twee gevallen dieren aan zijn voorraad toevoegen, de rest gaat terug in de doos. Het spel eindigt als een speler geen dieren meer in zijn voorraad heeft; deze speler wint het spel.

… en de waardering

Bij stapelspellen valt er niet heel veel nieuws te bedenken. Ieder stapelspel komt eigenlijk op hetzelfde neer. Maar omdat spellen als Jenga en Villa Paletti ophouden zodra de toren instort, is er eigenlijk maar een verliezer en een boel winnaars. De wat gekunstelde winnaarsregel bij Villa Paletti verandert daar niet zoveel aan. Dier op Dier lost dat beter op, maar dat is niet eens het grootste pluspunt van het spel. Dat zijn namelijk zonder twijfel de koddige diertjes in al hun grillige vormen. Zoals de meeste Habaspellen is het spelmateriaal speelgoed op zichzelf, voor kinderen een belangrijk aspect. Ook mijn dochtertje van drie, die nog niet over de noodzakelijke coördinatie beschikt om dit spel goed te kunnen spelen, kan een aardige tijd met het materiaal zoet zijn.

Dat wil echter niet zeggen dat het alleen leuk is als kinderspel. Sterker nog, ik heb het alleen met volwassenen gespeeld en de reacties zijn zonder uitzondering positief. In zijn genre is dit gewoon een van de leukere spellen. Er is een duidelijke winnaar, het spel duurt niet eindeloos doordat bij instorting er weer dieren in de doos verdwijnen en er is een zekere vaste hand voor nodig om sommige van die akelige beesten (met name de schapen) te kunnen plaatsen zonder dat de boel instort. Dat houdt de spanning er in.

Kortom, een leuk spel voor zowel kinderen als volwassenen, en nog eens voor een vriendelijke prijs ook. Aanbevolen!

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik Dier op Dier met ontzettend veel plezier heb gespeeld. Het knappe van dit spel is dat het meer om het lijf heeft dan stapelen alleen. Je wilt zelf je beesten kwijt, maar bij voorkeur op zo’n manier dat het daardoor voor de volgende spelers heel lastig wordt om de stapel nog te verhogen. Natuurlijk wil je winnen, maar als iemand tegen alle verwachtingen in nog een beest op de toch al instabiele stapel weet te plaatsen, dan gun je dat diegene ook. Het is dus echt een spel dat een positieve sfeer neerzet. Het spel is bovendien zo kort dat je gegarandeerd meteen nog een potje zult willen doen, en nog één, en nog één. En daarom verdiend dit spel absoluut de hoogste waardering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *