Spel aan de Maas: 19 december 2006

Geplaatst door

Gespeelde spellen:

Section X
Hazienda
Jenga
Geschenkt
Boonanza

Thijs kwam deze avond langs om de Rotterdamse spelers als ?onderzoeksgroep? te gebruiken voor zijn stage bij een Nederlandse spellenuitgever. Voor de ervaring speelde hij zelf ook mee, met een draaiende camera op de achtergrond. Verder waren er nog acht reguliere spelers opgedoken bij Anne-Marie thuis. De keuze was tussen Section X en Hazienda. Omdat Section X een familiespel is van een Nederlandse uitgever leek het Thijs het meest geschikt om die te spelen. Bij Hazienda bleef er voldoende ruimte over om alle laatkomers op te vangen, zodat uiteindelijk alle spellen volledig bezet waren.

Hazienda

Spelers: Dirk Jan, Ilja, Mark, Peter Hein en Willemien

Dirk Jan had al eens een bijna volledige regeluitleg van Hazienda meegemaakt (maar het vervolgens niet gespeeld), voor de anderen was het helemaal nieuw.
In zijn vorige potjes had Peter Hein goede ervaringen met het bereiken van zoveel mogelijk markten en hij besloot deze keer daar weer voor te gaan. Dirk Jan deed het zelfde als zijn zoon Leunis de vorige keer: een groot gebied opbouwen in het centrum van het bord en vanuit daar veel geld verdienen met een enorme kudde die telkens dezelfde markt bezoekt. De rest speelde veel minder een geconcentreerde strategie en probeerde van beide zaken wat.
Na de eerste puntentelling waren het toch Peter Hein en Dirk Jan die aan kop gingen, ondanks hun tegengestelde strategieën. Het bord begon nu redelijk vol te raken en alle spelers probeerden uit alle macht nog de voor hen interessante plekken te bereiken. Dirk Jan probeerde nu toch wat meer te diversifiëren door meer markten te bereiken. Peter Hein ging rustig door met het bereiken van markten, maar dit ging wel ten koste van de omvang van zijn landerijen en vooral zijn inkomsten. Van dat laatste had Dirk Jan geen last. Door zijn markttoegang en een fraaie oogst zwom hij in het geld, maar hij had nu wel meer puntenbronnen nodig. Die vond hij in een paar extra markten, waterbronnen en een tweetal hacienda?s. Willemien en Mark sloten nu ook steeds meer markten aan, terwijl Ilja ervoor zorgde dat al haar landerijen minstens een omvang van drie fiches hadden en dus punten scoorden.
Het einde naderde en iedereen begon zich zorgen te maken of hij nog wel genoeg beurten zou krijgen om de plannen uit te voeren. Maar je wilt het ook niet te lang laten duren om de anderen niet nog een beurt te gunnen.
Bij de eindtelling bleek dat de bordpositie van Peter Hein de meeste punten opleverde, maar tot zijn teleurstelling was de goedgevulde bankrekening van Dirk Jan voldoende om zijn punten te evenaren en tegelijkertijd op de tiebreaker te winnen. Een krappe finish van een spannend potje.
Iedereen vond het wel een leuk spel, dat toch wel een paar potjes vereist om de finesses wat te doorgronden (ook al had Dirk Jan daar geen last van).

Uitslag: Dirk Jan 108 (41), Peter Hein 108 (2), Ilja 97, Willemien 83, Mark 74
Waardering: Peter Hein en Willemien 4, Dirk Jan, Ilja en Mark 3½

Geschenkt

Mark, Peter Hein en Willemien

Hazienda en Jenga waren min of meer gelijktijdig afgelopen. Thijs en Wendy gingen weer, de overgebleven spelers waren nog wel in voor een niet al te lang spel. Er waren geen geschikt spellen voor zeven spelers aanwezig dus werden er twee groepen gevormd die Boonanza en Geschenkt gingen spelen.
Voor Mark was Geschenkt in ieder geval nieuw, maar de regels zijn zo eenvoudig dat die snel genoeg uitgelegd zijn. Mark pikte het bovendien snel op want hij won de eerste ronde met een respectabel aantal strafpunten van twintig. In de tweede ronde besloot Peter Hein wat te gokken. Hij had al snel drie kaarten in de range van 16-25, allemaal met twee of drie kaarten ertussen. Hij gokte dat hij van die drie groepen toch in ieder geval wel twee zou kunnen samenvoegen. De anderen zouden die kaarten toch niet hoeven, dus het was alleen de kwestie of de kaarten er in zouden zitten. En jawel: de ene na de andere kaart die in de reeks paste kwam voorbij. Mark en Willemien wilden Peter Hein wel beletten een lange reeks op te bouwen, maar niet ten koste van veel strafpunten. Daardoor kon Peter Hein de kaarten vrij gemakkelijk oppakken en ze toch voor een paar fiches melken. Daarmee scoorde hij deze ronde precies nul strafpunten. Mark had minder geluk met zijn reeksen en kwam in totaal op honderd.
De derde ronde was ten slotte voor Willemien. Maar omdat de anderen niet veel meer strafpunten scoorden veranderde deze ronde niets in de onderlinge stand. Een aardige vuller, die nog leuker is met meer spelers.

Uitslag: Peter Hein 104, Mark 155, Willemien 174
Waardering: Mark en Peter Hein 3½, Willemien 3