Dobbelland

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 8 jaar)
20 minuten
Auteur: Andreas Spies en Reinard Staupe
Uitgever: White Goblin Games (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 2.3]

Het spel…

De meeste spellen zijn tegenwoordig heel mooi uitgevoerd. Dat moet ook bijna wel omdat een spel anders in de stortvloed aan nieuwe spellen niet opvalt. Dobbelland is in die zin een verfrissend normaal spel. Gewoon bordjes met gekleurde vakjes en simpele houten dobbelstenen met eveneens gekleurd vakjes. Er is geen vormgever rijk geworden van dit spel, zo veel is duidelijk.

Dobbelland is een roll & write spelletje waarin je zo snel mogelijk twee doelen moet halen door op je bordje de juiste vakjes af te kruisen. Je moet  namelijk negen schatten (velden met sterren) afkruisen én alle vakjes in een kleur naar keuze afkruisen.  Wie dat als eerste doet, wint het spel.

Als je aan de beurt bent dan gooi je met alle zes de dobbelstenen en kies je een gegooide kleur. Je legt alle dobbelstenen waarmee je deze kleur gegooid hebt apart en daarna mag je (als je wilt) alle niet apart gelegde dobbelstenen nog een keer gooien. Je legt dan opnieuw alle dobbelstenen waarmee je jouw gekozen kleur hebt gegooid apart. En dan mag je de resterende dobbelstenen nog een keer gooien. Dit gaat net zo lang door tot je zelf besluit te stoppen of je geen extra dobbelstenen meer in jouw gekozen kleur hebt gegooid.

Vervolgens kruis je op je bordje net zo veel vakjes in de kleur af, als je gegooid hebt. Je moet daarbij beginnen bij je startveld (waar een witte X staat) en daarna aangrenzend aan eerder gezette kruisjes verder afkruisen. Als je meer dobbelstenen gegooid hebt dan je kwijt kunt in het gebiedje waar je aan het afkruisen bent, dan heb je pech. Het is namelijk alles of niets en als je niet alle dobbelstenen kwijt kunt, dan krijg je dus niets. Je mag verder ook niet tegelijkertijd aan twee gebieden van dezelfde kleur werken. Je moet dus eerst het gebied afmaken wat je al aan begonnen bent, voor je aan een ander gebied in dezelfde kleur mag beginnen.

Nadat de actieve speler zijn vakjes heeft afgekruist, mogen de andere spelers uit de resterende dobbelstenen een kleur kiezen en daar net zo veel vakjes van afkruisen als er dobbelstenen in die kleur liggen. En ten slotte mogen alle spelers die in hun beurt een schat hebben afgekruist, nog een keer met vijf dobbelstenen gooien, daar een kleur van kiezen en die gebruiken om extra vakjes af te kruisen. En als je daarmee nog een keer een schat afkruist, dan mag je nog een keer de bonusworp doen, etc.

…en de waardering

Dobbelland voelt een beetje als een mix van Keer op Keer (groepen vakjes in een kleur afkruisen) en Yahtzee (dobbelstenen apart leggen en de rest overgooien). Het spel is iets makkelijker dan Keer op Keer, maar bijna net zo leuk. Dobbelland is een heerlijk spellensnackje dat  bedrieglijk vlot wegspeelt. Dobelland heeft zeker een flinke geluksfactor (dat heb je al snel met dobbelstenen), maar er zit meer strategie in het spel dan je op het eerste gezicht denkt. En dat komt doordat je niet alle vakjes hoeft af te strepen. Je bent op zoek naar alle vakjes van één kleur en een route om zo snel mogelijk bij negen schatjes te komen. Zeker wat verder in het spel loont het om gericht op een kleur en route te spelen terwijl je natuurlijk flexibel moet blijven voor het geval de dobbelstenen niet meewerken.

Op de achterkant van de doos staat trouwens nog wel iets verwarrends. Daar staat namelijk dat je kan winnen door óf negen schatvelden af te kruisen óf alle vakjes van één kleur. Dit klopt niet. Het is geen “of” maar “en”. Ik heb het uitgezocht en de spelregels kloppen in dit geval. Je moet dus beide doelen als eerste halen om te winnen.

5 reacties

 1. Dobbelland Europa is de opvolger van Dobbelland en vind ik persoonlijk nét wat leuker.
  Deze duurt wat korter en de bordjes hebben als toevoeging dat ze qua vorm 8 Europese landen voorstellen. ( 4 bordjes, voor en achterkant bedrukt)
  Maar beiden zijn leuk !

 2. Zijn alle papiertjes hetzelfde of zitten er ook verschillende soorten bij? Net als je met keer op keer verschillende scoreblocks hebt. Is dit nog leuk omte kopen als je keer op keer hebt?

  1. Het zijn kartonnen bordjes die je na gebruik schoonveegt (er zitten goede uitwisbare pennen in de doos). En ja, de bordjes verschillen van elkaar. Kijk maar na de bordjes op de twee foto’s, dan zie je al dat die van elkaar verschillen.

   En of je Keer op Keer en Dobbelland beide wil hebben hangt van er van af hoe verschillend je wilt dat spellen zijn in je kast en van je spelvoorkeuren. Ze zitten een beetje in dezelfde hoek van het spellenspectrum, maar omdat dat een hoek is waar ik erg van houd, ben ik blij dat ze beide in mijn kast staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *