Gift of Tulips

Geplaatst door

2-6 spelers (vanaf 6 jaar)
20 minuten
Auteur: Sara Perry
Uitgever: Weird Giraffe Games (2023)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Als je Gift of Tulips ziet, dan denk je dat het spel wel ontwikkeld moet zijn als merchandise voor de Keukenhof of Iamsterdam. Nooit eerder zag ik zo veel cliché beelden over Nederland in een spel: tulpen, molens, klompen, fietsen, Delfts Blauw, grachtenpandjes, het komt allemaal voorbij. Maar nee, Gift of Tulips is geen meuk ontwikkeld om toeristen geld uit hun zak te kloppen. Het is een echt spel dat ontwikkeld is door een Amerikaanse die Nederlandse grootouders heeft. De eerste keer dat ze ons kikkerlandje bezocht, vielen alle stukjes op hun plek. Ze voelde zich hier thuis en deze ervaring zette haar er toe aan om Gift of Tulips te ontwikkelen.

Gift of Tulips is een vriendelijk spel waarin de spelers elkaar regelmatig tulpen cadeau doen. Dat klinkt heel genereus, maar natuurlijk doe je dat vooral omdat je er zelf beter van wordt. De kern van het spel bestaat uit een stapel kaarten waarop vier verschillende soorten tulpen van verschillende waardes staan. Als je aan de beurt bent, dan trek je twee keer een kaart en beslis je wat je met die  kaarten doet: houden, weggeven of gebruiken om de waarde van de tulpen te beïnvloeden.

Als je een waardevolle tulp houdt, dan levert je dat aan het eind van het spel misschien punten op (namelijk als je er de meeste van hebt), maar krijg je op het moment zelf niets. Als je de tulp juist zou weggeven, dan krijg je meteen punten. Als je juist een waardeloze tulp houdt, dan levert het meteen punten op (voor het weggeven krijg je ook punten, maar minder dan dat je krijgt voor aantrekkelijker tulpen).

De catch is dat je met beide kaarten die je trekt een andere actie uit moet voeren en dat je de kaarten één voor één trekt en moet beslissen wat je met de eerste doet voor je de tweede ziet. Het kan dus zijn dat je een waardevolle tulp weg geeft, om vervolgens een nog waardevollere tulp te trekken die je nog meer punten had opgeleverd als je hem had weggegeven. Maar ja, die actie heb je al gedaan dus je moet kiezen uit één van de andere twee acties.

Als de stapel kaarten op is, volgt nog een eindtelling. Dan worden een aantal dicht weggelegde kaarten omgedraaid om de definitieve waarde van alle tulpen vast te stellen. De speler(s) die daar de meeste van hebben, scoren nog wat extra punten. De speler met de meeste punten wint vervolgens het spel.

…en de waardering

Gift of Tulips heeft voor de kern van het spel duidelijk leentjebuur gespeeld bij Biblios/Lang leve de koning. De keuzes voor wat je met de kaarten gaat doen zijn alleen lang zo lastig niet en daardoor is het spel minder leuk dan deze voorgangers. Gift of Tulips kabbelt vriendelijk voort en vaak is het wel duidelijk wat je met een kaart moet. Waardevolle tulpen geef je graag weg want dat levert je echt heel veel punten op. En natuurlijk geef je ze daarbij bij voorkeur aan een speler die van die soort nog niet veel tulpen heeft en die het verder dus geen punten oplevert of juist aan de speler die toch al mijlenver voor ligt en die er dus ook geen profijt van heeft. Tijdens het spelen zijn er verder zo veel punten te scoren dat de eindbonussen zelden de doorslag geven. Dat maakt dat het beïnvloeden van de waarde van de tulpen niet heel interessant is.

Gift op Tulips is te leuk om het weg te zetten als toeristenmeuk en niet alleen omdat het er echt heel verzorgd uitziet. Het is namelijk best een aardig familiespelletje dat relaxt wegspeelt. Ik zou het dan ook een prima toevoeging aan de souvenirshops in Amsterdam vinden. Maar voor fanatieke veelspelers biedt het niet genoeg spanning en die kunnen beter een ander spel, zoals Biblios/Leve de koning, op tafel zetten.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *