Top-100 2023: de restjes

Geplaatst door

Als je alle honderd spellen die de lijst hebben gehaald nog eens bekijkt, blijf ik bij de conclusie dat 2022 geen bijzonder spellenjaar was. In ieder geval minder dan 2021. Enkele van de spellen die vorig jaar nieuw binnenkwamen stegen dit jaar als een komeet verder. Het gat was dit jaar nog groot, maar Cascadia is een spel dat zo maar Wingspan van de eerste plaats zou kunnen stoten. Met Ark Nova zie ik dat minder snel gebeuren omdat het daar net te zwaar voor is, maar ik eet die pauzemok op als het volgens jaar niet nog hoger staat.

Natuurlijk zijn er ieder jaar weer spellen waarvan ik het erg betreur dat ze lijst niet gehaald hebben. Heus, Just One is een geinig partyspel, maar als je echt wilt lachen speel je Time’s Up. Dat dat spel de lijst nooit gehaald heeft kan ik echt niet begrijpen. Council of Shadows, wat mij betreft het beste spel van 2022, is waarschijnlijk te obscuur voor deze lijst, maar dat Ra en Taj Mahal al jaren ontbreken doet toch wel een beetje pijn. Maar met een score van dertien van de mijn eigen lijstje van twintig heb ik verder een vrij modale smaak.

Van één spel verbaast het me toch wel dat het de lijst niet gehaald heeft, nog even los van mijn eigen smaak. Vorig jaar was het te nieuw om veel stemmen te scoren, maar dat Living Forest dit jaar maar op twee lijstje zou verschijnen had ik niet aan zien komen. Ik had altijd het idee dat het best populair was, en het won ook nog eens de Kennerspiel des Jahres. Maar de kenners die deze lijst samenstellen denken er blijkbaar anders over.

Dit is uiteraard ook weer het moment om nog even de spellen te noemen die uit de lijst verdwenen zijn. Het zijn er met veertien relatief weinig. Sommige verwacht ik snel weer terug, voor andere vrees ik dat de vergetelheid van de kringloopwinkel rest.

47. Welcome to (4 jaar in de lijst)
67. Azul: Zomerpaviljoen (2)
72. Port Royal (2)
78. Kingdomino (5)
83. Cartographers (2)
84. Cubirds (1)
85. King of Tokyo (10)
88. Inis (1)
92. Take 5! (10)
94. Trajan (11)
95. Tiny Towns (1)
96. Small World (10)
97. Targi (7)
99. MicroMaxcro: Crime City (1)

Voor wie alle spellen graag nog eens in een compleet overzicht bekijkt heeft Niels opnieuw een fraaie hitparade gemaakt, waarvoor veel dank.

Ik wil weer iedereen bedanken voor het inleveren van hun lijstje met favorieten. Ik weet niet of het een corona-effect is, maar het waren er een stuk minder dan vorig jaar. Misschien heeft ook te maken met de manier van stemmen, want een mail sturen met je input is natuurlijk erg 2008. Het liefst zou ik een invulformulier maken dat aan de database van BGG is gekoppeld. Extra voordeel is dat het verwerken van de stemmen dan ook sneller gaat, want ik ben ieder jaar veel tijd kwijt met het verwijderen van onzichtbare spaties, het checken van de spelling en het toevoegen dan wel verwijderen van lidwoorden. Voor volgend jaar zal ik me eens in Google Forms verdiepen, maar ik beloof niks. Ondertussen sta ik open voor de adviezen van handige programmeurs.

Graag sluit ik af met nog een extra bedankje aan iedereen die de top-100 volgt, of je nu stemt of niet. Het enthousiasme waarmee de lijst ieder jaar ontvangen wordt vind ik hartverwarmend en zorgt ervoor dat ik telkens weer met plezier aan de monsterklus begin. Ik lees jullie commentaren op de spellen in de lijst met veel genoegen, of dat nu hier is of of in het draadje van Bordspelmania. Met andere woorden: tot volgend jaar!

10 reacties

  1. Dank je wel, ik kijk er ieder jaar weer na uit. Een mooie leidraad ook m.b.t. aanschaf van nieuwe spellen.

  2. De corona-lockdowns hebben een boost gegeven aan de bordspellenverkoop, dat was althans toch het geval bij mijn “hofleverancier” zo vertelde hij. Dat corona-effect is nu uitgewerkt, met veel mensen die terug hun oude bezigheden hebben opgenomen die tijdens corona moeilijk waren. Dus het lagere aantal ingestuurde stemmen verbaast me niet. Al zou ik ook verwachten dat de bordspelhobby wegens corona toch ook wel enkele zieltjes permanent heeft bijgewonnen, niet?

    De hitparade mankeert ook Caylus en Twilight Struggle. TS ga ik pas binnenkort deftig proeven, maar de originele Caylus is wat mij betreft alvast echt een topper, enkel is hij nu out-of-print en zal je in nieuwstaat enkel nog zijn opvolger vinden (Caylus 1303). Over die opvolger spreek ik mij niet uit wegens nooit gespeeld, maar het origineel is m.i. een echte aanrader voor hen die geen belang hechten aan de moderne toeters en bellen.

  3. Bedankt Peter Hein voor het samenstellen van deze lijst. Elk jaar weer een mooi overzicht welke ik gebruik als leidraad voor het aankopen van nieuwe bordspellen. Ook Niels bedankt voor het maken van de Hitparade!

  4. Dankjewel Peter,Het was weer leuk om elke dag het lijstje te openen.Zoals elk jaar weer enkele spellen die bijgeschreven zijn op het verlanglijstje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *