Top-100 2023: 1-10

Geplaatst door

Voor wie een beetje opgelet heeft kunnen deze laatste tien spellen geen verrassing zijn. Hooguit de volgorde, en daar is wel wat gebeurd. De top-3 is een andere dan vorig jaar en er staan in dit rijtje twee onvervalste superstippen.

10. Ark Nova (Mathias Wigge, 2021)
Positie vorig jaar: 52
Verschil: +42
De eerste superstip is Ark Nova, dat tevens de snelste stijger in de lijst is. Een sprong in de lijst had ik wel verwacht, maar ik ging niet uit van een plek in de top-20, laat staan bij de bovenste tien. Waar gaat dit eindigen?
Ik denk soms dat dit spel speciaal voor mij gemaakt is. Nog veel meer gespeeld nu deze op Boardgamearena staat.” (Kelly)
Een fantastische mix van tableau bouwen, hexagonaal puzzelen en racen naar het speleinde. Verveelt nog lang niet, wordt zelfs elk spelletje leuker. Wel een echt tweepersoonsspel, vind ik. ” (Jasper)

9. Dominion (Donald X. Vaccarino, 2008)
Positie vorig jaar: 8
Verschil: -1
Ik weet niet of ik de enige die stug doorgaat met het in huis halen van uitbreidingen van Dominion zonder ze veel te spelen, maar het lijkt er niet op. De originele deckbuilder is nog steeds de beste wat mij betreft, en als je alleen naar deckbuilders zonder bord kijkt ook volgens jullie.
Fantastisch hoe je met een set kaarten een volledige tactiek kan strategie kan uitwerken. En het verveelt ook nooit, bij het volgende spel kies je 10 nieuwe kaarten en moet je je strategie volledig omsmijten.” (Björn)
Mijn favoriete competitieve spel en ook mijn favoriete spel om met twee spelers te doen. Dankzij de vele uitbreidingen kan je onbeperkt variëren en is geen potje hetzelfde.” (Ronald)

8. Puerto Rico (Andreas Seyfarth, 2002)
Positie vorig jaar: 7
Verschil: -1
Staat Puerto Rico hier hetzelfde lot te wachten als op BGG? Ooit ongenaakbaar op de eerste plek, nu voorbijgestreefd door allerlei jonkies die zich nog nauwelijks hebben bewezen? We gaan het zien, maar met de vergrijzing van de veelspelerspopulatie wachten dit spel mogelijk zilveren tijden.
In mijn collectie is dit het enige spel dat sinds 2002 elk jaar minimaal 1x op tafel komt en nog steeds niet verveelt! Daarom -wederom- mijn #1.” (Rutger)
Als je het over klassiekers hebt! Voorheen vastgekoekt op de #1-plek van de spellengeklijst. Een geslaagde combinatie van diepgang, toegankelijkheid en herspeelbaarheid. ” (Detmar)

7. Azul (Michael Kiesling, 2017)
Positie vorig jaar: 3
Verschil: -4
Het begint er steeds meer op te lijken de de eerste plaats voor Azul in deze lijst een eenmalig gebeuren was, maar geliefd is het nog steeds. Ik heb inmiddels -eindelijk- alle vier versies gespeeld en kan eerlijk zijn: er zit geen slechte bij.
Het origineel dat het nog steeds bijzonder goed doet. Intussen speelde ik alle versies van Azul en ik vond ze allemaal aardig. Maar de originele blijft naar mijn aanvoelen de beste door de eenvoud en het rechttoe rechtaan speelplezier.” (Piet)
Persoonlijk vind ik dit spel het leukst met twee spelers. Altijd leuk als je je tegenstander kan dwingen om minpunten te nemen doordat deze geen tegels meer kan plaatsen.” (Elien)

6. Everdell (James Wilson, 2018)
Positie vorig jaar: 5
Verschil: -1
Everdell barst inmiddels ook uit zijn voegen met alle uitbreidingen en extra’s, zonder uitzondering schitterend vormgegeven. Het spel zelf mag er ook zijn.
Everdell is goed zoals het is. Een leuke, niet al te ingewikkelde, worker placement die door de kaarten elke keer toch net weer even een beetje anders is.” (Erwin)
Aan het begin van elk spel denk je: ben ik nu al door mijn zetten heen? Maar gaandeweg kan je door een sterke combinatie van je kaarten ver komen. Prachtig uitgevoerd spel!” (Walter)

5. Burgen von Burgund (Stefan Feld, 2011)
Positie vorig jaar: 4
Verschil: -1
Burgund(y) staat nu al zes jaar op rij op de vierde of vijfde plek. Komt net tekort voor een podiumplaats, maar houdt de andere concurrentie moeiteloos op afstand. Felds beste, dat lijdt geen twijfel.
Mijn meest gespeelde spel. Een uitdagende tactische puzzel die niet verveelt. Ik kijk uit naar de speciale editie met luxe componenten die dit jaar verschijnt.” (Nicole)
Zoveel manieren om punten te scoren, en ieder spel zorgt weer voor andere keuzes omdat je eigen speelbord anders kan zijn.” (Walter)

4. Cascadia (Randy Flynn, 2021)
Positie vorig jaar: 26
Verschil: +22
Een van de drie knallers van White Goblin die vorig jaar de lijst bestormden. Van het drietal is Cascadia verreweg de meest toegankelijke en het is misschien niet verrassend dat het nu het hoogst staat. De eerste uitbreiding komt eraan, ongetwijfeld gevolgd door nog veel meer.
Een heerlijk relaxt spel. Er is altijd wat te kiezen en een mogelijkheid om punten te scoren. Heerlijk Zen knutselen aan je eigen natuurgebied.” (Gerjan)
Een fantastisch spel dat altijd op tafel mag komen: eenvoudig uit te leggen en toegankelijk voor niet-spelers met genoeg uitdagende keuzes.” (Richard)

3. De zoektocht naar El Dorado (Reiner Knizia, 2017)
Positie vorig jaar: 6
Verschil: +3
El Dorado was een van de verrassingen van vorig jaar, toen het zich met machete en superstip een pad baande naar de bovenste tien. Dit jaar doet het er een schepje bovenop en eindigt het zelfs op het erepodium. De doktor is het nog lang niet verleerd.
Toegankelijke combinatie van deckbuilden maar vooral ook racen. Je kunt alle kanten op met het bord, moet steeds nieuwe kaarten kopen. Maar tegelijk opletten dat je snel genoeg vooruit loopt. Fijn spel van topauteur Knizia.” (Paul)
Heerlijk spel dat altijd tot het eind spannend is. Doet het goed in onze spellengroep en komt ook vaak op tafel. ” (Hugo)

2. Terraforming Mars (Jacob Fryxelius, 2016)
Positie vorig jaar: 2
Verschil: 0
De ‘compacte’ kaartversie heeft niets afgedaan aan de populariteit van Terraforming Mars, dat een soort eeuwige tweede begint te worden. Met gemak overigens. Zowel het verschil met de nummer drie als met de nummer een is slechts in astronomische eenheden te meten.
Een van mijn favorieten als we een lange avond willen spelen.  Zeker met de prelude uitbreiding een topspel.” (Theo)
Terraforming Mars krijgt heel wat concurrentie van nieuwere spellen, maar blijft moeiteloos overeind. Uitdagend, maar speelt ook gewoon enorm vlot.” (Amaury)

1. WINGSPAN (Elizabeth Hargrave, 2019)
Positie vorig jaar: 1
Verschil: 0
Tja, het zal geen verrassing dat Wingspan weer bovenaan eindigt. Als zelfs in Nederland een markt is voor dure maar lege doos om het basisspel en alle uitbreidingen te bewaren, dan weet je dat dit een unaniem belachelijk groot succes is. Al nadat ik de eerste twintig inzendingen verwerkt had, was duidelijk dat geen enkel spel in de buurt van Wingspan zou komen.
De gigantische stapel kaarten zorgt ervoor dat geen enkel spel hetzelfde is en dat je na tientallen potjes nog steeds verrast kan worden. Een terechte klassieker in het bordspelgenre. ” (Jacob)
Sinds het verschijnen bij ons op 1 en ook afgelopen jaar gaf dit spel het allermeeste plezier en speeltijd. Ik vind dit spel gewoon zo ontzettend leuk!” (Jasper)
Dit spel wil ik altijd wel spelen. Inmiddels in duetmodus met de kaarten van alle uitbreidingen door elkaar, wat ieder spel nieuwe mogelijkheden en verrassingen biedt. Het ziet er prachtig uit en het mechanisme is top.” (Annemie)
Hier is al zoveel over gezegd en geschreven! Het blijft een topper; het thema is mooi, werkt goed door in het spel, voldoende denkwerk maar ook weer niet te complex. Dit spel klopt gewoon helemaal. ” (Lieke)

Op wat verwachte nieuwigheden na begint deze top-10 inmiddels erg vertrouwd aan te voelen. De volgorde past de een beter dan de ander, sommigen zien hun absolute favorieten niet terug of zien hier wel een stinker tussen (zijn ‘twee woorden, negen letters’ en ‘twee woorden, zeven letters’ inmiddels synoniem?), maar niemand kan beweren alle tien spellen maar matig te vinden. Nou ja, die mensen zullen dit niet lezen.

13 reacties

 1. Ok het is duidelijk dat mijn smaak niet overeenkomt met de gemiddelde Nederlandse bordspel liefhebber en dat is niet erg. Dit is wel de laatste keer dat ik een inzending heb gedaan daar vrijwel geen spellen in mijn top 20 in deze top 100 terugkomen. Dan is de inzending helaas zinloos geworden.

 2. Altijd weer om naar uit te kijken die jaarlijkse TOP 100 van spellengek!

  De lijst en het geleverde werk, vind ik fantastisch. Alleen kan ik me jaar na jaar minder vinden in de titels die de lezers en het brede publiek zo hoog waarderen.

  Ik las hier eerder een kort opniestukje over een trend die zich meer en meer doorzet. Heel veel populaire spellen (niet allemaal) zijn veel minder interactief, innovatief en bevatten te veel kunstmatige verzwaring zonder dat het diepte toevoegt. Terwijl cutting down net de kunst is van een goed spel te maken.

  Het toonbeeld van dit soort spellen is voor mij Ark Nova. Door iedereen bejubeld en de hemel in geprezen.
  Voor mij een afschuwelijk spel. Te lange speelduur, te weinig interactie, te veel luck of the draw voor zo’n gewichtig spel, te veel tekst op de kaarten, ik wil een spel spelen, strategie uitzetten, nagelbijtend de scoreladder opklimmen en geen versnipperd boek lezen op een oneindige stroom van kaarten. Overzicht is er niet, en alle extra toeters en bellen doen me niets.
  In dezelfde lijn zitten ook Terraforming Mars en Wingspan.

  Gelukkig zijn gouwe ouwes ook aanwezig, wel niet altijd met een – naar mijn mening – terechte ranking (Brass, El Grande, Puerto Rico, hoogspanning, hanzensteden, …). Sterker nog, er zijn er die opnieuw binnen komen, thumbs voor E&F en Marco Polo!

  Los uit het hoofd enkelen die het voor mij ook waard zijn de lijst te halen:

  Crokinole, Cash n guns, Wedden en Weten, Meeple War, Egizia, Glenn More, Airlines Europe, Godfather, Abbys, Le Havre, …

 3. Dank je wel voor het samenstellen van deze mooie lijst. Ik lees het met veel plezier. Tot mijn verbazing zie ik Scythe nergens terug… staat in mijn top 5. Of heb ik er helemaal overheen gelezen…

 4. Dank je wel voor het samenstellen van deze mooie lijst. Ik lees het met veel plezier. Tot mijn verbazing zie ik Scythe nergens terug… staat in mijn top 5. Of heb ik er helemaal overheen gelezen…

 5. Prachtige top 100 wederom, Peter Hein. En wat een werk weer om dat allemaal te ordenen en beschrijven. Het was een leesfeest. Dankjewel!

 6. Weerom HEEL erg bedankt voor alle werk en om ons een dagelijkse portie leesplezier te bezorgen!!

  De hoge plaats van Dominion begrijp ik nog altijd niet, maar dat ligt waarschijnlijk aan mij 😉
  “De zoektocht naar El Dorado” ligt in de kast te wachten om eens cadeau te doen aan mijn jonge tegenspeler. Ik heb het spel eens gekocht om een webshop-bestelling wat op te vullen: de prijs was OK, en het drukte de verzendkosten. Maar een 3de plaats dus…? Amai, het zal me benieuwen. Van de uitbreidingen ben ik helemaal niet overtuigd door de reviews, maar wie weet ga ik ook daar ooit nog overstag.

 7. Wederom dank voor deze top100 Peter Hein. Het was weer plezierig om elke dag de volgende10 te kunnen lezen.

  Groet Vincent

 8. Ik ben helemaal verrast door de #3 en #4, – dat zijn ook de enige 2 van de top 10 die ik nog niet gespeeld heb. Werk aan de winkel dus! 🙂
  Dank voor de lijst weer Peter Hein (en aan alle stemmers: volgend jaar moet Inis echt weer terug in de lijst!)

 9. Dank weer voor dit leuke leesvoer, Peter Hein. Deze lijst geeft een mooi overzicht van wat er op de Nederlandse tafels gespeeld word.

  Groetjes Dagmar

  1. Ik weet bijna wel zeker dat op de meeste Nederlandse tafels nog altijd Risk, rummykub, monopoly, skip-bo en 30 seconds wordt gespeeld. Laten we onszelf wat dat betreft niets wijs maken. Des te leuker ook om mensen eens te verrassen met iets anders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *