El Dorado: The Golden Temples

Geplaatst door

2-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Ravensburger (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Boze tongen beweerden lange tijd dat Reiner Knizia z’n beste tijd had gehad. Zijn hoogtijdagen lagen duidelijk rond de eeuwwisseling, toen hij met de regelmaat toppers als Eufraat en Tigris, Taj Mahal en Amon-Ra afleverde. Daar bracht hij vooral eenvoudige familiespelletjes voort, of slappe aftreksels van eerdere spellen.

Die mensen hebben nooit De zoektocht naar El Dorado gespeeld (of een slechte smaak, dat kan ook). Het centrale idee van deckbouwen was dan wel nieuw, voor de rest was het een echte Knizia: soepel, elegant, toegankelijk maar toch met voldoende diepgang.

Niet zo vreemd dus dat er inmiddels naast een uitbreiding ook deze variant is verschenen. De kern van het spel is dezelfde. Iedere speler begint met dezelfde set kaarten, waarmee je je een weg moet banen door de jungle en betere kaarten kunt kopen om sneller bij je doel aan te komen. Een belangrijk verschil met het origineel is dat de spelers niet hetzelfde parcours afleggen. In plaats van simpelweg als eerste de finish te bereiken moeten de spelers in drie verschillende tempels een edelsteen vinden, om daarna met alle drie de schatten naar de uitgang te snellen.

De drie tempels liggen in verschillende hoeken, waardoor iedereen zijn eigen pad kan kiezen. Dat betekent niet dat je rustig je eigen gang kunt gaan. Net als bij het origineel zijn er veel bottlenecks op het bord waar je elkaar veelvuldig in de weg zult staan terwijl je van de ene naar de andere tempel loopt.

Als je van het basisspel ook de Ravensburgereditie hebt kun je beide spellen met elkaar combineren, eventueel met de uitbreiding. Daarvoor bieden de regels ook al een parcours, maar je kunt uiteraard eindeloos zelf je fantasie de vrije loop laten.

…en de waardering

Voor de liefhebbers van El Dorado is deze versie eigenlijk verplichte kost. Als zelfstandig spel is het al bijzonder leuk om te spelen. Standaard strategieën zijn hier niet automatisch succesvol. Met de introductie van een vierde terreintype moet je nog beter nadenken welke kaarten je koopt en welke je wilt vernietigen: je startkaarten zijn nu een stuk sterker, ze verwijderen is niet automatisch verstandig.

Helemaal een feest is het om beide spellen met elkaar te combineren. Niet alleen de verschillende borden bieden eindeloos variatie, ook voor de mogelijke combinaties van beschikbare kaarten in de markt geldt dat. Met geen van beide versies zul je je snel vervelen, met de twee spellen samen kan daar helemaal geen sprake van zijn. Voor de eigenaars van de internationale editie, die hier door 999 Games is uitgegeven, kan ik daarom alleen maar hopen dat ook The Golden Temples in een combineerbare versie verschijnt.

3 reacties

 1. Staat er nog een Nederlandse versie van deze uitbreiding op de planning? Ik lees er niets over en nu gaan ze wel de latere uitbreiding De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca uitbrengen in het Nederlands.

  1. Ik vrees van niet. Knizia heeft aparte overeenkomsten met Ravensburger, waar deze van is, en de verschillende uitgevers van de internationale edities. Dat er voor die laatste nu een nieuwe uitkomt doet me vrezen dat die afzien van The Golden Temples.

   1. Op BGG is te lezen dat via de Poolse uitgever Nasza Księgarnia naar buiten is gekomen dat er toch gewerkt wordt aan een heruitgave van The Golden Temples. Een 3e uitbreiding (Dragons, Treasures & Mysteries) is zelfs al klaar. Ravensburger lijkt inmiddels om en gaat volgend jaar de serie ook uitbrengen met de tekeningen van Vincent Dutrait.
    El Dorado gaat dus Dominion achterna. 999 Games zal wel volgen zolang het verkoopt.

    https://boardgamegeek.com/thread/2959294/more-info-regarding-3rd-expansion-and-dutrait-vers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *