De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 4.8]

Het spel…

De Zoektocht naar El Dorado staat wat mij betreft meer dan terecht in de top 10 van de door spellenliefhebbers samengestelde Top 100. Het is een heerlijk toegankelijk spel, dat door de losse borden veel variatie biedt en dat ook nog eens gunstig geprijsd is. Ik vind het dan ook geen wonder dat zo veel mensen dit spel met veel plezier spelen. Vorig jaar verscheen al een eerste geslaagde uitbreiding voor dit spel en dit jaar volgde een tweede uitbreiding voor nog meer variatie.

De Gevaren & Muisca uitbreiding is een modulaire uitbreiding. Er zitten vijf modules in de doos die je naar eigen voorkeur door het spel kan mixen. In het spelregelboekje kom je zelfs geen voorbeelden tegen van hoe je het bord zou kunnen opbouwen met de verschillende modules, het wordt volledig aan de spelers over gelaten om het zo groots en meeslepend te maken als ze zelf willen.

Laten we als eerste naar de gevaar-module kijken. Deze kom je tegen op terreintegels die je naar wens aan het bord toe kan voegen door ze aan te bouwen of juist over delen van het bord heen te leggen. Op sommige van de locaties op deze borden staat een doodshoofdsymbool. Je mag je beurt niet eindigen op zo’n locatie. Dat betekent dat je altijd door moet lopen tot je op een veld zonder doodshoofd staat. Soms moet je dus even moet wachten tot je een goede hand hebt om een gevaarlijk gebied in één beurt te doorkruisen.

De tweede module bestaat uit moerastegels. In het moeras liggen hongerige krokodillen te wachten om je op te eten. Je kan met alle soorten kaarten door het moeras lopen, maar je mag helaas nog steeds per veld nog steeds maar één kaart gebruiken. Voor een veld met drie krokodillen kan je dus zowel een kaart met minimaal drie kapmessen als een kaart met drie roeispanen of drie goud inzetten. Soms kom je hier ook weer de doodshoofdjes (gevaar!) tegen.

De derde module zijn de nieuwe watertegels. Op deze tegels staan niet alleen de doodshoofdjes (gevaar!), maar ook pijltjes die aangeven in welke richting het water stroomt. Als je een beweging op het water op zo’n vakje met een pijltje eindigt dan duwt het water je nog net een stapje verder in de richting van de pijl. Dat kan heel handig zijn.

De vierde module is dat je de hulp in kan roepen van de Muisca. De Muisca is een vriendelijk lokaal volk dat je graag een handje helpt. De Muisca staan op acht kaarten afgebeeld. Twee van deze kaarten worden open neergelegd en deze kaarten kan je in je beurt op de gebruikelijke manier kopen. het bijzondere van een Muisca-kaart is dat je hem niet meteen hoeft te spelen als je hem trekt. Je mag namelijk maximaal twee Muisca-kaarten open voor je neer leggen en deze vervolgens inzetten op het moment dat je ze nodig hebt. Dat geeft dus lekker veel flexibiliteit.

De laatste module is de meest wezenlijke uit de uitbreiding. De tempel-module voegt vier tempels toe die je aan of op het bord legt. Je moet verplicht langs al deze tempels gaan om daar een offer aan de goden te brengen door een kaart in de kleur van de tempel (geel, blauw, groen of roze) te offeren (vernietigen). Als je dat doet krijg je een artefact als dank en alleen als je alle vier de artefacten hebt, mag je El Dorado betreden.

…en de waardering

Met deze uitbreiding voeg je vooral nog meer variatie toe aan De Zoektocht naar El Dorado doordat je nieuwe mogelijkheden hebt om het bord op te bouwen. De extra regels voor de meeste modules zijn bovendien zo beperkt dat je ze zonder moeite oppikt. En dat is voor mij een gouden combinatie. Ik vind met name de gevarentegels en moerastegels een leuke aanwinst voor het spel.

De enige module waar ik wat twijfels over heb is de Tempel-module. Die dwingt je namelijk om bepaalde locaties op het bord (de tempels) aan te doen en daardoor heb je minder flexibiliteit voor het kiezen van je route. Normaal is El Dorado een racespel waarbij je gelet op je hand de route kiest waarmee je het verste komt. Maar met de tempels verandert de race een beetje in een reis waar iedereen min of meer dezelfde route aflegt. En dat vind ik jammer.

Ondanks dat ik één van de modules van De Zoektocht naar El Dorado: Gevaren & Muisca iets minder leuk vind, blijft er nog meer dan genoeg over om deze uitbreiding een must have te maken voor liefhebbers van De Zoektocht naar El Dorado.

2 reacties

  1. TAV De Tempel-module, helemaal niet mee eens. Dit is juist geweldig, iedereen kan kriskras door elkaar heen en weer! (dus weer terug) over het bord. Je kan mensen dwingen naar bepaalde hoeken te gaan. Je hoeft trouwens niet elke tempel te gebruiken, deze toevoeging maakt het (ontwerpen en spelen) juist erg leuk. Dat is onze ervaring!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *