De Zoektocht naar El Dorado: Helden & Demonen

Geplaatst door

UITBREIDING
2-4 spelers
60 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 games (2021)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 6 Gemiddelde: 3.5]

Het spel…

De Zoektocht naar El Dorado is de briljante oplossing van Reiner Knizia om deckbuildingspellen (zoals Dominion) minder abstract en daarmee toegankelijker te maken voor het grote publiek. Door een bord toe te voegen waarop je zo snel mogelijk over de verschillende terreinen heen wilt racen, krijgen de kaarten die je verzamelt een doel. Moet je veel water over, dan wil je bijvoorbeeld kaarten waarmee je mag varen en als je het water over bent dan wil je die kaarten weer dumpen. Deze slimme twist heeft een bijzonder leuk spel opgeleverd, waarvan inmiddels de eerste uitbreiding is uitgebracht. In deze uitbreiding blijkt het terrein wat doorkruist moet worden ineens vergeven van de demonen en moet je de hulp van helden inschakelen om veilig bij El Dorado aan te komen.

De uitbreiding bestaat uit verschillende elementen. De belangrijkste daarvan is de introductie van demonen. Deze staan afgebeeld op de drie nieuwe terreintegels die je moet gebruiken als je deze uitbreiding speelt. Om een tegel met een demon te betreden hoef je geen kaart af te leggen, maar moet je één of meerdere demon-fiches trekken en de vervelende actie die daarop staan uitvoeren. En dat is geen feestje, kan ik je vertellen. Op zijn best krijg je een waardeloze kaart waar je niets mee kan, maar het kan ook zijn dat je kaarten moet afleggen of zelfs de andere spelers een gratis beweging geeft.

Hier zie je de roze uitgangen van de grotten bij drie demonentegels

De demonen wonen schijnbaar in grottenstelsels onder de grond. Op sommige demon-tegels zie je namelijk de uitgang van een tunnel staan. Als je op zo’n tegel staat, dan kan je met één beweging naar een andere uitgang van dezelfde tunnel en daarmee een flinke afstand afsnijden. Maar je moet ook dan weer één of meerdere demonen-fiches pakken voor de uitgang van de tunnel, dus de snelheid heeft een prijs.

Gelukkig krijg je in deze uitbreiding hulp. Allereerst krijg je aan het begin van het spel een bescherm-dier. Elke speler trekt aan het begin van het spel één van de dieren-kaarten en stopt deze in zijn deck. De dierenkaarten zijn niet heel sterk. Maar je kan er voor kiezen om de kaart te vernietigen en dan krijg je eenmalig wel een sterke actie (maar welke dierenvriend kan dat nou over zijn hart verkrijgen).

Maar dat is niet de enige hulp die je kan krijgen. Aan de tweede terreintegel komt namelijk een klein tegeltje te liggen met daarop een taveerne. En zoals iedere Dungeons & Dragons speler weet: daar moet je zijn als je helden zoekt. In deze taveernen kunnen alle spelers één held rekruteren. Je trekt dan de bovenste drie kaarten van de helden-stapel en kiest daar ééntje van uit. Er zijn tien verschillende heldenkaarten en ze zijn allemaal super fijn om te hebben. Het is dan ook geen makkelijke keus welke held je kiest.

En ten slotte zitten er nog wat nieuw spelmateriaal in de doos, namelijk nieuwe grotfiches en vier nieuwe kaarten. Bij zowel de nieuwe grotfiches als de nieuwe kaarten spelen de demonen een belangrijke rol.

…en de waardering

Voor liefhebbers van De zoektocht naar El Dorado (en wie is dat nou niet) is Helden en Demonen eigenlijk een verplichte aanschaf. Deze uitbreiding voegt een paar kleine extra’s aan het spel toe die je zo oppikt, maar die voor nog meer variatie zorgen. En dat begint al bij je startdeck door de komst van het beschermdier en later de toevoeging van een super sterke held. De demonen zijn echt vervelend, maar regelmatig zal je er toch overheen moeten lopen. De pijn hiervan valt gelukkig te verlichten met de juiste handkaarten of bergfiches.

Deze uitbreiding doet me een beetje denken aan de eerste uitbreidingen van Dominion. Met kleine veranderingen werd ook toen veel nieuwe variatie toegevoegd. Op een gegeven moment waren de eenvoudige mogelijkheden op en werden de uitbreidingen complexer. Deze uitbreiding is natuurlijk nog maar de eerste voor De zoektocht naar El Dorado, maar stiekem hoop ik niet dat het de laatste gaat zijn (al hoeven het er ook niet zo veel te worden als voor Dominion).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *