Exago

Geplaatst door

2-6 spelers
15 minuten
Auteur: Mark Forsyth
Uitgever: Goliath (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Goliath grossiert in abstracte familiespellen. Het voordeel van dit soort spellen is dat ze meestal snel zijn uit te leggen, niet te lang duren en geschikt zijn voor alle leeftijden waardoor ze lang leuk blijven. Exago past prima in dit rijtje thuis

Exago is een variant op de kinderklassieker vier op een rij. Het doel van het spel is namelijk om vier speelstukken van jouw kleur op een rij te krijgen. Het spel verschilt echter wezenlijk van vier op een rij doordat het spelmateriaal anders is.

Allereerst speel je op een liggend in plaats van op een staand bord. Hierdoor zijn er veel meer plaatsen waar je een stuk neer kan leggen (zolang het stuk maar aan een ander stuk grenst is het goed). Verder kan het spel met meer dan twee spelers gespeeld worden (tot wel zes spelers aan toe), waardoor het spel ook verandert. En tenslotte heb je maar zes speelstukken. Zodra deze alle zes op het bord liggen, moet je als je aan de beurt bent een reeds geplaatst stuk terug van het bord nemen. Als hierdoor groep stenen op het bord in meerdere groepen uiteen valt, dan mag alleen de grootste groep blijven liggen en verdwijnen de kleine groepen van het bord. Verder is het spel redelijk simpel, als je aan de beurt bent plaats je één eigen speelstuk en je probeert zo snel mogelijk vier op een rij te krijgen.

… en de waardering

Exago is een echt familiespel en mist dus de diepgang van abstracte spellen zoals die uit de Gipf-serie en Blokus. Spelfanaten zullen Exago daarom al snel te licht en simpel vinden. Een groot minpunt voor deze groep is dat je het spel eigenlijk alleen kan winnen als iemand anders een fout maakt. Als je met hele slimme mensen speelt, bestaat het risico van de oneindige speelduur. Voor twee ervaren spelers is dit spel bovendien helemaal ongeschikt omdat de beginner altijd zal winnen omdat hij meer mogelijkheden heeft om vier op een rij te leggen dan dat de tegenstander beurten heeft om hem te stoppen.

Maar voor jonge kinderen is Exago wel degelijk leuk en spannend. Je moet goed opletten dat de andere spelers (en dan vooral de speler die direct na je is) geen vier op een rij kan leggen. Door de grillige vorm van het spelbord is dit nog best uitdagend. Voor een kind maakt het bovendien niet uit of hij gewonnen heeft door zijn eigen slimme tactiek of door een fout van een ander, gewonnen is gewonnen en hoe doet er niet toe. En eerlijk gezegd, geef ze eens ongelijk, de winnaar heeft het dan ook beter gedaan dan de anderen, hij maakte de fout niet om een winstkans van een ander over het hoofd te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *