Spel aan de Maas: 25 september 2007

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Niek, Peter Hein en Willemien

Gespeelde spellen:

Stixx
Bus
Fire & Axe
Exago
Le Bloq
Take 5!

Op de eerste avond van de zevende jaargang was er een kleine groep spelers. Dagmar had een stapel spellen van uitgever Goliath klaarliggen, maar helaas voor sommigen waren die niet geschikt voor meer dan vier. Uitzondering was Stixx en omdat dat erg kort is, kwam dat als eerste op tafel. Nog zonder Dirk Jan, die tijdens het spel binnenkwam.

Stixx

Spelers: Bas, Dagmar, Niek, Peter Hein en Willemien

De stapel verse spellen van Goliath die bij Dagmar en Niek midden in de woonkamer stonden trokken wel de aandacht. Omdat er nog even gewacht werd of Dirk Jan nog zou komen werd besloten om uit deze stapel een spel te kiezen dat met vijf spelers gespeeld kon worden. De keus viel op Stixx.
In Stixx krijgen de spelers blind een kleur toegewezen. Ze moeten proberen om zo veel mogelijk stokjes in deze kleur te verzamelen. Als je je kleur bekend maakt, mag je in die beurt in plaats van één zelfs twee stokjes pakken. Als iemand anders jouw kleur raad, mag diegene een extra stokje oppakken (maar als het mis is, moet diegene een beurt overslaan).
Bas maakte onmiddellijk zijn kleur bekend omdat hij op die manier snel twee stokjes in zijn kleur kon scoren. Dagmar en Peter Hein besloten om maar te beginnen met een dwaalspoor en kozen twee beurten achter elkaar dezelfde niet eigen kleur. Peter Hein dacht dat Dagmar niet blufte en moest een beurt overslaan omdat hij verkeerd raadde. Al snel werd duidelijk wie met welke kleur speelde en werd het spel een coöperatief gebeuren waarin werd samengespannen om te voorkomen dat mensen nog hun eigen kleur konden pakken.
Niek was de enige met vier stokjes en had dus gewonnen. Peter Hein wist Willemien uiteindelijk op de tiebreaker (aantal stokjes in je tweede kleur) voor te blijven en daardoor tweede. Dagmar wist Bas voor te blijven op de tweede tiebreaker (wie als langst zijn kleur geheim had kunnen houden). Stixx was duidelijk te simpel om de cracks van Spel aan de Maas echt te bekoren.

Uitslag: Niek, Peter Hein, Willemien, Dagmar, Bas
Waardering: Niek en Dagmar 2½, Peter Hein, Bas en Willemien 2

Bus

Spelers: Bas, Dagmar en Niek

Na Stixx werd het tijd voor een serieuzer spelletje. Dagmar, Niek en Bas stonden een tijdje voor de kast zonder het eens te kunnen worden. Uiteindelijk viel de keus op Bus, al was Niek niet erg enthousiast. Hoewel de anderen het eerder gedaan hadden was Bas de enige die de regels nog voldoende kende, dus hij moest het aan de anderen uitleggen.
Voor de startopstelling legden Dagmar en Niek hun routes langs het centrum naar het ene station, en Bas naar het andere. Hierdoor konden Dagmar en Niek elkaars ingebrachte passagiers makkelijk gebruiken. Bas had het hier wat lastiger mee, en legde daarom zijn route vooral langs plekken waar de anderen ook kwamen, om zo toch genoeg passagiers te hebben.
Dagmar nam de eerste rondes snel de leiding, maar Bas, die wat meer in zijn bussen en route had geïnvesteerd, kwam wat later weer gelijk met haar. Toen kreeg Niek de keus om voor een strafpunt de tijd stil te laten staan en Dagmar (die voor deze dreiging snel wat gebouwen van het huidig gewenste type had gebouwd) twee punten te gunnen, of de tijd door te laten gaan, waardoor Bas er drie zou krijgen. In beide gevallen zou Niek drie punten inleveren op de nummer een. Dat hij de eerste optie koos leverde dan ook veel verontwaardigd commentaar van Bas op.
De keus bleek echter niet verkeerd, want de rondes daarna haalde Bas zijn achterstand op Dagmar weer in. Daarbij was hij ook nog zuiniger met zijn acties geweest. In de laatste ronde had hij nog vijf acties, tegen twee voor Dagmar en een voor Niek. Aangezien het duidelijk was dat door de tijd stil te laten staan de anderen geen punten zouden scoren en hij zou winnen, deed hij maar geen moeite meer te kijken of al die acties op een andere manier nog meer punten zouden kunnen opleveren.

Uitslag: Bas 12, Dagmar 9, Niek 4
Waardering: Bas 5, Dagmar 4, Niek 3½

Fire & Axe

Spelers: Dirk Jan, Peter Hein en Willemien

Omdat er na Stixx weinig spellen meer waren voor zes spelers, splitste de groep zich weer in tweeën. Peter Hein had Fire & Axe in de aanbieding. Willemien had het nog niet gespeeld en was wel benieuwd, Dirk Jan speelde het graag nog eens.
Wellicht geholpen door hun ervaring begonnen Dirk Jan en Peter Hein goed aan het spel. Dirk Jan zette aanvankelijk flink in op handelen en plunderen en hield daarbij de sagakaarten in het oog. Peter Hein probeerde nu eens wat meer nederzettingen te stichten, om zo aan het einde veel punten te verdienen. Bovendien hadden veel van de sagakaarten betrekking op het stichten van nederzettingen. Hij hoopte zo twee vliegen in een klap te slaan. Voor Willemien was het nog wat aftasten wat nu het beste was om te doen. Ze had snel een voorsprong in het aantal nederzettingen, maar kreeg daar helaas weinig sagakaarten voor.
Ondertussen begon de stapel winstpunten van Dirk Jan te stijgen. Peter Hein probeerde hem de pas af te snijden door wat steden te plunderen. Daarin had hij nu een voorsprong op Dirk Jan. Maar Dirk Jan was voorbereid en met een tot de tanden bewapend oorlogsschip hield hij huis rond de Middellandse Zee. De ene na de andere stad viel voor zijn krijgsmacht; uiteindelijk wist hij zelfs Rome en Byzantium met weinig tegenstand in te lijven.
Een kleine terugslag voor Peter Hein, maar hij had nu wel een voorsprong in nederzettingen en sagakaarten. Het einde van het spel naderde, de laatste sagakaarten waren omgedraaid. Toevallig waren de havens in de laatste reeks sagakaarten bijna allemaal in het noordwesten te vinden. Dirk Jan was niet in de buurt, maar Peter Hein en Willemien konden daar nog met niet al te veel moeite een opdracht vervullen. Op de terugreis probeerde Peter Hein nog een nederzetting van Dirk Jan over te nemen (of dan in ieder geval te elimineren), maar daar stak Vrouwe Fortuna een stokje voor. Dit resultaat was een van de vele kritieke worpen in het spel, want de ontknoping bleek net zo spannend als de laatste keer. Weer was het verschil tussen de eerste twee spelers slechts een puntje. Dit tot verdriet van Peter Hein, die weer de speler was met het puntje minder. Willemien eindigde op enige afstand, maar had zich desondanks prima vermaakt.

Uitslag: Dirk Jan 224, Peter Hein 223, Willemien 166
Waardering: Dirk Jan en Willemien 3½, Peter Hein 3

Exago

Spelers: Bas, Dagmar en Niek

Toen Bus was afgelopen en de roep die Wikinger aan het doen was er nog niet uitzag of ze op korte termijn klaar zouden zijn, besloten Dagmar, Niek en Bas om nog een spel van Goliath te doen. De keus viel op het Exago. Exago is vier-op-een-rij, maar dan op een plat bord en met een beperkt aantal speelstukken.  Dagmar en Bas waren nog bij de les en aangezien Exago voor een groot deel er op neer komt dat je moet voorkomen dat je tegenstanders winnen, konden hun linkerburen geen winnende combinatie neerleggen. Niek was duidelijk niet meer helemaal scherp, waardoor Dagmar er twee keer achter elkaar met de winst vandoor ging.

Waardering: Bas 3, Dagmar 2½, Niek 2

Le Bloq

Spelers: Bas, Dagmar en Niek

Fire & Axe was nog steeds niet afgelopen en dus werd de Goliath marathon nog voortgezet met Le Bloq. In dit spel moeten de spelers omstebeurt een blok op een speelbord plaatsen. Als je door het plaatsen van dit speelstuk een stuk bord afsluit waardoor hier geen ander blok meer kan plaatsen, dan krijg je zoveel punten als dat stukje groot is. Aan het begin van het spel zetten de spelers hun blokken strak tegen die van de anderen om zo te voorkomen dat iemand een hoekje zou kunnen isoleren. Omdat het spel hier ook niet leuker van werd, besloot Dagmar een opening te bieden. Hierdoor kwam het spel wat meer op gang, al bleef het en reeks van meest-logische-zetten waardoor het spel redelijk zichzelf speelde. Dagmar was na haar klinkende overwinning met Exago duidelijk uitgeput en lette niet goed meer op, waardoor ze veel punten liet liggen. Bas en Niek gingen redelijk gelijk op, al wist Bas uiteindelijk net de strijd in zijn voordeel te beslechten.

Uitslag: Bas 46, Niek 42, Dagmar 27
Waardering: Niek en Dagmar 2½, Bas 2

Take 5!

Spelers: Bas, Dagmar en Niek

Fire & Axe was nog steeds niet afgelopen en vooral Niek kon het woord Goliath niet meer horen en daarom werd een oude bekende uit de kast gehaald: Take 5! De eerste ronde haalden Niek en Bas exact evenveel punten en Dagmar maar één puntje meer. In de tweede ronde moest vooral Niek veel koeien oprapen en Dagmar bijna niets. In de derde ronde herhaalde dit patroon zich waardoor de uitslag al vast leek te liggen. De vierde ronde was echter Niek degene die nauwelijks vee op de BBQ hoefde te leggen, terwijl Bas een sprong naar voren maakte. In de vijfde ronde keerde echter het geluk. Dagmar moest 29 punten incasseren en ging dus van hekkensluiter naar koploper. Pijnlijk! En doordat ze in de laatste ronde weer de meeste punten scoorde werd ze toch nog de verliezer van dit potje. Bas had in deze laatste ronde maar 1 punt gepakt en werd daardoor met ruime voorsprong eerste.

Uitslag: Bas 58, Niek 74, Dagmar 79
Waardering: Niek 5, Dagmar 4, Bas 3½