Gespeeld: april 2024 (Peter Hein)

Geplaatst door

Nog even en het aftellen in de top-100 gaat beginnen. Eerst bespreek ik nog kort de nieuwe spellen die ik in april speelde. Dat waren er slechts drie, die ik toevallig allemaal op dezelfde dag speelde. Of niet zo toevallig, want die dag vond de voorjaarsbeurs van Ducosim plaats.

De leukste van de drie vond ik MLEM: Space Agency. Deze had ik als cadeau gekocht, vooral vanwege het thema en de illustratie op de doos. Maar omdat het een spel van Reiner Knizia is, durfde ik wel aan te nemen dat het speltechnisch ook wel snor(haar) zat.

In MLEM sturen de spelers hun katstronauten (ik bedenk dit niet zelf) de ruimte in, om daar verschillende planeten en hun manen te koloniseren. De meest onverschrokkenen weten zelfs daar te komen waar nog geen kat geweest is, in de verste uithoeken van de Melkweg. Om beurten zijn de spelers de kapitein van het schip en hopen met de juiste dobbelsteenworpen zo ver mogelijk te komen. Na elke worp verdwijnen er een paar dobbelstenen en mogen spelers ervoor kiezen het schip te verlaten om hun astronaut op een naburig hemellichaam achter te laten. Er bestaat namelijk altijd een kans dat de warpdrive het af laat weten (de dobbelstenen zijn op) en het schip crasht.

MLEM doet sterk aan Celestia denken, al zijn de kaarten vervangen door dobbelstenen en vervalt ook het blufaspect. Daar staan weer andere dingen tegenover, niet in het minst het vlotte spelverloop. Ik schat in dat dit ook bij mij thuis een hit kan worden en denk dat ik het ook voor mezelf aan ga schaffen.

Comet is een nieuw spel dat in het Nederlands gaat verschijnen bij HOT Games. In dit bordspel speel je kaarten met prehistorische dieren, die een veilig heenkomen proberen te zoeken voordat de komeet bij Chicxulub inslaat. Dat doe je door het spelen van kaarten, die je kunt gebruiken om een nieuw dier op een startpunt te plaatsen of je dieren op het bord vooruit te helpen. Alle dieren hebben een bepaalde puntenwaarde en vaak ook een speciale bonus die je kunt gebruiken als ze aangekomen zijn. Hoe beter het dier, des te groter de afstand is die het moet overbruggen. Maar met slim spelen en haasje over bij andermans dieren te doen kan het soms verrassend snel gaan. Ik heb me prima vermaakt met Comet. De diversiteit aan dieren zorgt voor veel tactische vrijheid en variatie in de potjes. Ik zou het graag nog eens spelen. Wel denk ik dat het met meer spelers beter is, omdat je elkaar dan onderweg toch meer tegenkomt.

Pyramido is een nieuw tegellegspel van White Goblin. Met het stapelen van rechthoekige tegels maak je een (vrij platte) piramide van vier bouwlagen. De tegels hebben een of twee kleuren, met daarop bijbehorende symbolen. Plaats je zo’n symbool, dan moet je daar het bijbehorende houten speelstuk opleggen. Telkens als er een bouwlaag voltooid is scoor je punten voor de aaneengesloten gebieden in dezelfde kleur, mits er een speelstuk op ligt. Naarmate het spel vordert mag je steeds minder tegels nemen voor de volgende telling en wordt de puzzel om nog wat punten te scoren duidelijker, maar ook complexer. Want je medespelers zien ook welke tegel jij graag zou nemen om veel punten te scoren… Pyramido lijkt een beetje op een driedimensionale versie van Kingdomino, met net iets meer de mogelijkheid om elkaar te pesten. Kingdomino had ik alleen na een paar potjes wel gezien, toen was het nieuwe ervan af. Ik sluit niet uit dat Pyramido hetzelfde lot wacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *