Vorig jaar schreef ik dat het maar een matig spellenjaar was geweest, met slechts zes nieuwe binnenkomers. Als we dat gebruiken als maatstaf voor de kwaliteit van de nieuw verschenen spellen, zat het in 2023 wel goed. Dit jaar staan er dertien spellen voor het eerst in de lijst, waarvan er zeven uit 2023. Van de rest was een groot deel bij de vorige editie nog zo nieuw dat te weinig mensen ze gespeeld hadden om genoeg stemmen te krijgen. Dat betekent een grote verversing van de lijst, die overigens niet per se ten koste gaat van de klassiekers. Dit is natuurlijk een spoiler van jewelste, maar alle spellen die er vorig jaar vanaf het begin al in stonden hebben ook dit jaar de lijst gehaald. Sommige stegen zelfs.
Uiteraard komen we de eerste nieuwe binnenkomer vandaag al tegen. De rest stond vorig jaar ook al in de lijst, de meeste een flink stuk hoger.
100. Mille Fiori (Reiner Knizia, 2021)
Positie vorig jaar: 85
Verschil: -15
De uitbreiding heeft het Nederlandse taalgebied jammer genoeg niet gehaald, en soms zie ik dit spel al in de ramsj liggen, maar de Lage Landen tellen nog genoeg liefhebbers van dit legspel van Knizia met de doorschijnende tegels. Op een haar na, want onderin de lijst kan een stem meer of minder allesbepalend zijn.
“Heerlijk spel met een grote interactie tussen de spelers in een korte speeltijd.” (Walter)
99. My City (Reiner Knizia, 2020)
Positie vorig jaar: 50
Verschil: -50
Met twee spellen van Reiner Knizia begint de lijst goed, maar een verblijf in deze regionen biedt meestal slechte vooruitzichten. Voor een spel als My City zal dat extra gelden, want dat is het lot van legacyspellen. Als je de campagne eenmaal hebt uitgespeeld is de kans dat je het spel blijft spelen niet zo groot, en verdwijnt het vanzelf uit beeld.
“Op naar een tegellegspel met leuke campagne? Zoek niet verder…” (J.G.)
98. Gloomhaven (Isaac Childres, 2017)
Positie vorig jaar: 86
Verschil: -12
Ook Gloomhaven lijkt last te hebben van het legacylot. Nu duurt het bij Gloomhaven wel even iets langer voor je de campaign hebt uitgespeeld (zelfs als je het wekelijks zou spelen, wat erg ambitieus is, ben je meer dan een jaar bezig), maar het is dan ook wel wat ouder. Niet voor niets stomen de opvolgers op in populariteit.
“Een legacy spel waarbij ik zelfs na de campagne nog terug bleef komen voor meer. Dat moet wel een topper zijn.” (Rob)
“Heel veel spel in een enorme doos, maar zeker goed speelbaar en het wordt steeds leuker naarmate je er beter in wordt.” (Anneke)
97. Blood Rage (Eric Lang, 2015)
Positie vorig jaar: 71
Verschil: -26
Voor veel mensen is deze lijst een bron van inspiratie voor het proberen van nieuwe spellen. Bij Blood Rage is dat er na zeven jaar nog steeds niet van gekomen. Het wekt niet direct mijn interesse, en de kans dat ik ook maar met iemand in mijn speelkringen kan overtuigen het te proberen lijkt me verwaarloosbaar klein.
“Voor de sceptici: achter het gewelddadige thema en artwork (waar ook ikzelf op afknap) schuilt een spel dat echt héél goed speelt. Probeer het maar eens.“ (Miguel)
“Wie wil er nu niet met mooie miniaturen een beetje knokken in het land der Vikingen? En dan naar het Walhalla te gaan en daar punten mee te verdienen!” (Hilbert)
96. Jaipur (Sébastien Pauchon, 2009)
Positie vorig jaar: 89
Verschil: -7
Na een afwezigheid van zes jaar maakte Jaipur in 2022 een comeback in deze lijst en blijft een beetje in de onderste rijtjes hangen. Met de enorme concurrentie aan tweepersoonsspellen is dat toch best een goede prestatie voor een spel van deze leeftijd.
“Nog steeds mijn favoriete en meest gespeelde vakantiespelletje.” (Rutger)
“Zo simpel, zo klein, en toch zo geniaal. Samen met Patchwork absoluut het beste snelle tweespelersspel dat er is voor mij.” (Karel)
95. The Isle of Cats (Frank West, 2019)
Positie vorig jaar: 88
Verschil: -7
Het spel heeft het thema mee, maar ik denk dat als de katten wat realistischer waren afgebeeld (denk aan Calico) dat de populariteit misschien nog wel groter geweest was. De doos is in ieder geval wel ideaal voor onze favoriete massamoordenaar.
“Leuke puzzel, waarin je altijd afwegingen maakt. Je komt altijd vis en tijd tekort.” (Christiaan)
“Voor mij een dikke ‘10’. Goede spelersinteractie en balanceren met schaarste. Natuurlijk wil je altijd meer dan kan en dat is een leuke uitdaging.” (Frank)
94. Alhambra (Dirk Henn, 2003)
Positie vorig jaar: 77
Verschil: -17
Hier komen we het eerste spel tegen dat al zeventien jaar onafgebroken in de lijst staat. De eindeloze stroom aan uitbreidingen en varianten houdt het spel duidelijk levend. Het verschijningsjaar is het jaar dat ik vader werd, dat is bij dit spel altijd een dikke plus voor mij.
“Golden oldie. Betaal precies gepast, pak geld en zorg dat je de meeste gebouwen hebt in, een mooi ommuurde stad.” (Patrick)
93. Flamme Rouge (Asger Harding Granerud, 2016)
Positie vorig jaar: 61
Verschil: -32
Flamme Rouge raakt achterop in het peloton en als het zo doorgaat zal het spel volgend jaar moeten lossen. Ik vermoed dat het vooral last heeft van de erg populaire opvolger Heat, al lijkt me dat je best erg kunt genieten van beide spellen.
“De reden dat dit spel net een plaatsje hoger staat dan zijn jongere broertje ‘Heat’, denk ik, komt gewoon doordat de voorjaarsklassiekers momenteel bezig zijn en omdat het thema me net iets meer aanspreekt” (Thijs)
“Vooral in teamverband en met de app erg leuk! Maak je klaar voor een demarrage!” (Hugo)
92. Ticket to Ride: Legendes uit het Westen (Rob Daviau, Matt Leacock en Alan Moon, 2023)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Als je bedenkt hoe populair legacyspellen zijn en hoe geliefd Ticket to Ride nog steeds is, had ik eerlijk gezegd verwacht dat dit spel veel hoger in de lijst gekomen zou zijn. Houdt de gemiddelde Ticket to Ridespeler gewoon niet zo van het gedoe van telkens nieuwe regels?
“Hoe ze zoveel variatie in het eenvoudige Ticket To Ride hebben kunnen stoppen is echt een meesterwerkje.” (Manfred)
“Een briljante Legacy variant van het beroemde spel, met unieke elementen. Het spel heeft een verhaallijn en wat ik slim vind is dat de nieuwe elementen ook weer verdwijnen. Daardoor wordt het geen overdadige warboel van elementjes en blijft het overzichtelijk.” (André)
91. Brugge (Stefan Feld, 2013)
Positie vorig jaar: 83
Verschil: -8
Regelmatig komen er reprints van oudere spellen, en als ik zie voor welke belachelijke prijzen Brugge tweedehands wordt aangeboden kan ik me eerlijk gezegd niet voorstellen dat dit voor Brugge zo lang moet duren. Sinds het spel is verschenen heeft Stefan Feld alweer een miljoen puntensalades in elkaar geflanst, en nog steeds staat het in de lijst. Wie peutert de licensie los?
“Veel onheil komt op je pad in deze stad.” (Jacob)
Vandaag zagen we dus vooral bekende gezichten, wat betekent dat we nog veel nieuwe spellen in de lijst gaan zien. Morgen zullen dat er een stuk meer zijn. Van de tien spellen van vandaag ken ik er slechts eentje niet, van de rest is Gloomhaven mijn favoriet. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat ik net met de campagne begonnen ben en niet kan wachten tot het volgende scenario. Het enige minpunt is dat mijn medespelers net iets minder enthousiast zijn.
Leuk! Ik stemde op Mille Fiori, alle andere spellen ken ik (nog) niet. Ik ben ook nog redelijk nieuw in de hobby, maar ik zet er een aantal zeker op mijn wensenlijstje. (TTR lagacy & Isle of cats ) heerlijk om hier inspiratie op te doen.
Ik wou een lans breken voor Blood Rage, maar blijkbaar heb ik dat vorig jaar reeds uitvoerig gedaan (https://www.spellengek.nl/top-100-2023-71-80/). Dit spel werkt gewoonweg echt heel goed, en het prima combat-mechanisme zorgt geregeld voor hilariteit (enkel de units van de combat-winnaar overleven, en bij gelijkspel gaat IEDEREEN er volledig aan… en voor sommigen kan eraan gaan net heel veel punten opleveren…). Ik kan enkel maar opnieuw aanraden om voorbij het ameritrash-chroom te kijken en “ja” te zeggen als je de kans krijgt om Blood Rage eens te spelen met andermans exemplaar. Jammer dat het spel door die zinloze miniatures zoveel te duur en te groot is, ik had liever gewone pionnen of kartonnen standee’s gehad.
Aaah heerlijk, we beginnen weer :D. Van deze lijst heb ik enkel Jaipur liggen, en die moet ik nog spelen. Flamme Rouge en Alhambra lokken wel… Trouwens, ik weet niet of het zo is, maar is Alhambra niet ook soort van een van de oudste optimalisatie/puzzelspellen, zoals je die recent veel meer ziet(zo optimaal mogelijk je eigen spelbordje vormen/in elkaar puzzelen om punten te scoren). Anyway, benieuwd naar morgen!
Ter info, een licentie van Brugge zul je niet te pakken krijgen… er is een opvolger nml Hamburg wat een herbewerking is van Brugge.
Tja, met 100 euro is dat niet bepaald een voordelig alternatief.