Top-100 2024: 81-90

Geplaatst door

Gisteren telde de lijst negen spellen die er vorig jaar ook al in stonden, vandaag zijn ze met vier in de minderheid. Ook zijn er vier nieuwe binnenkomers en de enige twee spellen in de lijst die een comeback maken.

90. Hadrian’s Wall (Bobby Hill, 2021)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Deze roll & write kreeg de afgelopen twee jaren ook al de eerste stemmen, maar pas dit jaar genoeg voor een notering. Voor een complexe variant die niet in het Nederlands is verschenen lijkt me dat een bijzondere prestatie, dus misschien moet ik deze ook maar eens proberen.
Kruisjes zetten tot je er gek van wordt, love it.” (Thomas)
Het dagelijks leven prima neerzetten en dan zorgen niet barbaars afgemaakt te worden, wat een uitdaging!” (Henk)

89. Hanzesteden (Andreas Steding, 2009)
Positie vorig jaar: 91
Verschil: +2
Ieder jaar verwacht ik weer dat het laatste uur van Hanzesteden geslagen heeft, en ieder jaar ben ik weer aangenaam verrast dat het anders blijkt. Het stijgt zelfs een klein beetje in de lijst. Oh, als dit toch eens op BGA kwam!
Mooi voorbeeld van de klassieke euro-school waarbij interactie tussen de spelers belangrijker was dan navelstaren naar de puzzel op je eigen spelersbordje.” (Jeroen)
Een van de eerste spellen waarbij je in de loop van het spel meer acties per beurt kunt verdienen. Als je je tegenstander dwarszit, kun je er zelf extra voordeel uit halen – dus veel, heel veel interactie op het bord.” (Detmar)

88. Marrakesh (Stefan Feld, 2022)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Nieuwe spellen van Stefan Feld maken altijd goede kans om de lijst te halen, en Marrakesh is het -met enige vertraging- gelukt. Dit is een klassieke Feld: een stevige puntensalade, bomvol onderling nauwelijks verbonden manieren om punten te scoren. En dus erg populair.
Stefan Feld’s pareltje. Heel veel keuzes maken in dit spel. Jouw keuze is niet altijd jouw actie. Spel is perfect in balans.” (Guido)

87. Knarr (Thomas Dupont, 2023)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Tot mijn grote genoegen heeft een van mijn favoriete kaartspelletjes van de laatste jaren de lijst gehaald. Het wordt tijd dat dit fraai vormgegeven pareltje ook een Nederlandstalige editie krijgt. Welke uitgever pakt dit op?
Hijs de zeilen, dit kaartspel is een blijvertje.” (Roger)
Misschien wel leuker dan Splendor, dat moet wel een hit worden. Eenvoudig uit te leggen en heel toegankelijk voor niet-spelers.” (Richard)

86. Clans of Caledonia (Juma al-JouJou, 2017)
Positie vorig jaar: 100
Verschil: +14
Vorig jaar leek het uit de lijst te verdwijnen, maar het maakt een mooie klim. Op zich wel bijzonder als je bedenkt dat de familie van Terra Mystica, waar het op geïnspireerd is, inmiddels uit vier sterk verwante spellen bestaat.
Ik heb dit spel ontdekt dankzij de Spellengeklijst van vorig jaar. En hij staat nu dus al zo hoog in mijn lijst. Een soepel spelend spel, waarin alles heel logisch in elkaar .” (Johanna)
Werkelijk alles aan Caledonia is prachtig: spelmechanisme, clan asymmetrie, spelerinteractie, schaarste, illustraties, speelstukken en zalige flow van het spel. Zeldzaam goed in balans!” (Niels)

85. Calico (Kevin Russ, 2022)
Positie vorig jaar: 73
Verschil: -12
Nu ik zelf de huisgenoot ben van een rode kater die als twee druppels water lijkt op de kat van de Calicodoos, waardeer ik die doos nog meer. In die doos bevindt zich ook een leuk spel, en ik ben niet de enige die er zo over denkt.
Wie had gedachten dat quilten met de poes in de buurt zoveel voldoening geeft?” (Saskia)

84. Terraforming Mars: Ares expeditie (Sydney Engelstein, Jacob Fryxelius en Nick Little, 2021)
Positie vorig jaar: 64
Verschil: -20
De kaartversie van valt flink terug. Mogelijk dat het concurrentie ondervindt van de dobbelvariant, maar die kreeg niet genoeg stemmen voor een notering.
Terraforming Mars was heel leuk, maar werd topzwaar door alle uitbreidingen. Dit speelt een stuk lekkerder na de toevoeging van een flinke scheut Race for the Galaxy/New Frontiers. (Sander)
De kaartversie van TM die sneller speelt dan zijn grotere broer en daarom vaker op tafel komt.” (Brian)

83. Take 5! (Wolfgang Kramer, 1994)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
Dit is nu al de derde keer dat deze klassieker van Wolfgang Kramer terugkeert in de lijst. De jubileumeditie die dit jaar bij 999 Games verschijnt zal de populariteit ongetwijfeld een boost geven. Ook na dertig jaar blijft dit een prachtig spel.
Onlangs herontdekt en een schande dat ik die verwaarloosd in de kast heb laten liggen.” (Els)
Een leuk tussendoortje dat ook met grote groepen gespeeld kan worden, daarom ook een hit tijdens pauzes op kantoor.” (Brian)

82. Gloomhaven: Jaws of the Lion (Isaac Childres, 2020)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Nou, deze nieuwe binnenkomer zag ik zeker niet aankomen. Gloomhaven is hier populairder dan ik dacht. De hoge instap wordt met het kleine broertje een stuk lager, zowel wat betreft complexiteit als aanschafprijs. Voorlopig ben ik wel even zoet met het origineel, maar naar deze variant ben ik ook zeker benieuwd.
Wij waren blij dat er een kleinere versie was gekomen dan de gewone Gloomhaven. Niet zo duur maar wat een heerlijke wereld om in verstrikt te raken.. uren speel plezier.” (Tom)
Het kleine broertje van maar al imposant genoeg vind ik! Geen idee of we ooit aan de “echte” Gloomhaven of Frosthaven toe gaan komen…” (Mathilda)

81. Cubirds (Stefan Alexander, 2018)
Positie vorig jaar: –
Verschil: terug
De vogels winnen het dit jaar weer van de katten, zelfs in een klein doosje. Dat het een tijdje niet verkrijgbaar was, was voor de bekendheid niet zo goed. Maar inmiddels heeft het duidelijk een groot publiek gevonden.
Zo’n spel waar ik altijd schik in heb, ook al heb ik het al duizend keer gedemonstreerd. Het is vrolijk, puzzelig en met een dun venijnig randje.” (Michiel)
Vierkante vogeltjes verzamelen door kaarten af te leggen en in te sluiten. Verrassend leuk!” (Bart)

De twee spellen die ik van dit lijstje nog niet gedaan heb zou ik erg graag eens proberen. Hadrian’s Wall krijg ik vast wel op tafel en durf ik wel blind aan te schaffen, bij Jaws of the Lion wacht ik nog even. Van de anderen is Knarr een nieuwe favoriet, maar speel ik Hanzesteden toch met het meeste plezier.

5 reacties

  1. Ah, Calico, ik weet niet meer zeker of hij in mijn lijstje stond, maar wel een heel leuk spel.
    De rest spreekt me eigenlijk niet zo aan, maar uiteraard kan ik daar pas echt wat over zeggen als ik ze daadwerkelijk gespeeld heb.

  2. Hmm, meer stemmen dus dan een Jaws of the lion, Knarr of Terraforming Mars: Ares Expeditie…. niet te vergelijken, maar toch. Ik wordt nieuwsgierig naar Cubirds ;).

  3. Mooi rijtje, Knarr, Hanzesteden en Hadrian’s wall zijn mijn favorieten voor deze 10. Qua uitproberen staat Marrakesh bovenaan.

  4. Hadrian’s Wall heeft ook een goede implementatie op BGA. Zou hem daar zeker eens proberen voor hem te kopen.

  5. Het is nog niet eens zo lang op de markt, dus mooi om te zien dat Knarr al een plekje heeft veroverd. Eveneens verrassend dat Terraforming Mars Ares expedition al zo’n stuk naar beneden is getuimeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *