Drie nieuwe spellen vandaag. Een daarvan is echt nieuw, de andere zijn respectievelijk opvolger van een eerder spel of hebben juist opvolgers zien komen. Kortom, de auteurs doen iets goed.
80. Roll for the Galaxy (Tom Lehmann, 2014)
Positie vorig jaar: 80
Verschil: 0
Roll for the Galaxy kwam vorig jaar op een mooie positie terug in de lijst en blijft daar dit jaar staan. Het andere grote dobbelspel van Lehmann, Dice Realms, is dat nog niet gelukt.
“Ach, is dit nou top-10 materiaal? Misschien niet, maar wij hadden in 2023 meer dan honderd potjes lol met Roll. Dus ja, toch met recht in onze top-10 dit jaar.” (Jasper)
“Als je dobbelstenen zo liggen dat je alle acties kan doen voelt dat als een perfecte beurt. Dus goed inschatten wat een ander wil doen helpt enorm.” (Wendy)
79. Five Tribes (Bruno Cathala, 2014)
Positie vorig jaar: 69
Verschil: -10
Five Tribes gaat al twee keer vijf jaar mee en blijft een van de populairste spellen in deze toch wat minder droge streken. Tien jaar geldt als stokoud, dus dat wil wat zeggen. Dit is trouwens het eerste spel van Bruno Cathala in de lijst, en het enige zonder coauteur. De andere spellen heeft hij telkens met iemand anders ontworpen.
78. Machiavelli (Bruno Faidutti, 2000)
Positie vorig jaar: 54
Verschil: -24
Vorig jaar steeg het aardig wat plekken in de lijst, mogelijk geholpen door een fraaie nieuwe editie. Nu zakt het weer flink terug en staat dit voormalige top-10 spel op zijn laagste positie ooit.
“Schat de gedachten van anderen in om je eigen stad goed op te bouwen. En zorg ervoor dat anderen jou niet doorhebben.” (Ramona)
“Dit spel heeft me de spellenwereld binnengesleurd jaren geleden en mag dan ook niet in mijn lijstje ontbreken.” (Björn)
77. Boonanza (Uwe Rosenberg, 1997)
Positie vorig jaar: 60
Verschil: -17
De kaartspelklassiekers volgend elkaar in hoog tempo op. Vorig jaar maakte Boonanza een klein sprongetje in de lijst, nu is het bijna precies weer terug op de plek waar het daarvoor drie jaar lang stond.
“Ik geef jou nu een tuinboon, dan krijg ik straks van jou een kidneyboon, daar hebben we allebei voordeel bij. Boontje komt om zijn loontje!” (Jaap)
“Het enige kaartspel dat hier regelmatig op tafel komt om met de pubers te spelen. Vermakelijk spel van Uwe Rosenberg waar we al heel wat uurtjes van genoten hebben.” (Mathilda)
76. Sky Team (Luc Rémond, 2023)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Een van de nieuwe spellen van het afgelopen jaar vliegt op een fraaie plaats naar binnen. En dan moet de Nederlandstalige editie nog komen! Ik verwacht dus dat deze volgend jaar nog wel wat hoger zal eindigen.
“Dit spel verraste me misschien nog wel het meest dit jaar; volstrekt origineel, prachtig spelmateriaal en echt goed. Een erg leuke en vlotte co-op.” (Sander)
“Wij voelen ons echt piloot en copiloot wanneer we dit spelen, erg tof bedacht dit spel” (Joyce)
75. Next Station: London (Matthew Dunstan, 2022)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Dat dit spel een succes is, was ook wel duidelijk zonder deze lijst. Inmiddels zijn er ook versies van de metro van Tokyo en Parijs, New York en Berlijn (maar niet Moskou) zullen ongetwijfeld volgen. Het heeft Welcome to inmiddels overvleugeld in het genre van de ‘flip & write’-spellen, maar haalt het in populariteit nog niet bij de talloze dobbelversies.
“Ook een spel waarbij je elkaar niet in de weg zit, maar fijn om aan het eind van de avond nog even te spelen.” (Bert)
74. Sleeping Gods (Ryan Laukat, 2021)
Positie vorig jaar: 70
Verschil: -4
De Nederlandstalige versie heeft de populariteit van dit grootse coöperatieve spel ongetwijfeld goed gedaan. Het blijft vrij constant in de lijst, wat impliceert dat meer mensen het hebben leren kennen, of dat de fans nog niet klaar zijn met de verhaallijn (of beide)
“Letterlijk kippenvel bij het voorlezen van het einde van de eerste play na twintig uur speelplezier! Geen spel dat dit eerder voor elkaar heeft gekregen!” (Henri)
“Wat een goedgeschreven wereld, er valt nog veel te ontdekken in dit spel. Na de eerste campagne nog maar een glimp van deze wereld gezien.” (Dagmare)
73. Architecten van het westelijk koninkrijk (Shem Phillips en S.J. Macdonald, 2018)
Positie vorig jaar: 56
Verschil: -17
Inmiddels is na het westelijke koninkrijk nu de zuidelijke Tigris aan de beurt, maar deze reeks kan nog steeds op veel fans rekenen. De architecten doen het daarbij nog steeds aanzienlijk beter dan de paladijnen of burggraven.
“Lekker interactieve worker-placer met een twist. Fijn is ook dat je niet alle strategieën heel makkelijk kunt doorrekenen, waardoor het leuk blijft om op intuïtie te spelen.” (Jeroen)
“Originele toevoegingen aan het workerplacer genre.” (Niek)
72. De crew: missie diepzee (Thomas Sing, 2021)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Na het origineel weet ook de tweede crew de ultieme lijst te bereiken. Auteur Thomas Sing heeft hier iets te pakken. Het blijkt maar weer: het slagenspel is nog lang niet dood, en er kan nog steeds eindeloos op gevarieerd worden.
“Een coöperatief slagenspel met een steeds grotere uitdaging, het is dat je soms naar bed moet.” (Vanja)
“Het spel dat we afgelopen jaar het meest gespeeld hebben. Snel, Simpel te leren, maar o zo lastig na een aantal missies. Werkt zeer verslavend!” (Christiaan)
71. Carnegie (Xavier Georges, 2022)
Positie vorig jaar: 81
Verschil: +10
Deze pittige titel van Quined blijkt geen eendagsvlieg. Ik kan het alleen beoordelen op basis van BGA, maar weet wel dat het geen standaard solistisch puzzelspel is. Wat dat betreft een vreemd eend in de bijt van de bordspellenhits van de laatste paar jaren.
“Het best omgaan met je 20 beurten en kunnen inschatten wat de tegenstanders van plan zijn. Belgische topper!” (Nicolas)
“Het ik-selecteer-een-rol-en-iedereen-volgt-mechanisme vormt de basis van een pittig expert-spel. Naast dit systeem zorgt ook de centrale kaart voor de nodige interactie en spanning. De schitterende uitvoering helpt ook bij de beleving.” (Jeroen)
Carnegie en Sky Team ken ik van BGA en heb ik dus niet ‘echt’ gespeeld. Bij geen van beide kreeg ik iets van lentekriebels dat ik het graag eens aan tafel zou spelen. Sleeping Gods trekt me erg, maar er zijn al tig andere coöperatieve spellen met een verhaal die ik veel te weinig speel. Van de rest vind ik Five Tribes maar zo-zo en is Roll for the Galaxy mijn favoriet.
Deze top 10 is nice voor mij… Enkel Boonanza is niet zo mijn ding… Five Tribes is top en Sky Team gepreorderd
Wat Niels zegt!
Mooi lijstje, Sleeping Gods en Carnegie springen er naar mijn smaak bovenuit. Met Roll for the Galaxy als een mooie derde.
De enige twee die voor mij niet hoeven zijn boonanza en machiavelli. Ooit prima spellen, maar ingehaald door de tijd.
Sky team zou ik graag uitproberen.
Machiavelli is volgens de doos voor 2 tot 8 spelers. Daar zit hem waarschijnlijk het probleem: dit spel is m.i. helemaal niet geschikt om met veel mensen te spelen. (Onlangs was er toevallig op The Dice Tower een video waarin Tom Vasel en Zeer Garcia tot ditzelfde besluit komen.) Met veel spelers wordt Machiavelli zéér langdradig, willekeurig, een mislukt party-spel als het ware, en waar een speler in een ronde volledig kan uitgesloten worden: daar is niks leuks aan.
Het was dit jaar opnieuw mijn nr.1, maar: énkel voor het 2-speler spel! Dan krijg je 2 rollen per ronde.
Met 3 spelers wil ik ook nog proberen, want ook dan krijg je 2 rollen per ronde. Maar voor 4 spelers of meer, pas ik.
Dus dat is mijn Machiavelli-advies: énkel voor met 2 of 3 spelers, en karakters kiezen die goed werken met dat spelersaantal (bv. de spion is totaal ongeschikt voor met 2 spelers).
Probeer Sky Team een keer aan tafel. Tussen beurten door mag je overleggen; zodra de beurt begint wordt het muisstil en voel je mogelijk net als ik de spanning direct oplopen. Met je (co)piloot fysiek naast je is de beleving die dit spel tot intentie heeft compleet. Laat je weten of het anders was voor je?