Gespeeld in juni

Geplaatst door

Alweer de derde van de maand, tijd voor weer een maandoverzicht. 100 potjes gespeeld, verdeeld over 30 verschillende spellen. Daarvan waren er 7 nieuw. In aflopende volgorde van hoe leuk ik ze vind:

Leukste nieuwe spel: Genial Spezial (Reiner Knizia, Kosmos)

Het uiterlijk en de naam doet vermoeden dat het spel op Genius is gebaseerd. De overeenkomsten zijn echter maar oppervlakkig: de tegels die je neerlegt hebben dezelfde vorm, en wederom moet je de hoogste laagste score hebben. Wat spelverloop betreft heeft Genial Special meer gemeen met spellen als Heersers der Woestijn en Blokus. In Genial Spezial verbind je torens om punten te scoren en gaat het vooral om territoriale controle. Het is vrij van toeval (op de startopstelling na) en is bijzonder intens voor zo’n eenvoudig spel. Je switcht voortdurend tussen aanval en verdediging, opportunistische zetten en opzetjes voor volgende beurten. Een bijzonder interactief en confronterend spel. Komt het beste uit de verf met meer spelers. Met twee kun je makkelijker je eigen gang gaan, omdat het bord dan wat te ruim is.
Helaas zijn mijn medespelers nog niet zo enthousiast als ik, anders had ik het zeker al veel vaker gedaan.

De rest:

Finca
Zo’n typische euro: simpel, kleurrijk, abstract en vlot. Finca deed me erg denken aan Thurn und Taxis, en levert vergelijkbaar speelplezier. Helen is er nogal aan verslingerd, dus die zal ik nog wel vaker spelen.

Stoom
Mijn eerste impressie was redelijk, mijn tweede beter. Stoom is een echt rekenspel (en dus populair onder veelspelers), maar in tegenstelling tot iets als Funkenschlag vind ik het rekenwerk hier nog wel plezierig. Heb alleen nog de basisversie gespeeld. Ik ga de standaardversie nog wel eens spelen, maar ik verwacht dat ik die minder leuk vind. Iedere beurt bieden om de spelersvolgorde, wat een ellende lijkt me dat. Ik hoop wel dat er uitbreidingen komen (of al zijn) die geschikt zijn voor Stoom, want iedere keer op dezelfde kaart spelen gaat vast snel vervelen.

De Koningsburcht
Nog weer zo’n interessante euro. Lijkt een werkverschaffingsspel, maar het blinde bieden met de karakters speelt een grotere rol. Leuk om te spelen, maar ik hoef ‘m nog even niet te hebben. Is voorbij voor je er erg in hebt.

Burgenland
OK spel voor twee. Ik vond het dobbelen en het al dan niet inzetten van de extra dobbelstenen wel wat hebben, maar bij Helen sloeg het niet aan. Zal dus wel niet meer op tafel komen en krijgt een enkeltje richting te verkopen spellen.

Topas
Knizia vindt Domino opnieuw uit. Is erg licht en simpel, maar kort en net interessant genoeg. Na een paar potjes heb ik de indruk dat de startspeler wat in het nadeel is, dus wellicht is het beter iedereen een keer startspeler te laten zijn en de scores op te tellen. Zelfs dan is het nog kort.

Black Stories
Een ‘spel’ voor tijdens die lange saaie autoritten op vakantie. Maar dan niet met jonge kinderen, voor wie de verhalen veel te macaber en volwassen zijn. Het idee is dat je door middel van het stellen van ja/nee-vragen achter de waarheid van een vreemde gebeurtenis probeert te komen. Het zijn een beetje de clous van goedkope B-films als je het mij vraagt. Die autorit moet wel heel saai zijn als dit het enige mogelijke vermaak is.

En dan nog de spellen die ik vaker dan 1x gespeeld heb:

14x Tai Pan
12x Race for the Galaxy
11x Finito!
10x Dominion, Finca
7x Carcassonne junior
5x Burgenland
4x Topas
3x Genial Special, Keltis BMM
2x Pandemie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *