Keltis Fun & Go

Geplaatst door

2-4 spelers
15 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: White Goblin Games (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Een winnaar van de Spiel des Jahres ontkomt al jaren niet meer aan de verplichte uitbreidingen en varianten, en Keltis is geen uitzondering. Nu is Kosmos nooit te beroerd om varianten van een succesvol spel uit te brengen, dus ze troffen het erg met Reiner Knizia als auteur. Als geen ander is hij in staat om een spelidee op verschillende manieren te verwerken in een spel, met als resultaat een hoop spellen die sterk op elkaar lijken, maar toch echt anders zijn. Tenslotte was Keltis ook alweer afgeleid van Lost Cities.

Een van de nazaten van Keltis Fun & GO. Uiteraard is het basisprincipe hetzelfde als van de andere spellen in de familie: rijtjes met oplopende of aflopende getallen maken. Deze versie wijkt echter het meeste af van de andere varianten. De spelers hebben namelijk geen eigen hand van waaruit ze kaarten spelen. De getallen staan deze keer op kartonnen fiches, uit een algemene voorraad.

In je beurt heb je twee opties: of je draait een gesloten fiche om en besluit vervolgens of je dit houdt of niet, of je neemt een eerder omgedraaid fiche. Fiches in dezelfde kleur leg je in oplopende of aflopende volgorde voor je neer.

Sommige fiches hebben iets extra’s, die we al kennen uit het bordspel: een extra beurt, bonuspunten, of de o zo belangrijke groene stenen, waar je er minstens drie van moet hebben om geen strafpunten te scoren.

Het spel eindigt als het laatste fiche is omgedraaid. Punten krijg je op dezelfde manier als in het bordspel. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Hoe is het toch mogelijk dat je met een simpel spelidee, het op volgorde leggen van gekleurde getallen, zoveel leuke en verschillende spellen kunt bedenken? Keltis Fun & G o is wellicht weinig origineel, maar biedt toch hele andere keuzes dan bijvoorbeeld Keltis en Lost Cities. Dit komt vooral doordat de fiches beschikbaar zijn voor iedereen. Je hebt geen eigen handkaarten waarvan je kunt beslissen of je ze speelt of aflegt. Je hebt daardoor veel meer de mogelijkheid om je medespelers onder druk te zetten door in dezelfde kleur te gaan als zij. Fiches die ooit veilig leken, dreigen nu door iemand ander weggekaapt worden. Maar het fiche pakken betekent dat je dan automatisch een paar getallen overslaat, die je misschien erg nodig hebt. Wat doe je?

Het is dan ook vaak een kwestie van kiezen of delen, en hopen dat het goed uitpakt. Geluk is daarmee nadrukkelijk aanwezig in Keltis Fun & Go, maar het spel erg kort, en de beslissingen vaak lastig genoeg, dat dat niet zo’n probleem mag heten.

Keltis is het leukst met drie; met twee is de concurrentie minder scherp en met vier bemoeit Vrouwe Fortuna zich wel erg veel met het resultaat. Maar ook in die samenstellingen behoudt het genoeg pit. Een aanrader in het lichte segment, zeker voor op vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *