Gespeeld: juli 2022 (Peter Hein)

Geplaatst door

Juli was mijn vakantiemaand, desondanks speelde ik tot nu toe in geen enkele maand van dit jaar vaker een spelletje. Een spellendag en het meenemen van alle zes Clevervarianten op vakantie hebben daarbij geholpen. In totaal speelde ik drie nieuwe spellen, allemaal met plezier.

Van die drie was Golem het leukste. Dit is het nieuwe spel van het Italiaanse auteurstrio van Lorenzo il Magnifico. Hoewel nieuwste? Zeker Simone Luciani, een van de drie leden, is zo productief dat ik niet uitsluit dat er sinds Spiel, toen Golem het licht zag, al weer een stapel andere spellen met zijn naam erop zijn verschenen.

Wie de stijl van het auteursgilde kent waar de makers deel van uitmaken weet wat die kan verwachten bij Golem. Bekende ideeën op een net wat andere manier uitgevoerd met hier een daar iets nieuws en vooral veel regels en manieren om punten te scoren. Niet direct het genre dat mijn grootste voorkeur geniet, maar met enige regelmaat zitten er leuke spellen bij.

In Golem hebben alle spelers beschikking over deze mensachtige automaten van klei, die ze in de straten van Praag op pad sturen om klusjes uit te voeren. Meestal is dat het verzamelen van grondstoffen, waarmee je nieuwe golems kunt maken en activeren, of het inrichten van kluizen met kostbaarheden. Je stuurt studenten op pad om een oogje in het zeil te houden, want als de golems onbegeleid te ver lopen komen daar brokken van.

Een eerste potje hierbij was vooral een ontdekkingstocht om het spel te ervaren, en die was zeer aangenaam. Met twee was dit prima te doen; de mogelijke interactie is beperkt genoeg dat je meer medespelers eigenlijk niet nodig hebt.

Dale of Merchants is een kleine deckbuilder die ik alleen van naam kende en alweer een paar jaartjes meegaat. Ik had het in een online bestelling gegooid om verzendkosten te besparen, vanwege het spelidee durfde ik het wel aan. Het bevat veel bekende eigenschappen van het genre, en hier is het beheer van je deck het belangrijkste. Doel is om als eerste acht marktkraampjes met je aangeschafte kaarten te maken. Die kaarten gaan uit je deck, wat dat lekker dun houdt. Maar als je je kaarten te snel in een kraampje legt, lever je koopkracht in die je nodig hebt om nieuwe kaarten te kopen. Daarnaast hebben veel kaarten ook nog een speciale werking, die je kunt gebruiken in plaats van het kopen van nieuwe kaarten of het maken van een kraam. Het deed me een beetje denken aan Valley of the Kings, maar dan wat toegankelijker.

Afhankelijk van het aantal spelers gebruik je wisselende sets kaarten, ieder van een eigen dierenvolk. Dat houdt de variatie er wat in. Mijn twee potjes met twee spelers smaakten wel naar meer, ik ben benieuwd hoe het met meer spelers werkt.

The Rocketeer is een Kickstarterspel voor twee personen, gebaseerd op de strip uit de jaren tachtig en daaropvolgende Disneyfilm. Het is een touwtrekspelletje, waarbij de spelers allebei drie personages over verschillende locaties verplaatsen om daar de bonussen te scoren. Een van de spelers speelt met de held en stuntpiloot Cliff Secord (de Rocketeer) en zijn hulpjes, de andere met de acteur en slechterik Neville Sinclair en zijn criminele kompanen. Doordat beide kanten asymmetrisch zijn en je de kaarten in je deck soms wel en soms niet voor je verschillende karakters kunt gebruiken is het een slim tactisch steekspelletje, dat er zeer verzorgd uitziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *