Get on Board: New York & London

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 8 jaar)
15-30 minuten
Auteur: Saashi
Uitgever: Iello (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel…

In Get on Board mag je je plaatsnemen achter het stuur van een bus in New York of Londen. Je brengt zakenmannen naar hun werk, studenten naar de universiteit en toeristen naar de toeristische hotspots. En vaak rijden er ook nog wat omaatjes mee voor de gezelligheid. Je werkt wel bij een bijzondere busmaatschappij, want de route ligt niet vast maar mag je het zelf bepalen zolang je maar zo veel mogelijk mensen naar hun bestemming weet te brengen.

New York

Get on Board is een flip and write spel mét een bord. Op het dubbelzijdige bord staat de stadsplattegrond van Londen (voor 2 of 3 spelers) en die van New York (voor 4 of 5 spelers). Iedere ronde wordt een kaartje opengedraaid dat bepaalt hoe ver de spelers mogen rijden en hoeveel bochten ze daarbij moeten maken. De routes die de spelers kiezen, worden met houten staafjes neergelegd op het bord. En net als in het echte leven is het daarbij niet handig als te veel verkeer over dezelfde route rijdt: dan krijg je files.

Iedere keer als je een stukje van je route hebt neergelegd, dan kruis je op een briefje aan welke passagiers je daarbij hebt opgepikt of afgezet. En dat levert per type passagier aan het eind van het spel op verschillende manieren punten op. Iedere oma levert bijvoorbeeld een vast aantal punten op. Voor de studenten bepaal je je score door het aantal studenten dat je gedurende de hele rit hebt opgehaald te vermenigvuldigen met het aantal locaties van de universiteit waar je bent gestopt. En voor toeristen en zakenmannen scoor je tijdens het spel. Iedere keer dat je bij een toeristische hotspot of zakenwijk stopt, stappen alle toeristen of zakenmannen uit en hoe meer dat er waren hoe meer punten je scoort.

Behalve punten voor het vervoeren van passagiers zijn er ook nog drie kansen om bonuspunten te scoren. Aan het begin van het spel krijgt iedere speler een kaartje met daarop drie locaties waar hij of zij met zijn bus in ieder geval langs moet rijden. En daarnaast zijn er twee open doelen (zoals vijf studenten ophalen of juist drie toeristische trekpleisters aandoen) die als je ze vervult extra punten opleveren.

En ten slotte scoor je nog minpunten voor alle keren dat je door druk verkeer bent gaan rijden of dat je je niet netjes aan je opdracht hebt gehouden (meer of minder bochten hebt gemaakt dan had gemoeten). De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint natuurlijk het spel.

…en de waardering

Londen

Get on board is een redelijk licht flip and write spelletje waarin je een route bouwt en daarbij probeert zo goed mogelijk gebruik probeert te maken van alle scoringsmogelijkheden. Alles doen lukt natuurlijk niet, dus je moet kiezen. Ga je proberen veel punten te pakken via de studenten of wil je juist scoren met de zakenlieden? Ik vind het een leuke toevoeging dat je in dit spel een bord hebt waarop je de busroutes ziet ontstaan. De interactie die dit bord oplevert is echter minder groot dan je zou denken. De kans is groot dat de spelers elkaar een beetje uit de weg gaan (filerijden levert immers minpunten op) waardoor iedereen zo’n beetje zijn eigen route zoekt. Alleen als het echt moet, dan ga je filerijden, maar liever doe je het niet.

In het roll/flip and write segment is het momenteel dringen in het schap en de vraag is dan ook hoe Get on Board zich verhoudt tot de concurrentie. En dan moet ik eerlijk toegeven dat, alhoewel ik dit spel met plezier heb gespeeld, er wel echt betere spellen in dit genre zijn. Get on Board is daarmee een prima, maar zoals ze in het Engels zo mooi zeggen, ook een beetje forgettable spelletje. Leuk voor een paar keer, maar niet uitdagend genoeg om heel vaak te willen spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *