Planet B

Geplaatst door

2-4 spelers
90-150 minuten
Auteur: Johannes Natterer
Uitgever: 999 Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Hans im Glück is een label dat voor liefhebbers van het betere Duitse bordspel altijd voor kwaliteit staat. Denk aan klassiekers als El Grande en Carcassonne. Ik was dus ook wat verrast dat ik voor en na Spiel 2022 vrijwel niets hoorde over Planet B, hun nieuwste spel in het zware segment. Mijn verrassing, maar ook mijn nieuwsgierigheid, groeide toen 999 Games toch met een Nederlandstalige editie kwam.

Met zo’n titel verwacht je maatschappijkritiek over de staat van het klimaat en de toestand van onze planeet. Maar nee, Planet B is veel cynischer dan dat. De mensheid heeft al een andere planeet gekoloniseerd en is ook hard op weg die onleefbaar te maken. Aan de spelers de taak om voor zo lang het duurt te doen alsof er niks aan de hand is en als politicus zoveel mogelijk geld, macht en prestige te verkrijgen.

Om beurten kiezen de spelers een bedrijf waar ze een koffer met inhoud naar toe brengen. Elk bedrijf biedt een combinatie van verschillende acties, die direct of indirect een combinatie van geld en punten opleveren.

Behalve die aanlokkelijke acties proberen de spelers op de achtergrond ook alvast invloed te winnen voor de aankomende verkiezingen voor het presidentschap. Daartoe doe je stemfiches in jouw kleur in een zak. Als de verkiezingen aanbreken trekken de spelers om beurten fiches uit de zak totdat deze leeg is. De speler die de meeste eigen fiches heeft getrokken wordt de nieuwe president, wat veel punten en privileges oplevert. De anderen moeten het doen met de kruimels.

Als een bedrijf vaak genoeg bezocht is, wordt het vervangen door een nieuwe. Nadat het laatste bedrijf in het spel is gekomen is iedereen nog een keer aan de beurt en eindigt het spel, waarop uiteraard de speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Planet B is een lang en ambitieus spel, dat onmogelijk in een paar alinea’s samen te vatten is. Wat misschien wel duidelijk is geworden, is dat satire een hoofdrol speelt. Humor in een spel is niet zonder gevaar: het risico bestaat dat dit precies één potje leuk is, waarna blijkt dat er onder die humor bar weinig spel aanwezig is.

Dat is gelukkig met Planet B niet het geval. De setting leent zich goed tot voortdurend gegrinnik, maar het belangrijkste is dat het spel de veelspeler veel te bieden heeft. De mogelijke combinaties aan acties is aanleiding tot veel gepuzzel, ook als het niet je beurt is. Het absolute hoogtepunt van het spel zijn de verkiezingen. Het slimme systeem zorgt ervoor dat ze altijd loeispannend zijn en voor veel hilariteit zorgen.

De grootste prijs voor al dit speelplezier is de benodigde tijd, die snel boven de twee uur uitkomt. Daardoor komt het niet makkelijk op tafel, maar als het dan gebeurt is het altijd weer een feestje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *