Guillotine

Geplaatst door

2-5 spelers
30 minuten
Auteur: Paul Peterson
Uitgever: Wizards of the Coast (1998)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 4.8]

Het spel …

Wizards of the Coast is vooral bekend van het meest succesvolle spel sinds Monopoly: Magic: the Gathering. Recent is daar Pok√©mon bijgekomen, maar dat is gelukkig niet alles. Ondanks dat die veel minder publiciteit krijgen, hebben ze ook enkele andere ‘traditionele’ kaartspellen geproduceerd, zoals The Great Dalmuti en Guillotine.

In Guillotine gaat het er om dat je als beul de meeste en beruchtste edellieden weet te onthoofden. Dat klinkt een beetje luguber, en is waarschijnlijk de reden dat het voor spelers vanaf twaalf jaar is. Want Guillotine is zo eenvoudig, dat zelfs een achtjarige (met een goede beheersing van het Engels, dat wel) het goed kan spelen. Het macabere thema wordt teniet gedaan door de fraaie en humoristische tekeningen van Quinton Hoover, een van de populairste illustratoren van Magic-kaarten.

Guillotine
het spelmateriaal

De edellieden worden in drie dagen (beurten) onthoofd: aan het begin van iedere dag worden twaalf edellieden voor de kartonnen guillotine opgesteld en verliezen een voor een het hoofd. De speler die aan de beurt is, speelt een actiekaart uit en neemt vervolgens de voorste edelman of -vrouw in de rij. De actiekaarten kunnen onder andere de rijvolgorde wijzigen, wat erg belangrijk kan zijn. De edellieden hebben namelijk verschillende puntenwaardes, en de bedoeling is om zoveel mogelijk punten te scoren. Sommige edelen hebben zelfs een negatieve puntenwaarde (zoals de Held van het Volk), en die kun je beter mijden. Veel profijtelijker is het om hotemetoten als Lodewijk de Zestiende of Marie-Antoinette te onthoofden, die beide 5 punten waard zijn.

Probeer dus de beste edelen naar voren te manoevreren, en laat de rest aan je medespelers. Als je de voorste edele gepakt hebt, moet je een nieuwe actiekaart pakken en is de volgende speler aan de beurt. Wie na drie dagen hakken de meeste punten heeft gescoord wint het spel.

… en de waardering

Guillotine is een eenvoudig, grappig en kort spelletje. Ideaal als je geen tijd hebt voor een zwaarder spel, of om een spellenavond mee af te sluiten. Er zit weinig strategie in, meestal is wel duidelijk wat de beste keuze is. Net als Groo is het een spel dat je zuiver om de lol speelt. En gelet op de vriendelijke prijs is het zeker een aanrader.

Een erg grappig kaartspelletje waar de hoge geluksfactor absoluut niet storend werkt. Lekker je medespelers pesten en hopen dat je je de juiste kaarten kunt pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *