Heroica

Geplaatst door

2-4 spelers
20-30 minuten
Auteur: Nicolas Assenbrunner, Cephas Howard en Thomas Robert van der Heiden
Uitgever: Lego (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Wie wel eens diep in de duistere kerkers van Boardgamegeek heeft rondgedoold kan daarbij gestuit zijn op foto’s van echte huisvlijt: een Heroquest van Lego, inclusief wapens, meubels en monsters. Nu weet ik niet of ze bij Lego hun tijd verdoen met surfen op de ‘geek, feit is wel dat ze nu een eigen versie van Heroquest hebben ontwikkeld: Heroica.

Van Heroica zijn inmiddels vier dozen verschenen, een grote en drie kleinere. Allemaal zijn ze zelfstandig te spelen, maar ook in combinatie. De regels roepen op tot experimenteren naar hartenlust. De echte Legogedachte!

Iedere speler beheert een van de bekende karakters uit het fantasyspectrum: ridder, tovenaar, barbaar, noem maar op. Ze hebben alle een speciale eigenschap, die actief wordt als je met de dobbelsteen het Heroica-schild gooit. Deze dobbelsteen gebruik je zowel voor het lopen als bij het vechten. Sommige speciale eigenschappen treden in werking bij het lopen, andere bij het vechten. Zo mag een druïde die in de loopfase het schild gooit ervoor kiezen om te blijven staan en zo al zijn wonden te genezen. Een barbaar kan met een schild in de gevechtfase alle aangrenzende monsters in een keer verslaan in plaatst van ze apart te bevechten.

Door het gebruik van slechts een dobbelsteen blijft Heroica erg simpel. Complexiteit vind je alleen terug in de speciale eigenschappen van de helden en de wapens, die je kunt kopen als je onderweg genoeg goud vindt.

Je kunt Heroica spelen als een klassieke dungeoncrawl, waarbij een speler het met de monsters opneemt tegen de rest. Maar je kunt ook tegen elkaar spelen; in dat geval gaat het erom als eerste het einddoel te bereiken. Doorgaans is dat het verslaan van een baasmonster of het vinden van een magische schat.

… en de waardering

Vanwege het Legokarakter mikt Heroica duidelijk een (nog) jonger publiek dan Heroquest en aanverwante dungeoncrawls. Kinderen van zes kunnen dit prima meespelen en kleuters onder begeleiding ook nog wel. De aanwezige hoeveelheid chroom zorgt nog wel voor wat complexiteit, maar vergroot ook de wederspeelbaarheid. Ook het gemak waarmee je zelf scenario’s kunt bedenken maakt die wederspeelbaarheid alleen maar groter. Als je verschillende scenario’s achter elkaar speelt kunnen de karakters zich ontwikkelen, wat altijd een extra dimensie aan dit soort spellen geeft.

Maar door de eenvoud is Heroica ook geen spel dat je eindeloos zult spelen. Het is echt een kinderspel, dat voor liefhebbers van het genre uitstekend geschikt is om zijn (haar?) kinderen daarmee bekend te maken. Het is daarmee de ideale instap voor spellen als Heroquest, D&D en Castle Ravenloft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *