Het minst geliefde thema

Geplaatst door

Afgelopen zaterdag had ik bezoek met wie we spelletjes speelden. Na Notre Dame stelde ik Beowulf en ik kreeg de vertrouwde reacties die dat spel bijna altijd oproept. Een vuurspuwende draak op de voorkant! Nerd-alarm! ‘Dan spreekt de doos van Notre Dame me toch meer aan’ vond ik nog een vrij diplomatieke reactie in vergelijking met ‘Wat een vreselijk lelijke doos’ en ‘Sorry, dat ga ik echt niet spelen’, wat ik ook wel eens gehoord heb. En let wel, dat alleen op basis van het uiterlijk, niet gehinderd door enige kennis over wat voor soort spel het is.

Beowulf is niet het enige spel dat dit lot ten deel valt. Het valt me op dat ik bij letterlijk ieder spel met een fantasy- of SF-thema extra mijn best moet doen om het op tafel te krijgen. En zelfs na het spelen blijkt dat sommige mensen dit thema zo onverteerbaar vinden dat ze daarmee het spel helemaal niks vinden. En dan heb ik het niet over echte fantasyspellen zoals Runebound of Heroquest, maar gewone eurospellen met een (voor dat genre) afwijkend thema zoals Colossal Arena of Race for the Galaxy.

Ik kom dit zo vaak bij zoveel verschillende mensen tegen dat ik sterk de indruk hebben dat een fantasy- of SF-thema voor de meerderheid van de Nederlandse spellenspelers een afknapper is, of dat ze op zijn minst ernstige bedenkingen hebben bij het spel.

Waarom is dat zo? Is dat omdat dit thema een nogal nerdy bijsmaak heeft, in een hobby die voor sommige mensen toch al een vrij nerdy imago heeft? Het lijkt me buiten kijf staan dat fantasy/SF voor veel mensen een niet zo flitsend imago heeft. Over ‘trekkies’ en bezoekers van beurzen als Elf Fantasy Fair (waar overigens meer mensen op af komen dan het Spellenspektakel, maar dat ter zijde) wordt vaak wat meewarig gedaan en ik zal bekennen dat ik in de fantasyhallen op Spiel mijn gezicht ook niet altijd in de plooi houd.

Maar dit hoeft toch niet automatisch te betekenen dat ieder spel met een fantasythema per definitie iets voor nerds is, waarmee je nog niet dood aan de speeltafel wilt worden aangetroffen? Af en toe een SF- of fantasythema kan juist erg verfrissend zijn. Ik vind het wel leuk dat een spel als Race for the Galaxy eens geen standaard ‘bouwmeesterthema’ heeft gekregen zoals de directe voorgangers Puerto Rico en het Puerto Rico-kaartspel. Ik heb niet zoveel op met sommige van die zure ‘Ameritrashers’, maar ik geef ze wel gelijk als ze zeggen dat in zo ontstellend veel eurospellen de spelers bouwmeesters (oid) zijn die proberen het meeste prestige te verdienen. Dat gaat na een tijdje toch echt vervelen.

Dus, Nederlandse spellenliefhebber, zet je vooroordelen aan de kant en speel eens een spannend biedspel als Beowulf of Colossal Arena of een ijzersterk ontwikkelspel als Race for the Galaxy zonder dat je bang hoeft te zijn dat je onherroepelijk veroordeeld bent tot het nerddom. Dat ben je toch al als je spelletjes doet 🙂

En Beowulf? De ironie wil dat het thema niet eens echt fantasy is, maar gebaseerd op het oude Engelse heldendicht (waarin toevallig een monster, zijn moeder de heks en een draak voorkomen). De koudwatervrees op zaterdag was snel overwonnen en iedereen vond het een erg leuk spel, verrassend leuk zelfs. Zonde toch dat het zo geflopt is.

5 reacties

  1. Geek, nerd, het zal de meeste mensen om het even zijn. De meeste spellenliefhebbers zijn zich wel bewust van dit stigma (hoewel ‘kneuterig’ en ‘kinderachtig’ ook wel eens voorkomt). Maar misschien is een fantasy/SF-thema zelfs voor veel spellengekken een brug te ver.

  2. Volledig akkoord met wat je schrijft over Beowulf en The Golden Compass. Goede spellen die meer aandacht verdienen. En, let maar op, Reise Zum Mittelpunkt Der Erde” (Kosmos) wordt er ook zo eentje.

  3. Het kan misschien als een schok aankomen, maar niet alleen de bordspelers die houden van Fantasy en SF worden binnen de categorie “Nerd” geplaatst, maar de bordspeler tout court.
    Een Nerd is “een een persoon die een bovenmatige interesse in technologie, computers en/of wetenschap combineert met een gebrek aan sociale vaardigheden.” Dit in tegenstelling tot een geek, die zich in sociaal opzicht wel kan aanpassen.” (bron: Wikipedia)
    Eigenlijk zijn wij dus geeks. Maar deze term is niet zo ingeburgerd.
    Dus dragen we, willen of niet, het “Nerd-stempeltje”.

  4. Eigenlijk is het wel goed dat men het Sf-thema niet zo leuk vindt want dat betekent ook dat men zich wel in een thema kan inleven.
    Ik kan me ook voorstellen dat ik een koning ben geweest. Mork van Mindy is minder…..
    (doet niets af aan het kwalitiet van het spel, hoor!)

  5. Ik heb meer met sprookjesachtige thema’s dan met hard core SF (ook al miste ik tijdens mijn middelbare schooltijd geen enkele aflevering van Startrek, in welke vorm dan ook). Beowulf deed mij dan ook meer aan sprookjes denken dan aan SF of Fantasy (sprookjes in de toekomst/ruimte)en speelde ik zonder moeite. Maar inderdaad ik moet wat harder mijn best doen om sommige spellen met SF/F thema te doen, al is dat over als de eerste ervaring positief is. Of de derde, zoals Race for the Galaxy (PH het is je gelukt, je hebt me overtuigd dat dit een leuk spel is).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *