Hygge

Geplaatst door

2-4 spelers (vanaf 7 jaar)
10-30 minuten
Auteur: Saashi
Uitgever: Helvetiq (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Winter is coming. Niet alleen in de wrede en naargeestige wereld van Game of Thrones, maar ook in het gezellige dierenbos. Aan jou de taak de verschillende bosbewoners te voorzien van warme kleren, eten en tijdverdrijf om de winter door te komen.

Hygge is een verzamelspelletje, waarbij je kaarten in een raster op tafel legt, waarna spelers om beurten alle kaarten uit een rij of kolom pakken. Op de kaarten staan verschillende dieren en de spullen die ze voor de winter nodig hebben. Zo zit de egel graag op een warm kussen legpuzzels te maken, onder het genot van een bakje krokante kevers.

Kaarten die je verzamelt leg je open voor je neer, en eenmaal per beurt mag je proviand wegstoppen door een dier en de bijbehorende kaarten in je scorestapel te leggen. Als er minder dan vier kaarten in het raster over zijn vul je het weer aan met kaarten van de stapel en krijgt de speler die het raster (bijna) leeg maakte weer een beurt.

Bij de onderste kaarten in een stapel zit de winterkaart. Wordt die omgedraaid, dan eindigt de ronde direct. Iedere speler mag nog een dier met bijbehorende kaarten scoren, of anders een open kaart afleggen. Kaarten in je scorestapel leveren punten op, wat nog open voor je ligt zijn strafpunten. De regels doen de suggestie om drie rondjes te spelen, maar je kunt het ook bij eentje laten. In beide gevallen wint de speler met de meeste punten.

…en de waardering

In Hygge komen twee nationale gebruiken die ook elders in de wereld aan bleken te slaan. In de eerste plaats natuurlijk het Deense concept ‘hygge’, dat je zou kunnen vertalen als knus comfort. Met een dekentje op schoot voor de haard warme chocolademelk drinken, dat idee. Oorspronkelijk was het spel in Japan uitgegeven onder de titel Before the Guests Arrive, waarbij je al je Mari Kondovaardigheden moest inzetten om je huis toonbaar te maken.

In beide gevallen draait het om huiselijkheid, en daar hoort natuurlijk een gezellig en eenvoudig spelverloop bij. Dat is dan ook niet voor niets de perfecte samenvatting van Hygge. Het is snel uitgelegd en speelt heerlijk soepel weg. Een enkel rondje is makkelijk in tien minuutjes gespeeld. Helemaal gespeend van tactiek is het niet, want je moet goed opletten wat je wilt verzamelen, en goed anticiperen op het einde van de ronde. Wie al te hebberig kaarten pakt blijft met een bak aan niet gescoorde punten zitten. In combinatie met het lekker compacte doosje is Hygge een ideaal spelletje voor tussendoor, dat je makkelijk overal mee naar toe neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *