The Isle of Cats: Explore & Draw

Geplaatst door

1-6 spelers
45-60 minuten
Auteur: Frank West
Uitgever: The City of Games (2022)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Soms vraag je je af uit welke hallucinatie auteurs hun thema’s halen. Zo ook bij The Isle of Cats en The Isle of Cats: Explore & Draw (flip & write opvolger). Het thema van deze spellen is dat op één of ander exotisch eiland hele bijzondere katten wonen en heel veel schatten liggen. Helaas heeft een boosaardige Lord ook hier lucht van gekregen. Deze Lord wil om onduidelijke redenen niets liever dan het eiland met al zijn schattige poezeligheid vernietigen (zou hij last hebben van extreme katten-allergieën?). Aan ons, de schone taak om de katten en schatten te gaan redden. Ik vind dit maar een raar verhaal, maar dit verhaal leverde al eenmaal een goed spel op, dus wie weet lukt het nog een tweede keer.

Alle spelers krijgen een bordje voor zich te liggen met daarop de boot die ze gedurende zeven rondes vol gaan laden met katten en schatten. In iedere ronde wordt er kaarten in een drie bij vier raster op tafel gelegd. Op deze kaarten staan naast de katten en schatten ook nog opdrachten (zogenaamde lessen) waarmee extra punten gehaald kunnen worden. Voorbeelden van lessen zijn dat je een exact aantal katten in een bepaalde kleur moet hebben of juist stukken op een bepaalde manier moet plaatsen.

Iedere speler kiest een kolommetje met drie kaarten uit en tekent alle katten en schatten die hier op staan op zijn boot. Eventuele lessen kruis je aan op een apart briefje, zodat je aan het eind van het spel kan zien welke lessen je allemaal hebt gekozen.

Daar komt het gevaar…

Je probeert de katten van dezelfde kleur zo veel mogelijk bij elkaar te leggen. Hoe groter een groep namelijk is, hoe meer punten het aan het eind oplevert. Sommige schatten leveren ook punten op, terwijl andere vooral handig zijn om kleine gaatjes op te vullen. Dat wil je namelijk graag doen, want als je kamers op de boot niet helemaal vult, dan levert dat minpunten op. Je kan verder ook nog minpunten krijgen als je de vakjes waarop een rat staat afgebeeld niet hebt bedekt. En, zoals gezegd, voor de lessen (opdrachtkaarten), scoor je aan het eind van het spel ook nog punten.

De speler die aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

The Isle of Cats: Explore & Draw is het vlotte broertje van het gelijknamige spel. Niet alleen is het spel veel kleiner, maar daardoor zet je het ook sneller klaar en speelt het ook vlotter weg.  Dit komt vooral doordat alle spelers tegelijkertijd aan de beurt zijn en je dus nooit lang hoeft te wachten.

Het enige minpuntje aan dit spel is dat je even moet wennen aan het handig tekenen van de katten op de boot. Je moet aan het eind van het spel nog goed kunnen zien waar de katten precies liggen en hoeveel het er van elke kleur zijn. Ik zet daarom in elk vakje een stipje en nog een extra sterretje per kat zodat ik goed kan zien welke vakjes ik gebruikt heb en hoeveel katten ik in iedere kleur hebt. Als je dit niet doet, dan kan het lastig worden om goed te blijven zien welke vakjes wel en niet bedekt zijn en hoeveel katten er liggen.

Kortom, The Isle of Cats: Explore & Draw is ondanks het stompzinnige thema een heel lekker puzzelspelletje. De kaarten liggen natuurlijk nooit zo als je zou willen en dus moet je altijd keuzes maken. Pak je dan dat rijtje met twee katten die net niet lekker passen maar waar wel een les ligt die je heel veel punten zou kunnen opleveren, of ga je dan voor een rijtje met volgzamer katten maar geen les?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *