Justinianus

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Alessandro Saragosa en Leo Colovini
Uitgever: Phalanx Games (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 6 Gemiddelde: 4.3]

Het spel …

Keizer Justinianus was leider van het Byzantijnse rijk. Hij liet onder andere de Hagia Sophia bouwen, die nu nog in Istanbul te bewonderen is. In dit spel van gelegenheidsduo Saragosa en Colovine (o.a. clans, alexandros en castello) probeer je jou hovelingen zo veel mogelijk invloed op hem te laten uit oefenen in de drie speelronden.

De uitvoering van het spel maakt al dat je snel aan tafel gaat zitten. Als kerkmozaïek zijn de illustraties uitgevoerd. Op het bord liggen 12 hovelingen. In het spel zijn vier kleuren kaarten en ieder krijgt van elk twee. Op deze kaarten staat één van de hovelingen afgebeeld. Met fiches kan je nu bieden op je hovelingen. Fiches met rode getallen zorgen dat de hoveling waar je deze bij hebt gelegd daalt in rang en dus verder bij de keizer vandaan komt, zwarte getallen zorgen dat deze persoon gaat stijgen. Naast de hovelingen kan je de fiches ook inzetten om aan het eind van een speelronde te bepalen welke kleur er geteld gaat worden. Van die kleur moeten namelijk alle spelers hun twee kaarten afleggen en kijken hoeveel punten er voor gescoord wordt. Hoe hoger de rang hoe meer punten, maar figuren die van ver hebben moeten komen krijgen op diezelfde plaatsen meer punten dan hovelingen die al bij de voeten van de keizer begonnen.

Het spel wordt gespeeld in drie ronden. Vaak zet er niemand genoeg in om een telling van ronde drie te forceren, maar eindigt het spel doordat niemand meer fiches heeft om in te zetten. De laatste telling wordt nu bepaald door de speler die het meest heeft ingezet. Om te kunnen winnen zul je minstens één telronde de kleur moeten bepalen, anders red je het niet.

… en de waardering

De verzorging van dit spel verdient echt een pluim. Het is niet moeilijk om te begrijpen wat er moet gebeuren, wel lastig om te bepalen wat je wanneer in zet. Te vroeg passen kan vervelende verschuivingen tot gevolg hebben. Altijd de laatste zijn maakt dat je als eerste geen fiches meer over hebt en dus moet afwachten wat er gaat gebeuren. Geluk speelt maar een kleine rol. Het is een leuk spel, dat niet te lang duurt, maart ook niet meer dan dat. Ik werd niet echt gegrepen door het spel. Daarvoor is het verloop misschien ook te grillig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *