Kiekeboe

Geplaatst door

2-8 spelers
10 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 3.4]

Het spel …

Na een aarzelende start een paar jaar geleden heeft 999 Games inmiddels een behoorlijk assortiment aan kinderspellen. Dit voorjaar is daar weer een flink aantal bijgekomen, waaronder een paar met een vriendelijke cadeauprijs. Een van die nieuwe spellen is Kiekeboe van Reiner Knizia.

Kiekeboe is een eenvoudig spelletje waar het om geheugen en reactievermogen draait. Het spel bestaat uit zeven themakaarten en 49 bijbehorende boerderijkaarten. De themakaarten hebben ieder een eigen kleur en thema, dat te maken heeft met het leven op de boerderij. De blauwe kaart heeft als thema boerderijgebouwen, de groene werktuigen, de rode dieren, enzovoort. Van alle thema’s zijn er zeven bijpassende kaarten, met dezelfde achtergrondkleur als de themakaart. Bovendien staan alle illustraties van de boerderijkaarten in het klein afgebeeld op de themakaart.

Van ieder thema zoek je een boerderijkaart uit, die je naast de themakaart legt. Als iedereen ze goed bekeken heeft, draai je ze om. Vervolgens wordt een boerderijkaart van de stapel omgedraaid. Het is nu de bedoeling om zo snel mogelijk te roepen wat er op de dichte boerderijkaart staat die hetzelfde thema heeft als de omgedraaide kaart. Wie als eerste het goede antwoord roept, krijgt die kaart. De nieuwe boerderijkaart wordt nu gesloten bij de themakaart neergelegd en de volgende boerderijkaart wordt omgedraaid.

Het spel is voorbij als de laatste boerderijkaart is omgedraaid. De speler die de meeste kaarten heeft verzameld is de winnaar.

… en de waardering

Kiekeboe is zo simpel dat ik alle regels hierboven heb kunnen uitleggen. Het is nauwelijks moeilijker dan iets als Memory, en is daarom prima geschikt om met kleuters te spelen. En de kleuters met wie ik het gespeeld heb vinden het zonder uitzondering een leuk spelletje. Je moet wel in de gaten houden dat de spelers een beetje aan elkaar gewaagd zijn, want een als iemand wat meer aanleg heeft (of ouder is) dan de rest, hebben de andere spelers het nakijken. Er is geen geluksfactor zoals bij Memory om dat nog een beetje glad te strijken.
Dat gezegd hebbende kan ik dit spel aan iedereen aanraden die op zoek is naar een leuk en betaalbaar cadeautje voor kinderen in de onderbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *