Dier op Dier: Het kaartspel

Geplaatst door

2-4 spelers
10 minuten
Auteur: Klaus Miltenberger en Udo Peise
Uitgever: Haba (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Haba is één van de weinige uitgevers die zich niet stort op het uitmelken van succesnummers door een flinke lading uitbreidingen en opvolgers uit te brengen. Het merk Haba is sterk genoeg van zichzelf om dit niet nodig te hebben. Voor het succesvolle stapelspel Dier op Dier lijken ze met deze traditie te breken. Niet alleen kwam er dit jaar een tweepersoons-vervolg (Dier op Dier het duel) uit, maar ook nog een Dier op Dier kaartspel. Nou heb ik niets tegen het gebruik maken van een sterke naam, maar het moet zijn reputatie wel waar kunnen maken. Dier op Dier het duel vond ik behoorlijk tegenvallen, al kan je de beestjes daarvan nog best leuk als uitbreiding voor het basisspel gebruiken. Ik hoopte dat dit een eenmalige dwaling was en dat het kaartspel wel weer het hoge niveau van de Haba-spellen en de naamgever zou halen.

In het kaartspel moeten natuurlijk ook weer dieren gestapeld worden op een krokodil. Er zijn twee varianten, het gewone spel en een variant voor gevorderden. De krokodil is net als in het basisspel van hout, de dieren staan echter afgebeeld op gewone speelkaarten.

Op de kaarten staan baby- en moederdieren. In het basisspel leg je de babydieren zelf op de krokodil, de moederdieren laat je door een andere speler op de krokodil leggen. Als er bij het stapelen kaarten van de krokodil vallen moet je hiervan drie houden (de rest leg je af). De speler die als eerste zijn kaarten kwijt is, wint het spel.

In de variant voor gevorderden moet je de babydieren nog steeds gewoon op de krokodil leggen. De moederdieren vervullen echter een andere rol: deze gaan op zoek naar hun kroost. Zodra je een moederdier opendraait moet je van de stapel op de krokodil een baby van de juiste soort pakken. Als deze baby er nog niet ligt, leg je jouw moeder onderop je stapel. Als je bij het pakken van het juiste kind kaarten van de stapel stoot, dan moet je deze allemaal houden. Het spel is afgelopen zodra jouw vier moederdieren allemaal hun jong terug hebben gevonden.

… en de waardering

Dier op Dier het kaartspel is een nog grotere teleurstelling dan ik Dier op Dier het duel al vond. Tijdens de basisvariant is het te makkelijk om de kaarten te stapelen. De eerste kaarten liggen nog wel een beetje wankel, maar hoe meer kaarten er liggen, hoe stabieler de stapel wordt en hoe verder de spanning afneemt.

In de variant voor gevorderden verpest de toevalsfactor het speelplezier. Als je net het geluk hebt dat er een passend kind bovenin of zelfs op de stapel ligt, dan kan je deze moeiteloos pakken. Heb je de pech dat jouw jong al een flinke stapel op zich heeft liggen, dan kun je wel vergeten dat je dit jong kunt pakken zonder flink wat kaarten om te stoten. Afhankelijk van waar het kind ligt, heb je dus nog wel iets aan spanning, maar het geluk speelt een te grote rol.

Beide varianten zijn dus suf en saai en ik vind het echt teleurstellend dat Haba deze spellen heeft uitgebracht en al helemaal onder het sterke merk Dier op Dier. Ik hoop dat Haba snel ophoudt met het uitmelken van successen als het op deze manier moet. Ik heb mijn lesje in ieder geval geleerd: no more Dier op Dier tenzij uit informatie op internet blijkt dat het spel weer terug is op het hoge niveau van het eerste spel met deze naam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *