Qwirkle

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Susan McKinley Ross
Uitgever: Productief BV (2008)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 4]

Het spel …

De meeste veelspelers laten ze links liggen, maar dominospellen als Rummicub en Scrabble zijn al enkele tientallen jaren mateloos populair. Dominospellen? Ja, je weet wel, spellen waarbij de spelers een eigen setje stenen hebben, die ze volgens bepaalde regels aanleggen aan reeksen van stenen op tafel of het bord. Genius is een recenter spel uit deze familie, en is ook behoorlijk geliefd.

Nog niet zo lang geleden kwam daar Qwirkle bij. Eerst alleen in Amerika, inmiddels ook in een Nederlandstalige editie. In Qwirkle krijg je zes dikke houten ‘stenen’, met daarop een symbool. Die symbolen zijn er in zes kleuren en figuren, waarbij iedere combinatie drie keer voorkomt. De stenen leg je aan bij rijen andere stenen die òf dezelfde kleur hebben, òf hetzelfde symbool. Wil je een steen zo neerleggen dat hij aan twee andere stenen ligt, dan moet nog steeds gelden dat in iedere rij alle stenen precies één kenmerk delen.

Met het neerleggen van stenen scoor je punten. Hoe langer de rijen worden door het aanleggen van stenen, des te meer punten het oplevert. Leg je de zesde en laatste steen in een rij, dan scoor je een ‘Qwirkle’, die zes bonuspunten oplevert. Na het neerleggen van stenen vul je je voorraad aan tot zes uit de zak.

In plaats van stenen leggen mag je ook zoveel van de stenen voor je omruilen voor nieuwe stenen. Het spel eindigt als de zak stenen leeg is en iemand zijn laatste steen heeft gelegd. De speler me de meeste punten wint.

… en de waardering

Ik vermoed dat de populariteit van dominospellen vooral komt door de eenvoudige regels en de bekendheid die mensen hebben met het principe. Dit gaat ook op voor Qwirkle. Binnen een minuut heb je het uitgelegd en kun je gaan spelen. En net als bij andere dominospellen ben je hier een beetje afhankelijk van welke stenen je trekt, maar kun je dit met tactisch spel voldoende ondervangen. Dat tactisch spelen betekent trouwens vaak wel dat spelers soms even bezig zijn om te speuren naar de interessantste plek om hun stenen neer te leggen. Maar omdat het aantal stenen beperkt is en lang niet overal neergelegd mogen worden valt dat hier nog wel mee. Het is niks vergeleken met Rummicub, waar een beurt soms wel minuten kan duren omdat de actieve speler een manier probeert te vinden om al zijn steentjes neer te leggen.

Qwirkle heeft niet de diepgang van een Scrabble of Genius, maar is door zijn laagdrempeligheid en puzzelaard geschikt voor een breed publiek. Zo leuk als Genius is het niet, maar ik heb me er prima mee vermaakt.

Qwirkle is een alleraardigst familievriendelijk aanlegspelletje. De regels zijn lekker simpel en je bent tijdens het spel lekker aan het puzzelen om voor jouw stukjes de beste plek te vinden. Dit is ook meteen een beetje een nadeel want soms is de beste plek wel heel erg voor de hand liggend en hoef je dus niet te kiezen. De grootste keus die je kan maken is om af en toe een beurt over te slaan om veel van je blokjes weg te leggen en nieuwe te trekken. Voor gelegenheidsspelers is dit prima, spellenliefhebber willen graag meer keuzes in een spel. Qwirkle is daardoor een leuk spel om met je moeder of oma te spelen, maar voor een serieuze spellenavond kan je beter iets anders uit de kast trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *